Αγώνας ταχύτητας για τα εμβόλια

Αγώνας ταχύτητας για τα εμβόλια

«Σε λίγο οι εμβολιασμοί στη χώρα θα φτάσουν τις 500.000»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πορεία των εμβολιασμών κατά της Covid-19 ποντάρει η κυβέρνηση, όπως διεφάνη από το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο ανακοίνωσε τη λήψη νέων αυστηρών μέτρων για την Αττική.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται προκειμένου «να χτυπηθεί η έξαρση του COVID-19 πριν εξαπλωθεί, μειώνοντας συνολικά την κινητικότητα. Και να δοθεί χρόνος στο Σύστημα Υγείας, καθώς θα προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τις 8 Φεβρουαρίου είχαν πραγματοποιηθεί 417.565 εμβολιασμοί.

Στη διάρκεια του μηνύματός του, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι «σε λίγο οι εμβολιασμοί στη χώρα θα φτάσουν τις 500.000».

Υπογράμμισε δε ότι «είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη σε ρυθμούς», συμπληρώνοντας ότι «προχωρά και η δεύτερη δόση στους μεγαλύτερους και τους υγειονομικούς, σύντομα, επίσης, ξεκινούν και οι άλλες κατηγορίες πολιτών».

Ανέφερε επίσης ότι «οι παραδόσεις των εμβολίων θα αυξηθούν ραγδαία το επόμενο διάστημα».

Και σημείωσε ότι «η Πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί». [Διαβάστε]

Αγώνας ταχύτητας για τα εμβόλια-1

Τα κρούσματα

Σε 1.526 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τα μισά εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική (750). 

Το ίδιο διάστημα κατεγράφησαν 20 θάνατοι. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 277 ασθενείς.

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 53.015 τεστ (μοριακά και rapid tests). Πρόκειται για τα περισσότερα τεστ που έχουν διενεργηθεί σε μία ημέρα. [Διαβάστε]

Αγώνας ταχύτητας για τα εμβόλια-2

Μεταλλάξεις

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση δειγμάτων που αφορούν την περίοδο 28 Ιανουαρίου-8 Φεβρουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και από Πύλη Εισόδου. Στο σύνολο των 52 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 15 δείγματα θετικά για το στέλεχος VOC 202012/01 (Β.1.1.7/UK lineage – βρετανική μετάλλαξη). Συγκεκριμένα, το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

  • 1 δείγμα από την Π.Ε. Αττικής (νοσοκομειακό)
  • 9 δείγματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης (7 από την κοινότητα και 2 νοσοκομειακά)
  • 5 δείγματα από Πύλη Εισόδου.

Συνολικά στη χώρα έχουν ταυτοποιηθεί 412 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage (βρετανική μετάλλαξη) και 6 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa (νοτιοαφρικανική μετάλλαξη) του ιού SARS-CoV-2.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή