Υβριδικές καταλήψεις στα ΑΕΙ λόγω της πανδημίας

Υβριδικές καταλήψεις στα ΑΕΙ λόγω της πανδημίας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία άλλαξε, ως φαίνεται, και τις καταλήψεις κτιρίων στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η νομιμοποίηση των αποφάσεων για κατάληψη ή όχι στη σχολή ή στην πρυτανεία είναι πλέον εμφατική, αφού με την ηλεκτρονική ψηφοφορία μπορεί η συμμετοχή των φοιτητών να είναι μεγάλη. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία επίσης εκθέτει όσους, παρά την αντίθετη γνώμη των πολλών συμφοιτητών τους, προχωρούν σε κατάληψη. Συνέβη στο τμήμα Φυσικής, όπως παρουσιάζει η «Κ».

Την ίδια στιγμή, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ακυρώνει τα «συστατικά στοιχεία» των παραδοσιακών καταλήψεων, αφού φοιτητές και καθηγητές δουλεύουν διαδικτυακά. Ενα πανό, δηλώσεις στα ΜΜΕ, σαφώς μικρότερη διάρκεια σε σχέση με τα προ κορωνοϊού δεδομένα είναι πλέον το… σκηνικό μιας κατάληψης. 

Ειδικότερα, αυτό το διάστημα φοιτητικοί σύλλογοι σε διάφορες σχολές σε ΑΕΙ της χώρας πραγματοποιούν καταλήψεις με κύριο αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας που είναι υπό συζήτηση στη Βουλή.

Ενδεικτική της νέας… εποχής είναι η κατάληψη στο Φυσικό ΑΠΘ. Με διακύβευμα τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, την περασμένη εβδομάδα συγκεντρώθηκαν περί τους 50 φοιτητές στο τμήμα και ψήφισαν υπέρ της κατάληψης της σχολής και της πρυτανείας του ΑΠΘ το διάστημα 5/2 με 11/2 και της αναβολής των εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου.

Ωστόσο, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους υπόλοιπους φοιτητές, και εκείνοι που είχαν την πρωτοβουλία αποφάσισαν να το διευθετήσουν με ένα online poll. Tο αποτέλεσμα του poll ήταν περίπου 480 άτομα κατά της αναβολής και περί τα 10 άτομα υπέρ. Σύμφωνα με τους «καταληψίες» όμως, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» καθηγητής του ιδρύματος, το poll θεωρείται άκυρο και αν κάποιος ήθελε να εκφράσει τη γνώμη του θα έπρεπε να είναι παρών στη συνέλευση. Μάλιστα μικρή ομάδα φοιτητών το Σαββατοκύριακο δεν επέτρεπε την είσοδο των καθηγητών στα γραφεία τους. 

Από την άλλη, όταν έγινε γνωστή η απόφαση για κατάληψη της σχολής το διάστημα 5/2 με 11/2 και για αναβολή της εξεταστικής, το διοικητικό συμβούλιο του τμήματος, όπως λέει ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο Δημήτρη Μελά, «συζήτησε διεξοδικά το θέμα.

Εκφράστηκε η έντονη αντίθεση σε αυτές τις αποφάσεις, οι οποίες δεν είναι σύννομες και δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του τμήματος και στη μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών. Εξετάστηκε η δυνατότητα να γίνουν οι εξετάσεις χωρίς προβλήματα, αλλά εκφράστηκαν σημαντικές αμφιβολίες γι’ αυτό. Οπως ενημερωθήκαμε, υπήρξαν σε άλλο πανεπιστήμιο οργανωμένες ενέργειες οι οποίες οδήγησαν στην αναβολή κάποιων εξετάσεων. Προκειμένου να αποφύγουμε παρόμοια προβλήματα αποφασίστηκε η μετάθεση των εξετάσεων».

Η ανησυχία του Δ.Σ. ήταν μήπως υπάρξει προσπάθεια από φοιτητές για διακοπή της σύνδεσης την ώρα των εξετάσεων ή «φασαρίες» κατά την ταυτοποίηση των φοιτητών. Τελικά, και έπειτα από επικοινωνία με την ηγεσία του ΑΕΙ, το Δ.Σ. συνεδρίασε χθες.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Μελάς, «έγιναν επίσης επαφές με τον κοσμήτορα και τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων προκειμένου να υπάρχει συντονισμός με τα άλλα τμήματα της σχολής αλλά και του πανεπιστημίου. Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, αποφασίστηκε να μη γίνει μετάθεση των εξετάσεων, αλλά να συνεχιστούν σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα. Σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στη διεξαγωγή κάποιων εξετάσεων λόγω της παρέμβασης των φοιτητών, θα εξεταστούν κατά περίπτωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή