Πακέτο νέων μέτρων προκρίνουν οι ειδικοί

Πακέτο νέων μέτρων προκρίνουν οι ειδικοί

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας να είναι ιδιαίτερα υψηλό -καθώς καταγράφεται τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων το τελευταίο διήμερο- οι ειδικοί κρούουν για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η λήψη νέων μέτρων βρίσκεται προ των πυλών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε πως «είναι σαφές ότι το υγειονομικά σωστό είναι η ελαχιστοποίηση των επαφών των ανθρώπων και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών».

«Εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει άμεσα» τόνισε ο καθηγητής απαντώντας στο ερώτημα του εάν τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Όπως εξήγησε, εάν προκριθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, τότε αυτό πρέπει και να γίνει. 

«Όλα είναι στο τραπέζι προφανώς», είπε εκτιμώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν τις 21:00 είναι στο τραπέζι, ωστόσο λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα.

Ο κ. Βατόπουλος, επεσήμανε πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές εκρηκτική, επομένως πρέπει να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πριν από τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση παραδέχτηκε ότι ένα ενδεχόμενο αυστηρότερο κλείσιμο δημιουργεί σκέψεις καθώς έχει μεγάλο κόστος τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

«Να εκτιμηθεί το κατά πόσο το άνοιγμα των γυμνασίων επηρεάζει την κινητικότητα, με την έννοια του ότι τα παιδιά του Γυμνασίου πάνε μόνα τους στο σχολείο», δήλωσε ο καθηγητής.

Ν. Σύψας: Το μόνο μέτρο που δούλεψε είναι το καθολικό lockdown

Μήνυμα πως «προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων, καθώς η οικονομία ξαναφτιάχνεται», έστειλε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Σύψας είπε πως «το άνοιγμα των γυμνασίων είχε προαποφασιστεί, για τις κόκκινες περιοχές, όπου θα παρέμεναν κλειστά τα λύκεια, μετά από δύσκολη συζήτηση στην Επιτροπή και με τη ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας».

«Τα στοιχεία είναι καταστροφικά στην Αττική όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα», είπε αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας, διαβεβαιώνοντας πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».

Ο καθηγητής ανέφερε πως «τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», συμπληρώνοντας πως «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» και προειδοποιώντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά».

«Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν», ανέφερε ερωτηθείς αν θα προταθεί το κλείσιμο των σχολείων.

Ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, ο Ν.Σύψας είπε πως το θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία από του συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι, «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό».

Ερωτηθείς για το αν θα εισηγηθεί η Επιτροπή ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, είπε ότι, «η εμπειρία μας λέει ότι ήταν το μόνο που δούλεψε, όλα τα υπόλοιπα απλά βοήθησαν. Είναι η πιο δραστική λύση που έχουμε, αλλά βεβαίως η οικονομική απώλεια είναι τεράστια» και συμπλήρωσε πως «είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί», επισημαίνοντας πως «δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά».

Τέλος, σχετικά με τη λογική του «ακορντεόν» είπε ότι όλο το χειμώνα θα είμαστε με το «ακορντεόν», γιατί αυτό υπαγορεύει ο ιός.

Μ. Δερμιτζάκης: Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κινητικότητα

Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε και ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης,  κάνοντας λόγο για «απότομη αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα», η οποία όπως είπε «βγήκε μέσα από τις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αύξηση κινητικότητας δεν μπορεί να συνδυαστεί με μηδενική αύξηση στα κρούσματα. Σκοπός είναι να διαχειριστούμε την αύξηση ώστε να μην πάμε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών και νοσηλευόμενων και να αντέξει το σύστημα υγείας».

Παράλληλα, μιλώντας στο Μega, Ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρθηκε στη σημασία του αριθμού τεστ covid που διενεργούνται και στο κατά πόσο αυτά επηρεάζουν τη διαχείριση της πανδημίας.

«Δεν σημαίνει ότι ο διπλάσιος αριθμός τεστ θα δείξει τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Υπάρχει συνάρτηση της αύξησης των τεστ με την αύξηση των κρουσμάτων. Όσο ψάχνουμε βρίσκουμε αλλά με μικρότερο ρυθμό. Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε βρίσκουμε περισσότερα κρούσματα αλλά το ποσοστό των θετικών μειώνεται. Η θετικότητα δεν είναι από μόνη της μια ένδειξη για το πόσο καλά πάμε. Το να κάνουμε 500.000 τεστ την ημέρα είναι δύσκολο, γιατί δεν έχουμε συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου από συγκεκριμένο χώρο. Αυτό δουλεύει καλά με συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου. Κάνουμε αρκετά τεστ για να έχουμε καλή εικόνα, αν είχαμε παραπάνω τεστ θα είχαμε καλύτερη εικόνα, όμως δεν φθάνει για τη διαχείριση», επεσήμανε.

Ο κ. Δερμιτζάκης χαρακτήρισε ως «μεγάλη αδυναμία» στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού τον έλεγχο της κινητικότητας. «Στην ουσία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο πρώτο κύμα ο κόσμος είχε το φόβο για τον ιό. Αλλά είχε και την αίσθηση ότι το sms είναι ελεγχόμενο. Τώρα μπορεί κάποιος να στείλει 8 sms για να μετακινηθεί».

Επιπλέον, εκτίμησε ότι βάσει της επιδημιολογική εικόνα της χώρας μπορεί να χρειαστούν νέα μέτρα. «Το ερώτημα είναι πια μέτρα θα είναι αυτά. Μπορεί να δούμε κλειστά μαγαζιά. Ελπίζω να μη δούμε τα σχολεία κλειστά» υπογράμμισε. Σε ότι αφορά στα τελευταία δε, τόνισε πως «δεν υπάρχει ένδειξη στην Ελλάδα ότι τα σχολεία συμμετέχουν δυσανάλογα περισσότερο στην μετάδοση».

«Εάν ελέγχαμε την κινητικότητα θα μπορούσαν και τα μαγαζιά να μείνουν ανοιχτά, και τα σχολεία και κάποιες δραστηριότητες. Όμως επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κινητικότητα κλείνουμε πολύ περισσότερα από ότι χρειάζεται ώστε ο κόσμος να μη βγαίνει έξω», σημείωσε.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο άνοιγμα δραστηριότητων δεν συνεπάγεται μεγαλύτερο συνωστισμό. «Εάν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά σε συνδυασμό με την εστίαση να λειτουργούσε σε ανοιχτούς χώρους θα υπήρχε μικρότερος συνωστισμός, γιατί ο κόσμος θα είχε περισσότερες διόδους».

Οι αντοχές του συστήματος Υγείας κριτήριο για τα μέτρα

Σημειώνεται, ωστόσο, πως παρότι τα κρούσματα που καταγράφηκαν είναι για δεύτερη συνεχή ημέρα τετραψήφια στον αριθμό και ειδικά στην Αττική παρατηρείται μεγάλη άνοδος του ιικού φορτίου έως και 50%, η κυβέρνηση εξακολουθεί να συνιστά ψυχραιμία και να μη βιάζεται να λάβει νέα μέτρα, όπως ζητάει μια μερίδα των ειδικών. Ο λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει να κάνει με τα ποιοτικά στοιχεία που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως με τους δείκτες στο σύστημα υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή