Ανάγκη συντονισμού νοσοκομείων με δομές υγείας στην Πάτρα

Ανάγκη συντονισμού νοσοκομείων με δομές υγείας στην Πάτρα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Τα κλιμάκια των κυβερνητικών οργανισμών –μόνο χθες μετέβησαν δύο κυβερνητικά κλιμάκια στην πρωτεύουσα της Αχαΐας– πάνε κι έρχονται στην Πάτρα και ορισμένα σχολεία στο κέντρο της πόλης έχουν κλείσει. Από την πόλη έχουν σταλεί 11 δείγματα στο Ιδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών για αλληλούχηση, μεταξύ των οποίων και εκείνα των δύο παιδιών, 9 και 10 ετών, που νοσηλεύονται στο Ρίο. 

Σε αντίθεση με τις περιπτώσεις των παιδιών που νοσηλεύθηκαν στο πρώτο κύμα, τα οποία οι παιδίατροι στο Ρίο νοσήλευαν με μεταφλεγμονώδη σύνδρομα, μυοκαρδίτιδα ή σύνδρομο Guillain-Barre, τα παιδιά που νοσηλεύονται τώρα και προέρχονται από περιβάλλον προσβεβλημένο από βρετανικό στέλεχος παρουσιάζουν «κλασική πνευμονία όπως οι ενήλικοι, με διάσπαρτες διηθήσεις», είπε ο προϊστάμενος του Παιδιατρικού Τμήματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης. 

Η κλινική της Πάτρας ήρθε σε επαφή με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (καθηγητής Δημ. Γεωργόπουλος) και στη συνέχεια έκανε στα παιδιά ό,τι κάνουν ο κ. Γεωργόπουλος και οι συνεργάτες του στην Κρήτη, παρέχοντας υψηλή ροή οξυγόνου και βάζοντας τα παιδιά σε πρηνή θέση.

Ο ρυθμός εισαγωγών δεν έχει αυξηθεί στην περιοχή αυτή της Δυτικής Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι έκλεισαν αρκετά σχολεία στην περιοχή της Πάτρας και στην Ηλεία (Βάρδα). Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει ο συντονισμός των νοσοκομείων με όσες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας ασχολούνται με την COVID-19. Αυτό γίνεται κυρίως σε δομές του ΕΣΥ (ΤΟΜΥ και ΚΥ), αλλά, όπως είπε στην «Κ» η Αννα Μαστοράκου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, πολλοί γιατροί παθολόγοι και πνευμονολόγοι «βλέπουν ασθενείς που έχουν συμπτώματα». Ο στόχος των νοσοκομείων είναι οι μη συμπτωματικοί ασθενείς και εκείνοι που ασθενούν πιο ελαφρά να κρατηθούν μακριά από τα δύο νοσοκομεία της πόλης. Ο ιατρικός σύλλογος θέλει, για να «βάλει πλάτη» σε αυτό, στοιχεία από τόπους δουλειάς, κατοικίας ή εκπαίδευσης όπου υπάρχουν συρροές, ώστε να μπορεί τουλάχιστον από το προφίλ των θετικών να γνωρίζει, αν δεν υπάρχει εργαστηριακό αποτέλεσμα, με τι έχει να κάνει. 

Ταυτόχρονα η κ. Μαστοράκου αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να καλέσει τους συμπολίτες της να χρησιμοποιούν διπλή μάσκα εκεί που μέχρι σήμερα απαιτείτο η χρήση της μονής χειρουργικής μάσκας, ειδικά σε κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες εβδομάδες έγιναν μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις σε περιοχές γύρω από την Πάτρα (γάμοι, κηδείες, συνεστιάσεις), στις οποίες πήραν μέρος δεκάδες άτομα χωρίς να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Ανάμεσά τους και εκλεγμένοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης περιοχών της Ηλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή