Προβληματίζουν οι αρνητές υγειονομικοί – «Δεν μπορεί να τους υποχρεώσει κανείς να εμβολιαστούν»

Προβληματίζουν οι αρνητές υγειονομικοί – «Δεν μπορεί να τους υποχρεώσει κανείς να εμβολιαστούν»

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η πανδημία κινείται σταθερά ανοδικά στη χώρα, προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί στις υγειονομικές και πολιτικές αρχές το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων στις υγειονομικές υπηρεσίες, όπως είχε αναφέρει η «Κ» την Τετάρτη

Σχετική έκκληση απηύθυνε και ο πρωθυπουργός την Πέμπτη, ενώ για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Συνταγματικού Δίκαιου Νίκος Αλιβιζάτος.

Ο τελευταίος εξέφρασε την άποψη πως κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον να εμβολιαστεί εάν αρνείται για σοβαρούς λογούς συνείδησης. Σημείωσε μεν πως ακόμη και ένας γιατρός μπορεί να απαλλαγεί από αυτή την υποχρέωση, προσθέτοντας, ωστόσο, πως «το κράτος οφείλει να απαγορεύσει στο συγκεκριμένο γιατρό, που δεν έχει εμβολιαστεί, να βλέπει ασθενείς και να τον εντάξει σε άλλη υπηρεσία χωρίς να υπάρχει επαφή με ασθενείς».

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως επειδή οι γιατροί είναι λειτουργοί, δεν είναι δυνατόν να εξακολουθούν να βλέπουν ασθενείς, εάν δεν εμβολιαστούν.

Μητσοτάκης: Δώστε πρώτοι το παράδειγμα

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, τόνισε, κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο ΚΑΤ: «Θέλω να επαναλάβω πόσο σημαντικό είναι εσείς οι υγειονομικοί να δίνετε πρώτοι το παράδειγμα του εμβολιασμού. Γνωρίζουμε υπεράνω οποιασδήποτε αμφιβολίας ότι τα εμβόλια που εγκρίνονται είναι ασφαλή πάνω απ’ όλα και αποτελεσματικά. Αποτελεσματικά ως προς τη δραστική μείωση της πιθανότητας να ασθενήσει κανείς και ως προς την ηπιότητα της νόσου στην απευκταία περίπτωση που κάποιος που έχει εμβολιαστεί τελικά αρρωστήσει»:

«Είναι πολύ σημαντικό εσείς, πάνω από όλα, να δίνετε το σωστό παράδειγμα. Η Πολιτεία δεν μπορεί σε αυτή την περίπτωση να δράσει κατασταλτικά και ούτε θα ήταν σωστό. Θέλω να επικαλεστώ την κοινή λογική των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ταγμένοι στην υπηρεσία να προστατεύουν το πιο πολύτιμο αγαθό, την ανθρώπινη υγεία. Τώρα που έχουμε περισσότερα δεδομένα, παρακαλώ αυτούς, οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν, να το ξανασκεφτούν σοβαρά. Και ζητώ από εσάς που στην πλειοψηφία σας έχετε εμβολιαστεί, να μιλήσετε στους συναδέλφους σας και να εξηγήσετε γιατί αυτή είναι η σωστή επιλογή για να προστατεύσετε τους εαυτούς σας και τους ανθρώπους που περιθάλπουν σε καθημερινή βάση», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανακοίνωσε εξέδωσε και το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας πως «ο εμβολιασμός του προσωπικού των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του Ε.Σ.Υ., παραμένει πρώτη προτεραιότητα».

Προσθέτει δε ότι «όλοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μπορούν καθημερινά να χρησιμοποιήσουν τις αδιάθετες δόσεις όλων των εμβολιαστικών κέντρων της χώρας και μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχουν υγειονομικοί που θέλουν να εμβολιαστούν, ενεργοποιείται ο μηχανισμός αναπλήρωσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Ταυτόχρονα, παραμένουν στις ομάδες προτεραιοποίησης και μπορούν να κλείσουν ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr».

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι οι εμβολιασμοί των γιατρών κυμαίνονται στο 80% και περισσότερο, προσθέτοντας πως όσο η ενημέρωση γινόταν επαρκέστερη εμβολιάζονταν όλο και περισσότεροι.

Αντίδραση είχε υπάρξει και από εκπροσώπους των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που διαμαρτύρονται για το πολύ μικρό χρονικό περιθώριο –μόλις μία ημέρα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ– που τους δόθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου για να δηλώσουν εγγράφως συμμετοχή στον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, παρά τις διαβεβαιώσεις που υπήρξαν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι θα δοθεί νέα δυνατότητα συμμετοχής, αυτό δεν έγινε. «Εάν δοθεί δεύτερη ευκαιρία, η συμμετοχή θα είναι καθολική», τονίζει. 

Νοσηλευτές χωρίς ασπίδα στην πρώτη γραμμή

Οπως ανέφερε στο χθεσινό ρεπορτάζ η «Κ», ένα μήνα μετά την έναρξη των εμβολιασμών του υγειονομικού προσωπικού, εκτιμάται ότι το 50% των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ –ποσοστό που είναι υψηλότερο και εκτιμάται ότι ξεπερνάει το 60% στο ιατρικό προσωπικό– έχει εμβολιαστεί έστω με μία δόση του εμβολίου, αναλογία που κρίνεται χαμηλή, εάν αναλογιστεί κανείς την έκταση της πανδημίας, και είναι ενδεικτική της χαλαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν συνολικά τον εμβολιασμό οι υγειονομικοί στη χώρα μας.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης, «είναι επαγγελματική υποχρέωση και υπευθυνότητα, τηρώντας τον όρκο του Ιπποκράτη οι γιατροί και τον όρκο τους ως λειτουργοί οι υπόλοιποι υγειονομικοί να εμβολιάζονται. Οφείλουν να κάνουν το εμβόλιο για να προστατέψουν όχι τον εαυτό τους, αλλά τους ασθενείς τους που εξ ορισμού είναι ευάλωτοι».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, έως χθες το μεσημέρι είχαν διενεργηθεί περίπου 93.000 εμβολιασμοί, έναντι της COVID-19, εργαζομένων στο ΕΣΥ και σε ιδιωτικές κλινικές. Πρόκειται στη συντριπτική τους πλειονότητα για υγειονομικούς που είχαν δηλώσει εξαρχής την πρόθεση να εμβολιαστούν. Για τους υπόλοιπους που είχαν επιφυλάξεις ή δεν πρόλαβαν να δηλώσουν εξαρχής πρόθεση εμβολιασμού, είτε χορηγήθηκε η έκτη δόση από τα φιαλίδια των εμβολίων –το διάστημα που αποφασίστηκε να χρησιμοποιείται και έκτη δόση και πριν αυτή τελικά αρχίσει να υπολογίζεται στον γενικό προγραμματισμό των ραντεβού– είτε ακολουθείται η μέθοδος του κλεισίματος ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή και με τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή