Αχρηστεύθηκαν 66 δόσεις εμβολίου

Αχρηστεύθηκαν 66 δόσεις εμβολίου

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διακοπή του ρεύματος σε μεγάλο μέρος της Αττικής αλλά και της Πελοποννήσου, είχε ως αποτέλεσμα να «χαθούν» 66 δόσεις του εμβολίου έναντι της COVID-19, οι οποίες θα χρησιμοποιούνταν χθες. Ειδικότερα, το βράδυ της Κυριακής, με τη διακοπή ρεύματος, παρότι λειτούργησε η γεννήτρια του Δρομοκαΐτειου, υπήρξε βλάβη στον ηλεκτρολογικό πίνακα με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία του ψυγείου όπου ήταν φυλαγμένα 11 φιαλίδια εμβολίου – συνολικά 66 δόσεις. Τα φιαλίδια αποσύρθηκαν και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας χθες το μεσημέρι αναμένονταν νέα φιαλίδια στο νοσοκομείο προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα ραντεβού. 

Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση που έχουν αποσυρθεί εμβόλια λόγω βλάβης μηχανημάτων στα οποία φυλάσσονται. Η πρώτη ήταν πριν από πέντε ημέρες, όταν 36 φιαλίδια που φυλάσσονταν σε ψυγείο συντήρησης εμβολίων του Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων αποσύρθηκαν για λόγους ασφαλείας, καθώς παρουσιάστηκε βλάβη στο καταγραφικό θερμοκρασίας του ψυγείου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από το χθεσινό black out δεν αναφέρθηκαν αντίστοιχα προβλήματα σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής και της Πελοποννήσου. Οπως πάντως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννακός, η βλάβη ενδεχομένως να μπορούσε να επισκευαστεί άμεσα εάν υπήρχε ηλεκτρολόγος στη νυχτερινή βάρδια του νοσοκομείου.

Στο Δρομοκαΐτειο, συνολικά υπηρετούν δύο ηλεκτρολόγοι που φυσικά δεν καλύπτουν τη νυχτερινή βάρδια. Οπως επισημαίνει, «οι τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων είναι υποστελεχωμένες. Εχουν αποδεκατιστεί, καθώς η αποχώρηση του προσωπικού δεν ανανεώνεται με προσλήψεις νέων εργαζομένων. Επιπλέον, η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για τη συντήρηση και τη βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχουν συχνές βλάβες». Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα σοβαρής ηλεκτρολογικής βλάβης αφορά στο νοσοκομείο Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο και στην κορύφωση της πανδημίας υπήρξε βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ του νοσοκομείου και η γεννήτρια δεν λειτούργησε άμεσα με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή ρεύματος για περίπου μία ώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή