Η ψυχρή εισβολή της «Μήδειας» θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις

Η ψυχρή εισβολή της «Μήδειας» θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από σήμερα η χώρα επηρεάζεται από το βαρομετρικό χαμηλό που ονομάστηκε «Μήδεια» από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το οποίο προβλέπεται να φέρει από Δευτέρα ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, σε περιοχές από τη Θεσσαλία και κάτω. «Θα πρόκειται για ένα ισχυρό φαινόμενο ψυχρής εισβολής, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ένταση και διάρκεια, μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αλλά με τις ψυχρές αέριες μάζες να παραμένουν και μετά στην περιοχή μας», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr. 

Το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να αναπτυχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη, από το πρωί του Σαββάτου έως και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, θα έχει κύρια χαρακτηριστικά (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του meteo.gr) τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια, ολικό παγετό στη Δυτική Μακεδονία, βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά (έως το απόγευμα του Σαββάτου) και στα παραθαλάσσια, πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, καθώς και θυελλώδεις βόρειους ανέμους, αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά. 

Η δεύτερη φάση θα εκδηλωθεί Δευτέρα και Τρίτη. Τα βόρεια της χώρας θα καλυφθούν από ισχυρό παγετό. Περισσότερα φαινόμενα θα υπάρχουν στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, με πρόβλεψη από το ΕΕΑ για «πυκνές χιονοπτώσεις κατά περιόδους σε ηπειρωτικές περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα». Χιόνι θα πέσει και στα ορεινά των νησιών, στην Κρήτη και στα ημιορεινά. Στις Κυκλάδες θα έχουμε βροχές και καταιγίδες. 

«Η “Μήδεια” θα φέρει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Στην Αθήνα, η θερμοκρασία την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου δεν θα ξεπεράσει τους τρεις βαθμούς Κελσίου, παρουσιάζοντας πτώση 13 βαθμών συγκριτικά με χθες», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος. Σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας θα επικρατήσει ολικός παγετός (δηλαδή η θερμοκρασία δεν θα ανέβει πάνω από τους 0 βαθμούς Κελσίου), όπως στη Φλώρινα, όπου προβλέπεται να μπει στην κατάψυξη για τέσσερις ημέρες (από σήμερα μέχρι και την Τρίτη).  

Ο Φεβρουάριος «δίνει» αρκετές φορές κακοκαιρίες. Το 2019 είχε δύο κύματα κακοκαιρίας με… ονοματεπώνυμο. Τη «Χιόνη» (12-17 Φεβρουαρίου 2019), με έντονες βροχοπτώσεις, ειδικά στα νότια. Είναι χαρακτηριστικό πως το συνολικό ύψος υετού στην Εύβοια και στην Κρήτη ξεπέρασε τα 400 χιλιοστά! Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κρήτη, καθώς το όχημά τους παρασύρθηκε από υπερχειλισμένο χείμαρρο. Η «Ωκεανίς» (23-26 Φεβρουαρίου) έφερε ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμα και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στο Πήλιο και στην Εύβοια. Τρομερές ήταν οι βροχοπτώσεις στη Δυτική Κρήτη, φθάνοντας τοπικά μέχρι και τα 600 χιλ., προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και ακόμη έναν θάνατο. Το ύψος χιονιού που έπεσε εκείνες τις μέρες στα ορεινά της Ανατολικής Στερεάς και της Κρήτης ξεπέρασε το 1,5 με 2 μέτρα. Στα βόρεια ορεινά επικράτησε βαθιά παγωνιά, με τη θερμοκρασία τη Δευτέρα 25/2 να πέφτει κάτω από τους -14 βαθμούς στο Μεσόβουνο Κοζάνης.
Χαμηλές θερμοκρασίες

Ο Φεβρουάριος έχει παρελθόν πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Η χαμηλότερη θερμοκρασία έχει καταγραφεί στην Καβάλα (Αμυγδαλεώνας) με -23,5 βαθμούς Κελσίου στις 6 Φεβρουαρίου 1956 και ακολουθούν: Τρίπολη -15,8 °C στις 6/2/1983, Αθήνα -5,4 °C στις 14/2/2004, Θεσσαλονίκη -12,8 °C στις 19/2/1965.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή