Ακραία χειμερινό σκηνικό

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξαφνικά χειμώνας και ακραία καιρικά φαινόμενα από αύριο, με τον υδράργυρο να πέφτει από 14 έως και 18 βαθμούς μέσα σε ένα 24ωρο, ειδικά στις βόρειες περιοχές της χώρας. Η μεταβολή του καιρού, σύμφωνα με τα προγνωστικά των μετεωρολόγων, θα είναι πολύ μεγάλη, με το θερμόμετρο να κάνει «βουτιά» έπειτα από τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών και να αναμένεται επικράτηση παγετού από τις επόμενες ημέρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Πυκνές χιονοπτώσεις, ισχυρές βροχές και καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι προβλέπονται από το μεσημέρι του Σαββάτου (13/2) από τα δυτικά και τα βόρεια, φαινόμενα τα οποία βαθμιαία την Κυριακή (14/2) θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Οπως αναφέρει η ΕΜΥ, η κακοκαιρία «Μήδεια» θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε χιονοπτώσεις ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. 

Και ενώ τα έντονα φαινόμενα επισήμως ξεκινούν από αύριο Σάββατο, ήδη χθες σε πολλές περιοχές της Αθήνας, στον Πειραιά, στο Μοσχάτο, αλλά και στον Χολαργό, στον Γέρακα και στην Αγία Παρασκευή, σημειώθηκαν καταιγίδες ή και χαλαζοπτώσεις, με μικρή ωστόσο διάρκεια, καθώς ο καιρός το απόγευμα βελτιώθηκε και παρέμειναν μόνο ελαφρά σύννεφα στον ουρανό. Προς το βράδυ τα ισχυρά φαινόμενα αναμενόταν να επηρεάσουν την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και κυρίως το Ανατολικό Αιγαίο, ενώ οι ισχυροί νοτιάδες που ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης προβλέπεται ότι θα μετατραπούν σταδιακά σε βοριάδες. Σήμερα πάντως ο καιρός αναμένεται καλός, με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ από το βράδυ προβλέπεται να ξεκινήσει η πτώση της θερμοκρασίας.

Η «Μήδεια» έρχεται

Από το μεσημέρι του Σαββάτου, στα ορεινά και ημιορεινά της Βόρειας Ελλάδας αρχικά θα ξεκινήσει η κακοκαιρία, η οποία στη συνέχεια θα κατέβει και στα πεδινά. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ηπειρο. Από το Σάββατο επίσης στο Βόρειο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν θυελλώδεις βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ. 

Την Κυριακή, οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα και συγκεκριμένα αναμένεται ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Hπειρο. Προς το βράδυ προβλέπεται μάλιστα να χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης αλλά και σε περιοχές της Αν. Στερεάς και της Εύβοιας. Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν τα 9 μποφόρ. 

Από τη Δευτέρα οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν στα δυτικά και στα βόρεια της χώρας, ενώ η «Μήδεια» θα χτυπήσει περιοχές στα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Εως και την Τετάρτη θα πνέουν στο Αιγαίο άνεμοι εντάσεως τοπικά σε επίπεδο θύελλας 10 μποφόρ.

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί από την Κυριακή (14/2) στα βόρεια και από τη Δευτέρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής χώρας. Ο κατά τόπους ισχυρός παγετός θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ώρες εκδήλωσης των φαινομένων και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας. Παράλληλα, έχουν ήδη ενημερωθεί οι περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας, ώστε να τεθούν σε αυξημένη ετοιμότητα οι υπηρεσίες τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή