Αναμένοντας την απογραφή

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προγραμματισμένη για το τρέχον έτος απογραφή του πληθυσμού της χώρας μας εξελίσσεται σε ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο της προοπτικής εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε νησίδες του Αιγαίου. Ειδικότερα, οι κάτοικοι των νήσων Κίναρος και Λέβιθα, που κινητοποιούνται ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε 14 νησίδες των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, κυρίως ως προς το μέγεθος της επένδυσης που σχεδιάζεται, ζητούν να συμπεριληφθούν στην απογραφή πληθυσμού για να μην εμφανίζονται τα νησιά ως ακατοίκητα, εξέλιξη που, όπως υποστηρίζουν, θα διευκολύνει την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Οπως τονίζουν, το πλήθος και το μέγεθος των ανεμογεννητριών που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν αυξήθηκε υπέρμετρα σε σχέση με τις αρχικές προδιαγραφές λόγω του γεγονότος ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή το 2011 κατέγραψε τα δύο νησιά ως ακατοίκητα, κάτι που όμως στην πράξη δεν ισχύει. Συγκεκριμένα υπενθυμίζουν ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετέβη στην Κίναρο και επισκέφθηκε την κ. Ειρήνη Κατσοτούρχη που κατοικεί στο νησί, ενώ ο κ. Εμμανουήλ Καμπόσος έχει λάβει βεβαίωση μόνιμης διαμονής στη νήσο Λέβιθα από τον πρώην υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας (στον Δήμο Λέρου υπάγεται η νήσος Λέβιθα), ωστόσο, επισημαίνει ότι οι ανεμογεννήτριες που πρόκειται να εγκατασταθούν δεν έχουν καμία σχέση με το σημείο όπου κατοικούν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Υπεραμύνεται της απόφασης του δήμου το 2012 να μισθώσει την έκταση στην εταιρεία «Κυκλαδικά Μελτέμια», η οποία θα κάνει την επένδυση αιολικής ενέργειας. «Καλώς κάναμε τότε, γιατί πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά. Αν θέλουμε να δούμε ζωή σε αυτά τα νησιά και όχι να τα αφήνουμε να ρημάξουν…» Οπως εξηγεί, η επένδυση σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί δίκτυο δρόμων και υποδομών στο νησί, ενώ ασφαλώς θα μεταβούν και κάποιοι εργαζόμενοι. «Κάποιοι προσπαθούν να επωφεληθούν της κατάστασης», προσθέτει. «Ο κ. Καμπόσος διεκδικεί την κυριότητα της νήσου Λέβιθα, αλλά, σύμφωνα με δικαστική απόφαση προ εξαμήνου, το νησί ανήκει στον Δήμο Λέρου».  

Αναμένοντας την απογραφή-1
Το έργο έχει τεθεί σε διαβούλευση από τις 14/1/2021 από την Κομισιόν προκειμένου να ενταχθεί στα Projects of Common Interest και να προχωρήσει άμεσα η αδειοδοτική διαδικασία, χρηματοδότηση και υλοποίησή του (φωτ. SHUTTERSTOCK).

Οσον αφορά τη φέρουσα ικανότητα των νησιών, διευκρινίζει ότι είναι θέμα στο οποίο πρέπει να απαντήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οπως ορίζει η νομοθεσία, πάντως, ο Δήμος Λέρου θα «εισπράττει» ποσοστό 2,6% της παραγωγής αιολικής ενέργειας που θα προκύπτει από την επένδυση. 

Το εν λόγω έργο έχει τεθεί σε διαβούλευση από τις 14/1/2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενταχθεί στα Projects of Common Interest και άρα να προχωρήσει άμεσα η αδειοδοτική διαδικασία, η χρηματοδότηση και συνεπώς και η υλοποίησή του. 

Οι κάτοικοι των νησιών με τη βοήθεια υποστηρικτών των αιτημάτων τους έχουν συγκροτήσει την «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου» προκειμένου να διεκδικήσουν ως πρώτο βήμα την απογραφή τους κατά τη νέα απογραφή, που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021.

Απευθύνουν ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ζητώντας του να πάρει θέση και να μην επιτρέψει να μην καταγραφούν ως κατοικημένα τα δύο νησιά, Κίναρος και Λέβιθα. Επισημαίνουν επίσης ότι «όλες οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες που έχουν γνωμοδοτήσει για το έργο (Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσων, Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων, Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ) έχουν απορρίψει συνολικά και κατηγορηματικά το έργο, καθώς καταστρέφει ολοσχερώς τον πυρήνα του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη βιοποικιλότητα Natura 2000».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή