ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

Ένταση στις διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ένταση στις διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο συζητείται στη Βουλή.

Ομάδα διαδηλωτών συνεπλάκη στο Σύνταγμα -στο ύψος του Αγνώστου Στρατιώτη- με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που τους απώθησαν με χρήση χημικών.

Ακολούθησε ένταση και στο ύψος των Προπυλαίων, όπου μετά από συμπλοκές η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε παραπάνω από 30 προσαγωγές.

Τα επεισόδια της δεύτερης φάσης προκλήθηκαν από ομάδα αντιεξουσιαστών που βρισκόταν στην ουρά της πορείας και επιτέθηκε με μολότοφ σε διμοιρία που συνόδευε το ειδικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ «Αίας»

Κλειστές παρέμειναν επί ώρα οι: Πανεπιστημίου, Σταδίου και Αμαλίας. Κλειστός ήταν κι ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο».

Περίπου 3.000 – 4.000 συγκεντρώθηκαν αρχικώς στα Προπύλαια και με πορεία κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.

entasi-stis-diadiloseis-se-athina-kai-thessaloniki0

entasi-stis-diadiloseis-se-athina-kai-thessaloniki1

entasi-stis-diadiloseis-se-athina-kai-thessaloniki2

entasi-stis-diadiloseis-se-athina-kai-thessaloniki3

entasi-stis-diadiloseis-se-athina-kai-thessaloniki4

entasi-stis-diadiloseis-se-athina-kai-thessaloniki5

entasi-stis-diadiloseis-se-athina-kai-thessaloniki6

entasi-stis-diadiloseis-se-athina-kai-thessaloniki7

entasi-stis-diadiloseis-se-athina-kai-thessaloniki8

entasi-stis-diadiloseis-se-athina-kai-thessaloniki9

entasi-stis-diadiloseis-se-athina-kai-thessaloniki10

entasi-stis-diadiloseis-se-athina-kai-thessaloniki11

entasi-stis-diadiloseis-se-athina-kai-thessaloniki12

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Ένταση σημειώθηκε στο τέλος της κινητοποίησης που οργάνωσαν σήμερα φοιτητές που ζητούν να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Στην πορεία των φοιτητών που στους συλλόγους τους εκπροσωπούν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το σχήμα των ΕΑΑΚ, συμμετείχαν και άτομα ενταγμένα στον αντεξουσιαστικό χώρο. Όταν κινήθηκαν προς το μέρος της αστυνομίας που περιφρουρούσε την είσοδο του ΥΜΑΘ απωθήθηκαν με χρήση δακρυγόνων.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι διασπάστηκαν σε δρόμους γύρω από την περιοχή του Διοικητηρίου πετώντας μολότοφ και πέτρες και ρίχνοντας κάδους για να κλείσουν τους δρόμους, με δυνάμεις της αστυνομίας να τους ακολουθούν. Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι έγινε μια προσαγωγή.

entasi-stis-diadiloseis-se-athina-kai-thessaloniki13

Η κινητοποίηση ξεκίνησε στη 1 από την Πλατεία Δικαστηρίων (άγαλμα Βενιζέλου) και μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη με συνθήματα κατά του νομοσχεδίου η πορεία κατέληξε στο Διοικητήριο (ΥΜΑΘ).

Οι φοιτητικές παρατάξεις κορύφωσαν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, καθώς το πρωί πριν την πορεία προχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα σε αποκλεισμό εισόδων στο campus και σε κτίρια της Πολυτεχνικής, της Φιλοσοφικής και της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Στις 5:30 προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση και πορεία, όπως και αύριο.