Lockdown 18 ημερών: Θα είναι αρκετό;

Lockdown 18 ημερών: Θα είναι αρκετό;

Αύξηση νοσηλειών τις επόμενες ημέρες, πριν αποτυπωθεί η επίδραση των μέτρων «βλέπουν» οι ειδικοί, δείχνοντας προς χρονική επέκταση του lockdown

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εικόνα έξαρσης, που οδήγησε και στην απόφαση για επαναφορά του ολικού lockdown στην Αττική, αποτυπώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα και ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο, ενώ οι εκτιμήσεις των ειδικών δείχνουν προς παράταση του «λουκέτου», προειδοποιώντας για αύξηση των νοσηλειών τις επόμενες ημέρες, πριν αρχίσει να φαίνεται το «αποτύπωμα» των νέων μέτρων.

Την Πέμπτη, ο δείκτης των κρουσμάτων παρέμεινε στα ίδια – περίπου – υψηλά επίπεδα, καταγράφοντας 1.327 νέα περιστατικά σε όλη τη χώρα. Σταθερά σχεδόν τα μισά εντοπίζονται στην Αττική, που μέτρησε 676, ενώ τα δεδομένα στη Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο των ειδικών, μιας και σημειώθηκε νέα αύξηση κρουσμάτων σε σχέση με χθες.

Ενδεικτικά, πάντως, της κατάστασης στο λεκανοπέδιο ήταν και τα αποτελέσματα της μελέτης των αστικών λυμάτων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Θωμαΐδη, – βάσει του μοντέλου υπολογισμού που χρησιμοποιείται – οι φορείς (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 στην Αττική.

Διαβάστε επίσης: Άρθρο Ηλία Μόσιαλου στην «Κ»: Οι προϋποθέσεις διαχείρισης της πανδημίας με μεγαλύτερη επιτυχία

Παράταση δείχνουν οι ειδικοί

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως θα πρέπει να θεωρείται πάντοτε πιθανό το ενδεχόμενο το καθολικό «λουκέτο» να επεκταθεί και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου.

Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες, ενώ από τη μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποτυπωθεί στους δείκτες ο περιορισμός της διασποράς λόγω των νέων μέτρων. Ως προς το ενδεχόμενο να χρειαστεί παράταση, επισήμανε ότι οι προηγούμενες εμπειρίες έδειξαν ότι απαιτήθηκαν πέντε εβδομάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι εφόσον εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα του lockdown, τα κρούσματα στην Αττική μπορούν να μειωθούν έως τις αρχές Μαρτίου ακόμη και στα 100 με 150 την ημέρα. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του lockdown, δήλωσε πως εάν διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες η αποσυμπίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα είναι καλύτερη. 

Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Μαρία Τσολιά, δεν απέκλεισε επίσης χρονική επέκταση των μέτρων. Για να μπορέσουμε να ξανανοίξουμε, η καθηγήτρια έθεσε ως προϋπόθεση τη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων και να σταματήσει η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. «Προβλέπουμε μια αύξηση των εισαγωγών τις επόμενες μέρες, προτού δούμε μείωση», είπε.

Και ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, σημείωσε ότι χρειάζονται τέσσερις εβδομάδες lockdown για να υπάρξει αποτέλεσμα, λέγοντας «καλύτερα να στεναχωρηθείτε στο σαλόνι σας παρά να βρεθείτε στην εντατική». Παράλληλα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, τάχθηκε υπέρ της χρήσης διπλής μάσκας, σημειώνοντας ότι πρέπει να καλύπτει το πρόσωπο και όχι τον λαιμό.

Έως και 100% αυξημένη η κίνηση 

Πάντως, οι εικόνες από τους δρόμους της Αθήνας την Πέμπτη, δεν θύμιζαν σε τίποτα τις αντίστοιχες του περσινού Μαρτίου, όταν είχαν τεθεί για πρώτη φορά σε ισχύ μέτρα καθολικού lockdown στο λεκανοπέδιο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Περιφέρεια Αττικής, κατεγράφη κινητικότητα αυξημένη έως και 100% σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, κινούμενη κατά μέσο όρο στο 50% πάνω από τα αντίστοιχα ποσοστά της πρώτης ημέρας lockdown του Μαρτίου 2020.

Διαβάστε ακόμη: 

Σε αυστηρό lockdown για 18 ημέρες – Όλα τα μέτρα

Αυξάνονται οι ασθενείς σε ΜΕΘ, σε τροχιά ανόδου το ιικό φορτίο

Ποιοι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται βεβαίωση μετακίνησης

Μητσοτάκης για πανδημία: Βλέπουμε το τέλος του τούνελ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή