Θωμαΐδης: Έκρηξη κατά 205% στα λύματα της Αττικής

Θωμαΐδης: Έκρηξη κατά 205% στα λύματα της Αττικής

Ίσως και 100.000 τα ενεργά κρούσματα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή αναλυτικής χημείας ΕΚΠΑ, Νίκου Θωμαΐδη, ο οποίος σημείωσε ότι η εικόνα των λυμάτων στην Αττική προϊδεάζει για μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι «η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξεως του 205%. Είναι μια έκρηξη παρόμοια με εκείνη που παρατηρήσαμε τον περασμένο Νοέμβριο».

Πρόσθεσε ότι δύο εβδομάδες νωρίτερα, η αύξηση ήταν 80%.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα ενεργά κρούσματα στην Αττική ενδεχομένως να αγγίζουν τις 100.000.

«Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς και εκεί συμπεριλαμβάνουμε τόσο συμπτωματικούς, όσο και ασυμπτωματικούς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, ωστόσο αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα γιατί αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, παραδείγματος χάριν αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένα στελέχη. Επομένως δεν έχει κάποια ακρίβεια αυτή η εκτίμηση, είναι απλά μια ένδειξη», υπογράμμισε.

«Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα σε δέκα μέρες. Σίγουρα με τον ρυθμό που αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τα κρούσματα θα πλησιάσουν τετραψήφιο νούμερο», είπε.

Ο κ. Θωμαΐδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι περαιτέρω αυστηριοποίηση της μετακίνησης και αύξηση της τηλεργασίας θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αναχαίτιση της διάσποράς.

Τα κρούσματα

Σε 638 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 25 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 5.997. Παράλληλα, σε 276 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο χάρτης της διασποράς
Για ακόμη ένα 24ωρο στην Αττική εντοπίζονται πάνω από τα μισά κρούσματα της χώρας, με 321 νέες μολύνσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή