ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλκ. Βατόπουλος: Τα κρούσματα αυξήθηκαν επειδή δεν τηρήθηκαν τα μέτρα

Αλκ. Βατόπουλος: Τα κρούσματα αυξήθηκαν επειδή δεν τηρήθηκαν τα μέτρα

Τη λογική που πρυτάνευσε μεταξύ των λοιμωξιολόγων στη μαραθώνια συνεδρίαση της Παρασκευής, οδηγώντας στην απόφαση να ληφθούν νέα μέτρα, εξήγησε ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα. Υπάρχει τάση ανόδου και τα μέτρα αποσκοπούν στο να ανακοπεί η αύξηση, για να μη γίνει ανεξέλεγκτη. Το στοίχημα είναι αυτό, να πιάσουν τα μέτρα», τόνισε.

Μιλώντας στο Open, και αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση υπογράμμισε: «Χθες συζητούσαμε για 7-8 ώρες. Συνυπολογίσαμε και τη δυνατότητα της κοινωνίας να αντέξει τα νέα μέτρα. Χθες συζητήθηκαν τα πάντα, ήταν κρίσιμη συνάντηση. Μεγάλο μέρος της συζήτησης για να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα και μετά τι μπορεί να αντέξει η κοινωνία».

Όσον αφορά στον λόγο για τον οποίο οδηγήθηκαν οι ειδικοί στις χθεσινές αποφάσεις, ο κ. Βατόπουλος υποστήριξε ότι «δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις περιοχές που ήταν κόκκινες, γι’ αυτό αυξήθηκαν τα κρούσματα».

Γιατί δεν έκλεισαν τα σχολεία

Σχολιάζοντας τη λειτουργία των σχολείων, σημείωσε ότι οι μεταλλάξεις αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού σε μεγάλους και παιδιά, αλλά στα παιδιά μεταδίδεται λιγότερο από ό,τι στους ενήλικες.

«Σκεφτήκαμε ότι στα σχολεία είναι πιο ελεγχόμενη η κατάσταση, σε αντίθεση με το να μένουν σπίτι και να βγαίνουν στα πάρκα. Περισσότερο μεταδίδουν τον ιό απ’ ό,τι φαίνεται οι γονείς στα παιδιά, και όχι τα παιδιά στους γονείς», ανέφερε.