ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

Σε εξέλιξη βρίσκεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί σύλλογοι-ομοσπονδίες-σωματεία, καθώς κι άλλα εργατικά σωματεία και φορείς έχουν συγκεντρωθεί αυτή την ώρα μπροστά από τη Βουλή, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο ψηφίζεται απόψε.

Η εκπαιδευτική κοινότητα αντιδρά μεταξύ άλλων στις αλλαγές που φέρει το νομοσχέδιο στον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην ίδρυση ειδικής αστυνομικής ομάδας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων καθώς και στο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ.

Νωρίτερα, φοιτητικοί σύλλογοι με κεντρικό σύνθημα «Απ’ τα ιδρύματά μας δεν λείπει η αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία», πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στα Προπύλαια και με πορεία κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως, καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία- διαγραφές πειθαρχικά» οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Βουλή μέσω της Σταδίου.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο, ενώ κλειστός είναι ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο».

poreia-sto-kentro-tis-athinas-kata-toy-nomoschedioy-gia-ta-aei0

poreia-sto-kentro-tis-athinas-kata-toy-nomoschedioy-gia-ta-aei1

poreia-sto-kentro-tis-athinas-kata-toy-nomoschedioy-gia-ta-aei2

poreia-sto-kentro-tis-athinas-kata-toy-nomoschedioy-gia-ta-aei3

poreia-sto-kentro-tis-athinas-kata-toy-nomoschedioy-gia-ta-aei4

poreia-sto-kentro-tis-athinas-kata-toy-nomoschedioy-gia-ta-aei5

poreia-sto-kentro-tis-athinas-kata-toy-nomoschedioy-gia-ta-aei6

poreia-sto-kentro-tis-athinas-kata-toy-nomoschedioy-gia-ta-aei7

Ποικική δίωξη σε βάρος 23

Ποινική δίωξη για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε σε βάρος 23 συλληφθέντων στα επεισόδια που έγιναν χθες Τετάρτη στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Ο Εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες που, κατά περίπτωση, αφορούν αντίσταση κατά της αρχής, διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν σε ρητή δικάσιμο και με εντολή του Εισαγγελέα είναι ελεύθεροι. Ένας από τους συλληφθέντες δεν οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα γιατί νοσηλεύεται τραυματισμένος.

Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκε και ακόμη ένας από τους συλληφθέντες χθες, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη που αφορά τα κακουργηματικού βαθμού αδικήματα της έκρηξης και κατοχής εκρηκτικών υλών καθώς και τα πλημμελήματα της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διατάραξης κοινής ειρήνης, απείθειας και αντίστασης κατά της Αρχής. Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον Ανακριτή από όπου αναμένεται να λάβει προθεσμία για την απολογία του.

Σε συμπαράσταση στους συλληφθέντες είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων περίπου 200 άτομα των οποίων εμποδίστηκε η είσοδος στον χώρο των δικαστηρίων από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στην πύλη του συγκροτήματος.

Η προσπάθεια κάποιων από τους συγκεντρωμένους να εισέλθει στον χώρο, δημιούργησε μικρής διάρκειας ένταση όταν οι αστυνομικοί τους απώθησαν στην γύρω περιοχή. 

Βίντεο της ΕΛ.ΑΣ από τα χθεσινά επεισόδια

Τα γεγονότα που -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- καταγράφουν επίθεση κατά των αστυνομικών δυνάμεων στο χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, παρουσιάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δίνοντας στη δημοσιότητα βιντεοληπτικό υλικό από drone.

Όπως αναφέρει το ΥΠΡΟΠΟ «η Αστυνομία στη χθεσινή συγκέντρωση – πορεία περιφρούρησε αποτελεσματικά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι έναντι βίαιων μειοψηφιών σε όλη την πορεία προστάτευσε το δικαίωμα της ελεύθερης κίνησης των πολιτών στη Λ. Αλεξάνδρας, μπροστά στη Γ.Α.Δ.Α». [Διαβάστε]