Σκληρό lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια

Σκληρό lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε lockdown τύπου Αττικής τίθενται από αύριο 13 Φεβρουαρίου οι περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας –πλην της Σκύρου-, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων που έχουν προκύψει, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Για την Αχαΐα ανακοινώθηκαν 95 κρούσματα και για την Εύβοια 56

Παράλληλα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν ο δήμος Αγίου Νικολάου, ο δήμος Θήρας κι ο δήμος Μυκόνου.

Στις περιοχές αυτές, είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν δια ζώσης στους δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής).

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.

Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

Μετακίνηση

Διευκρινίσεις για τη μετακίνηση των επιστημόνων- αυτοαπασχολούμενων και των δημοσιογράφων έδωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε, σχετικά με την μετακίνηση των εργαζομένων οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, πχ Δικηγορικοί Σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιατρικοί Σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του Συλλόγου τους.

Όσον αφορά στη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι τώρα. 

Το βίντεο της συνέντευξης Τύπου

Παπαευαγγέλου: Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανακοίνωσε ότι έχουμε αύξηση στο μέσο όρο των κρουσμάτων, καθώς ανήλθαν το τελευταίο διάστημα σε 11 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 10.000, ενώ ο πραγματικός αριθμός αν υπολογιστούν και οι ασυμπτωματικοί είναι μεγαλύτερος.

Ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,8%. Αυξημένη νοσηρότητα παρατηρείται επίσης στις ηλικίες 20-60 ετών, «δηλαδή αυτές που κυκλοφορούν».

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφτασαν τους 1.900, οι εισαγωγές έφτασαν τις 200 ανά ημέρα και κατά 67% αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Πρόσθεσε δε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των τεστ- περίπου 45.000 την ημέρα.

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στην Αττική και τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 5.100. Στην Αττική σήμερα είναι κατειλημμένες κατά 83% οι κλίνες ΜΕΘ-COVID.

Αναφερόμενη στις προσεχείς ημέρες, τόνισε ότι «ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος μας, θα μας δυσκολέψει, θα μας κλείσει στα σπίτια μας», υπογραμμίζοντας ότι «αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί». Η ίδια σημείωσε ότι λόγω του ότι λόγω κακοκαιρίας θα μείνουμε στα σπίτια «ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ενδοοικογενειακά», καλώντας τους πάντες να προστατεύσουν τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.

Μάσκα

Αναφέρθηκε στην ορθή χρήση μάσκας και σε μελέτη για την διπλή μάσκα για την περαιτέρω μείωση τη διασποράς του ιού. Είπε ότι οι οδηγίες στην Ελλάδα για τη χρήση της μάσκας δεν έχουν αλλάξει και η επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα σε επόμενη συνεδρίασή της. «Δεν αρκεί να φοράμε μάσκα, αλλά να τη φοράμε σωστά», είπε,. 

Η κ. Παπαευαγγέλου σχολίασε ότι η μέθοδος του «ακορντεόν» μας κουράζει και μας προκαλεί ανασφάλεια, «αλλά εξαρτάται από τον καθένα μας πότε θα ανακάμψουμε». «Δεν μπορούμε να κουραστούμε πριν κουραστεί ο ιός», κατέληξε.

Σκληρό lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια-1

Μαγιορκίνης: Ήπια αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ

«Αύξηση των ενεργών κρουσμάτων παρατηρήθηκε στην επικράτεια, ενώ και η πίεση στο σύστημα Υγείας έχει περάσει σε φάση ήπιας αύξησης», ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην Αττική τα μέτρα που έχουν ληφθεί φαίνεται ότι αρχίζουν να αποδίδουν, είπε, και τα αποτελέσματα θα τα δούμε σε περίπου 10 μέρες. «Τάση σταθεροποίησης παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται ήπια αύξηση νοσηλειών», τόνισε. 

«Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 έχει σημειώσει αύξηση και αναμένεται να οδηγήσει σε ήπια αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες», πρόσθεσε.

Σκληρό lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια-2

Τα κρούσματα

Σε 1.410 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ενώ 762 εξ αυτών εντοπίζονται στην Αττική. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 21 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 6077. Παράλληλα, σε 293 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν και τα τεστ φτάνοντας τις 47.662 σε όλη την επικράτεια. 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 762 κρούσματα καταγράφονται στην Αττική και 128 στη Θεσσαλονίκη. [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή