Εξετάζεται σπάνιο νευρολογικό νόσημα

Εξετάζεται σπάνιο νευρολογικό νόσημα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο υγειονομικών αρχών και επιστημόνων βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η περίπτωση μιας νοσηλεύτριας η οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Κέρκυρας με συμπτώματα του συνδρόμου Guillain-Barre, που εμφάνισε μετά τον εμβολιασμό της με τη δεύτερη δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19. Αν και οι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν εξαιρετικά απίθανο η εκδήλωση του συνδρόμου να σχετίζεται με το εμβόλιο, ωστόσο λόγω της χρονικής συγκυρίας εξετάζουν και αυτό το ενδεχόμενο.

Ειδικότερα, η νοσηλεύτρια, η οποία υπηρετεί στην πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου Κέρκυρας, έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Μετά τη δεύτερη δόση, εμφάνισε πυρετό, κεφαλαλγία και μυαλγίες, και στη συνέχεια παράλυση των κάτω άκρων. Από την Κυριακή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Οι νευρολόγοι του νοσοκομείου έχουν διαγνώσει το σύνδρομο Guillain-Barre, ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα, το οποίο ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις ανατάσσεται. Με δεδομένο ότι είχε προηγηθεί εμβολιασμός, το περιστατικό αναφέρθηκε στην επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, που εξετάζει εάν υπάρχει συσχέτισή του με το εμβόλιο.

Ιδιαίτερη προσοχή

Μέλη της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού ανέφεραν στην «Κ» ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να συσχετίζεται το συγκεκριμένο περιστατικό με τον εμβολιασμό, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί πριν εξεταστεί. «Οταν έχουμε ένα συμβάν κοντά στον εμβολιασμό, αυτό ελέγχεται πάντα με ιδιαίτερη προσοχή, χωρίς να σημαίνει απαραιτήτως ότι σχετίζεται. Αναφέρεται στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και στην επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης, η οποία εξετάζει λεπτομερώς το ιστορικό του ασθενούς, την εργαστηριακή και κλινική εικόνα, και λαμβάνει και τη γνώμη, εφόσον χρειαστεί, και των ειδικών επιστημόνων».  

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διεθνώς δεν έχουν αναφερθεί ποτέ παρενέργειες που αφορούν την εμφάνιση του συνδρόμου Guillain-Barre από το συγκεκριμένο εμβόλιο. Πρόκειται για ένα σύνδρομο που μπορεί να συνδεθεί με ίωση του αναπνευστικού και εξαιρετικά σπάνια με εμβολιασμό, αλλά όχι με το εμβόλιο έναντι της COVID-19. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί στη χώρα περίπου 480.000 εμβολιασμοί.

Το περιστατικό δημοσιοποιήθηκε από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Μιχάλη Γιαννάκο, ο οποίος σε δηλώσεις του εμφανίστηκε πεπεισμένος πως η νόσηση της νοσηλεύτριας οφείλεται στον εμβολιασμό, γεγονός που οδήγησε την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου να διατάξει έρευνα για διασπορά ψευδών ειδήσεων, καθώς δεν έχουν αποφανθεί σχετικά οι ειδικοί γιατροί. Ο κ. Γιαννάκος, πάντως, έχει δηλώσει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να συνεχιστούν κανονικά, υπενθυμίζοντας ότι 24 εργαζόμενοι του ΕΣΥ είχαν χάσει έως χθες τη ζωή τους λόγω της COVID-19. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή