ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το παλιό σκαρί που έγινε σύγχρονο ερευνητικό σκάφος

Το παλιό σκαρί που έγινε σύγχρονο ερευνητικό σκάφος

Μια δεύτερη ζωή θα ζήσει ένα παλιό σκαρί, που στα χέρια των συντελεστών του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο ερευνητικό σκάφος με το όνομα «Aegean Explorer». Επρόκειτο για ένα παλιό σκάφος, πολύ καλής κατασκευής σύμφωνα με τους έμπειρους ανθρώπους του «Αρχιπελάγους», που για σχεδόν 50 χρόνια ταξίδευε στις θάλασσες του κόσμου, ενώ τα προηγούμενα έξι χρόνια παρέμεινε παροπλισμένο.

Το σκάφος αυτό παραχωρήθηκε στις αρχές του 2019 στο «Αρχιπέλαγος» σε χαμηλή τιμή και μεταφέρθηκε σε καρνάγιο της Σάμου. Εκεί, με ίδιους πόρους και χωρίς κρατική ή άλλη χρηματοδότηση, πολλή προσωπική δουλειά όλων όσων απαρτίζουν το «Αρχιπέλαγος» και τη συνδρομή φίλων και υποστηρικτών του ινστιτούτου, αναγεννήθηκε το παλιό σκάφος. 

«Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες πολύ σκληρής και εντατικής δουλειάς από πολλούς άξιους τεχνίτες: μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς, ελασματουργούς κ.ά. Με πραγματικό μεράκι και φιλότιμο, μετασκεύασαν και αναβάθμισαν αυτό το παλιό σκαρί, καταφέρνοντας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έναν μικρό άθλο. Η συνδρομή φίλων μηχανικών, καπετάνιων και ναυπηγών ήταν επίσης πολύ σημαντική για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των εργασιών», αναφέρει το «Αρχιπέλαγος».

Το «Aegean Explorer» φέρει επιστημονικό εξοπλισμό στην αιχμή της τεχνολογίας. Μεταξύ άλλων: multibeam sonar για την τρισδιάστατη απεικόνιση των θαλασσίων οικοσυστημάτων, scanner βιομάζας για την εκτίμηση των ιχθυαποθεμάτων, τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα (ROV), σύστημα ρομποτικής χαρτογραφικής κάμερας για βάθη έως 300 μέτρα, αυτόνομο σκάφος χαρτογράφησης οικοτόπων, drone, υδρόφωνο για καταγραφές υποβρύχιας ακουστικής (για την έρευνα στα θαλάσσια θηλαστικά), γερανό για δειγματοληψίες σε βάθη άνω των 1.000 μέτρων, καθώς και καταδυτικό σταθμό. Τις επόμενες εβδομάδες θα εξοπλιστεί και με μόνιμο εργαστήριο για την ανάλυση της ποιότητας του πόσιμου και θαλασσινού νερού, καθώς και για μικροπλαστικές αναλύσεις.