Χ. Γώγος: Μέχρι την Παρασκευή, οι αποφάσεις για Αχαΐα και Θεσσαλονίκη

Χ. Γώγος: Μέχρι την Παρασκευή, οι αποφάσεις για Αχαΐα και Θεσσαλονίκη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα, τα οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των εμβολιασμών θα οδηγήσουν στον περιορισμό των κρουσμάτων, μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Χαράλαμπος Γώγος. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ειδικοί θα λάβουν αποφάσεις, μέχρι την Παρασκευή, για την Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη.

Μέτρα για να μην ξεφύγει η κατάσταση

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς και τους οδηγεί στις αποφάσεις είναι η ταχύτητα αύξησης πίεσης στο σύστημα υγείας. «Θέλουμε οι ασθενείς να έχουν αξιοπρεπή νοσηλεία» είπε εμφατικά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι οι ειδικοί μελετούν τα κλινικά δεδομένα, που δεν είναι πάντα κακά. Σύμφωνα με όσα είπε, το RT είναι σταθερά κοντά στο 1, «ανεβαίνει λίγο, κατεβαίνει λίγο». Μάλιστα, αυτή τη στιγμή η κατάσταση δεν είναι κακή, αλλά ανησυχητική, αλλά στην επιτροπή προσπαθούν να βρίσκονται μπροστά από τον ιό.

Ο κ. Γώγος, αναφερόμενος στις συνεδριάσεις των επιτροπών, υπογράμμισε ότι οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες, επειδή επιχειρούν να ισορροπήσουν, υπολογίζοντας την οικονομία, την ψυχολογία των πολιτών, αλλά και την αναγκαιότητα των μέτρων. 

«Αυτό που εμείς καταγράφουμε είναι τα δεδομένα και τα συνδυάζουμε για να λέμε αν πρέπει να πάρουμε επιπλέον μέτρα. Εμείς λέμε ότι υπάρχει επιβάρυνση και τα μέτρα τίθενται από την Πολιτική Προστασία, προσαρμοσμένα στις εισηγήσεις μας» πρόσθεσε.

Aναμένονται αποφάσεις για Αχαΐα και Θεσσαλονίκη

Σε ερώτηση για την κατάσταση στην Πάτρα, ανέφερε ότι εκεί παρατηρήθηκε «επιθετική αύξηση και διασπορά», καθώς εντοπίστηκε και το βρετανικό στέλεχος που είναι πιο μεταδοτικό. «Αυτή τη στιγμή, σε αυστηρή επιτήρηση είναι μόνο η Πάτρα. Όμως αναμένονται αποφάσεις και για την υπόλοιπη Αχαΐα, διότι δεν υπάρχει επιδημική επιβάρυνση αλλά υπάρχουν μετακινήσεις και επικοινωνία κατοίκων από περιοχή σε περιοχή» σημείωσε. 

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι αυτές τις ημέρες γίνεται ευρεία συζήτηση για τα δεδομένα σε Θεσσαλονίκη και Αχαία. Μέχρι την Παρασκευή θα αποφασίσουν τι θα γίνει, όπως ειπε. 

Για το βρετανικό στέλεχος, ο κ. Γώγος απάντησε ότι -σύμφωνα με τις μελέτες- είναι πιο μεταδοτικό και επεσήμανε πως τα παιδιά ακολουθούν την αύξηση που υπάρχει στους ενήλικες, με αυτό το στέλεχος. 

Αποτελέσματα σε 2.5 εβδομάδες, αν τηρηθούν τα μέτρα

Ο καθηγητής εξέφρασε την ελπίδα πως με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων και την αύξηση των εμβολιασμών μέχρι τον Απρίλιο η κατάσταση θα καλυτερεύσει. 

«Όλα τα μέτρα έχουν στόχο τη μείωση της κινητικότητας. Αν τηρηθούν, σε 2.5 εβδομάδες θα έχουμε (θετικά) αποτελέσματα. Οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει ενσυνείδητα να καταλάβουμε πως περιορίζουμε τον ιό» είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε τη σημαντικότητα της μάσκας και την αποφυγή συγχρωτισμών. 

Πλεονέκτημα τα εμβόλια

Ειδικά για τους εμβολιασμούς, τόνισε ότι τα εμβόλια είναι βασικό πλεονέκτημα στην ανάσχεση του ιού, καθώς οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό κατά 67% λιγότερο και δεν νοσούν οι ίδιοι, κάτι που θα οδηγήσει και σε αποσυμπίεση του συστήματος υγείας.

Σημαντικό είναι να εμβολιαστούν όσοι κινδυνεύουν να νοσηλευτούν, δηλαδή οι ευπαθείς ομάδες, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι η μαζική εμφάνιση των εμβολίων, η ίδια η επιθυμία του κόσμου να εμβολιαστεί, αλλά και η παραλαβή του εμβολίου της Johnson&Johnson σύντομα είναι θετικά στοιχεία.

Τέλος, σε ερώτηση για τη λειτουργία των εκκλησιών, ο καθηγητής απάντησε «Το lockdown πρέπει να είναι lockdown. Όσες περισσότερες δραστηριότητες περιορίζονται, τόσο καλύτερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή