Ανησυχούν οι επιστήμονες για τα τετραψήφια κρούσματα

Ανησυχούν οι επιστήμονες για τα τετραψήφια κρούσματα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τετραψήφιος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ήταν την Πέμπτη ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, με το σενάριο να εισηγηθούν οι ειδικοί αυστηροποίηση των μέτρων να διατηρείται ζωντανό, βάσει των ανησυχιών που εξέφρασαν μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Την Πέμπτη διαγνώστηκαν 1.070 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 533 στην Αττική, 87 στη Θεσσαλονίκη -η οποία εκτιμάται πως «φλερτάρει» με την ένταξη στις «κόκκινες» περιοχές- και 81 στην Αχαΐα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 249, ενώ καταγράφηκαν 25 θάνατοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέλη της επιστημονικής κοινότητας τάχθηκαν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους υπέρ της λήψης μέτρων, εκφράζοντας φόβους για έξαρση της πανδημίας κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε κάθε περίπτωση, την Παρασκευή αναμένεται η λήψη αποφάσεων από πλευράς κυβέρνησης έπειτα από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Διαβάστε επίσης: Ε.Ε.: Σύντομα περισσότερα εμβόλια πλην των τριών που εγκρίθηκαν

Οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν το απόγευμα, κατά την τακτική ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος πάντως από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε πως «δεν υπάρχει θέμα πανικού, υπάρχει θέμα απολύτως επιφυλακής, δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής και αυστηρής τήρησης των υπαρχόντων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, τόνισε ότι «η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα αλλάζουν, όχι από μέρα σε μέρα, αλλά από ώρα σε ώρα και συνήθως προς το χειρότερο».

Μέτρα ζητούν οι επιστήμονες

Από πλευράς ειδικών, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έκανε λόγο για κίνδυνο «πορτογαλοποίησης», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πρέπει να κλείσουν τα σχολεία.

Διαβάστε ακόμη: Οι τρεις φάσεις της πανδημίας – «Απόνερα» και μετά το 2024

Ο Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε καταστροφικά και όχι απλώς ανησυχητικά τα στοιχεία στην Αττική, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν πολλές επιλογές.

Ο Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Mega, επεσήμανε ότι το κύριο ζήτημα είναι «να μην μπει ο κορωνοϊός» στα νοσοκομεία, ενώ αναφερόμενος στην προοπτική lockdown σημείωσε: «Το σκληρό lockdown θα το δούμε. Όλα αυτήν την στιγμή είναι στο τραπέζι».

Διαβάστε επίσης: Οι παράγοντες που θα κρίνουν ένα νέο lockdown

Στην ανάγκη λήψης μέτρων άμεσα στάθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι και η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν τις 21:00 είναι στο τραπέζι, ωστόσο λαμβάνεται υπόψη η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα.

Τέλος, την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε και ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, κάνοντας λόγο για «απότομη αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα», η οποία -όπως είπε- «βγήκε μέσα από τις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι». Σημείωσε δε ότι «στην ουσία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή