«Πονοκέφαλος» η αυξημένη κυκλοφορία

«Πονοκέφαλος» η αυξημένη κυκλοφορία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη ανησυχία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο από την εικόνα της κυκλοφορίας στους δρόμους της πρωτεύουσας κατά την πρώτη ημέρα επιβολής αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις. Ο κυκλοφοριακός φόρτος και η επιβατική κίνηση μπορεί να μην παραπέμπουν σε κανονικές συνθήκες, ωστόσο εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις από την αντίστοιχη πρώτη ημέρα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο.

Η κινητικότητα στην πόλη είναι ελαφρώς περιορισμένη σε σχέση με την καθημερινότητα όπως διαμορφωνόταν προ κορωνοϊού, ωστόσο παραμένει σημαντικά ενισχυμένη σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, γεγονός το οποίο καταδεικνύει είτε την κόπωση των πολιτών είτε τη χαλάρωση των ελέγχων στους δρόμους. Ενδεικτική μάλιστα της ανησυχίας είναι η ανακοίνωση για αλλαγή του τρόπου χορήγησης της βεβαίωσης μετακίνησης που αφορά τους εργαζομένους που δεν απασχολούνται υπό καθεστώς τηλεργασίας. 

Η διστακτικότητα των πολιτών στη χρήση των αστικών συγκοινωνιών είναι δεδομένη, ωστόσο μη έχοντας εναλλακτική, η χρήση τους παραμένει σχετικά διευρυμένη. Ειδικότερα, προχθές οι επικυρώσεις εισιτηρίων διαμορφώθηκαν στις 597.417 έναντι 765.386 μία ημέρα νωρίτερα (παραμονή της επιβολής των νέων, αυστηρότερων περιορισμών). 

Ωστόσο οι αποκλίσεις από το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου Μαρτίου παραμένουν σημαντικές. Ειδικότερα, στις 23 Μαρτίου 2020 τις αστικές συγκοινωνίες χρησιμοποίησαν μόλις 199.697 άτομα (έναντι 597.417 επικυρώσεων προχθές). Την εβδομάδα που πέρασε μάλιστα καταγράφεται συστηματική, οριακή άνοδος των επιβιβάσεων, οι οποίες κινήθηκαν στις 704.777 τη Δευτέρα, 727.735 την Τρίτη και 765.386 την περασμένη Τετάρτη. 

Σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε ακόμα και το 100%, κατέγραψε το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής κατά την πρώτη ημέρα του lockdown σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή ημέρα, στις 23 Μαρτίου. 

Παρά το γεγονός ότι τα νέα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας τέθηκαν σε ισχύ την Πέμπτη το πρωί, η κυκλοφορία των οχημάτων φαίνεται ότι επηρεάστηκε στο ελάχιστο, καταδεικνύοντας ότι οι πολίτες εξακολουθούν να μετακινούνται. Ειδικότερα, προχθές, η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλες τις οδικές αρτηρίες καταγράφηκε ενισχυμένη κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή πρώτη ημέρα του πρώτου lockdown (23 Μαρτίου), σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής. Η μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου στο οδικό δίκτυο την Πέμπτη σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα (παραμονή επιβολής των περιορισμών) διαμορφώθηκε μόλις στο 7%. Τα παραπάνω δεδομένα προκύπτουν από την αξιοποίηση 1.000 σημείων μέτρησης που έχει εγκαταστήσει η Περιφέρεια Αττικής στους κυριότερους οδικούς άξονες αρμοδιότητάς της. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας ανέρχεται στο 109,6% σε σχέση με τις 23 Μαρτίου 2020, στην Ποσειδώνος στο 92,9% και στην Κηφισού στο 87,9%. Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη ήταν σε εξέλιξη και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας το οποίο προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας. Πέραν αυτού ωστόσο, η ροή των οχημάτων ανεξαρτήτως της ταχύτητας κίνησης (ή ακινησίας τους σε ορισμένες περιπτώσεις) ήταν αυξημένη με δεδομένο τα μέτρα περιορισμών. Τη ανησυχία του εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισημαίνοντας ότι τα παραπάνω στοιχεία «προκαλούν προβληματισμό, καθώς συγκρίνουμε κυκλοφοριακά δεδομένα δύο lockdowns περίπου ίδιου τύπου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή