Ανεξαρτήτως τύπου, η μάσκα αποδεικνύεται σωτήρια

Ανεξαρτήτως τύπου, η μάσκα αποδεικνύεται σωτήρια

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του πριν από δέκα ημέρες ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος Αντονι Φάουτσι πρότεινε τη χρήση διπλής μάσκας, μιας χειρουργικής και μιας υφασμάτινης, για επιπλέον προστασία έναντι και των πιο μεταδοτικών στελεχών του κορωνοϊού. Μάλιστα στις αρχές αυτής της εβδομάδας ο κ. Φάουτσι επανήλθε στο θέμα εκτιμώντας ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και σχετική επίσημη σύσταση από τους αρμόδιους οργανισμούς των ΗΠΑ. 

Νέες συστάσεις για τη χρήση μάσκας λόγω της κυκλοφορίας των παραλλαγών του κορωνοϊού έχουν εκδοθεί και σε χώρες της Ευρώπης. Στη Γαλλία, η κυβέρνηση ζήτησε να μην χρησιμοποιούνται υφασμάτινες μάσκες που φτιάχνονται στο σπίτι, προκρίνοντας τις χειρουργικές μάσκες. Στη Γερμανία και στην Αυστρία είναι υποχρεωτική η χρήση ιατρικής μάσκας (χειρουργική ή τύπου Ν95) από τους πολίτες όταν επιβαίνουν σε ΜΜΜ και όταν επισκέπτονται εμπορικά καταστήματα. Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι οι υφασμάτινες μάσκες εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές ακόμα και έναντι των νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2, καθώς ο τρόπος μετάδοσης του ιού είναι ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση, το πλέον σημαντικό είναι η σωστή εφαρμογή τους αλλά και η παράλληλη τήρηση και άλλων μέτρων προστασίας, όπως η φυσική απόσταση και ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων.

Υπάρχουν τρεις συνήθεις κατηγορίες μασκών που κυκλοφορούν στο εμπόριο: οι ιατρικές μάσκες Ν95, οι ιατρικές χειρουργικές μάσκες και οι μη χειρουργικές, συνήθως υφασμάτινες μάσκες.

Διπλή μάσκα συστήνουν οι ειδικοί στις ΗΠΑ

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής του εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής, «οι καλύτερες από πλευράς αναπνευστικής προστασίας είναι οι Ν95 που, όπως αναφέρεται και στον τύπο τους, παρέχουν προστασία της τάξεως του 95% από αερογενώς μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς. Επειδή είναι περιορισμένη η παραγωγή τους, προορίζονται για χρήση από επαγγελματίες υγείας. Ακολουθούν οι χειρουργικές μάσκες, οι οποίες παρέχουν 50% προστασία γι’ αυτόν που τις φοράει και 60% έως 70% για αυτόν που είναι κοντά σε αυτόν που τις φοράει.

Λιγότερο αποτελεσματικές είναι οι υφασμάτινες μάσκες. Αλλά αυτό εξαρτάται πάντα από την ύφανσή τους και από το πόσο καλά εφαρμόζουν. Και φυσικά, και από το αν τηρούνται οι αποστάσεις και αν αερίζονται οι χώροι», σημειώνει ο καθηγητής. Και προσθέτει: «Θα πρέπει να τονιστεί ότι, ανεξαρτήτως τύπου μάσκας, το άτομο που τη φοράει, ακόμα και αν δεν προστατεύεται πλήρως, εκτίθεται σε μικρότερο ιικό φορτίο, το οποίο πιθανότατα δεν θα προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη ή δεν θα κάνει καν ενεργή λοίμωξη».

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας για τις υφασμάτινες μάσκες έχουν εκδοθεί, και από τον ΕΟΔΥ αλλά και από επιστημονική επιτροπή, συγκεκριμένες προδιαγραφές για την ύφανσή τους προκειμένου να παρέχουν προστασία. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι υφασμάτινες μάσκες από 100% βαμβακερά υφάσματα με πυκνή ύφανση σε διπλό στρώμα προσφέρουν πολύ υψηλή προστασία. «Το σημαντικό είναι να πλένονται καθημερινά και να σιδερώνονται», τονίζει στην «Κ» η συντονίστρια διευθύντρια της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του «Γ. Γεννηματάς», πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη. Σύμφωνα με την ίδια, πολύ σημαντικό είναι επίσης να αλλάζονται όταν υγραίνονται. «Κανονικά, κάθε 4 με 5 ώρες η μάσκα, είτε υφασμάτινη είναι είτε χειρουργική, πρέπει να αλλάζεται», επισημαίνει και προσθέτει ότι πρέπει επίσης να εφαρμόζεται σωστά. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «αν μετά ένα χρόνο δεν έχουμε μάθει πώς να φοράμε σωστά τη μάσκα, τότε ας σταματήσουμε την οποιαδήποτε συζήτηση!». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή