Το σχέδιο των εφεδρειών του ΕΣΥ στην Αττική

Το σχέδιο των εφεδρειών του ΕΣΥ στην Αττική

Και ιδιώτες στη μάχη, αν απαιτηθεί

το-σχέδιο-των-εφεδρειών-του-εσυ-στην-ατ-561264154

Για μια νέα σκληρή μάχη έναντι της πανδημίας, η οποία έχει «στοχεύσει» και την Αττική, προετοιμάζεται το ΕΣΥ. Το μειονέκτημα σε αυτή τη φάση του πολέμου είναι ότι το σύστημα υγείας μπαίνει στη μάχη με αυξημένη πληρότητα σε σχέση με το περασμένο φθινόπωρο. Το «θετικό» είναι ότι το επίκεντρο μεταφέρθηκε σε μια περιοχή που το ΕΣΥ έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και περισσότερες εφεδρείες: η Αττική διαθέτει τα περισσότερα και μεγαλύτερα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία σε σχέση με οποιαδήποτε περιοχή της χώρας. Μόνο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στο λεκανοπέδιο είναι 38.

Ηδη, στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου καταγράφεται συνεχής αύξηση στις νέες νοσηλείες ασθενών με COVID-19, οι οποίες πλέον ξεπερνούν τις 100 ημερησίως. Από την περασμένη Πέμπτη η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας COVID-19 του λεκανοπεδίου είχε φτάσει στο 80% και στις απλές κλίνες COVID ήταν στο 58%, έναντι 61% και 43% που ήταν στο τέλος Ιανουαρίου. Στο σύνολο της επικράτειας η πληρότητα στις 667 ΜΕΘ COVID-19 ήταν την Πέμπτη στο 50%, έναντι 40% στο τέλος Ιανουαρίου. Συνολικά την Παρασκευή οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 ήταν 1.900, ενώ την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση των νέων εισαγωγών κατά 30%. Το δε ισοζύγιο μεταξύ των νέων εισαγωγών και των εξιτηρίων λόγω ίασης ασθενών με κορωνοϊό έχει σημάνει συναγερμό. Την εβδομάδα 1-7 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 1.290 νέες νοσηλείες στο ΕΣΥ και εκδόθηκαν 784 εξιτήρια, όταν δύο εβδομάδες πριν (18 έως 24 Ιανουαρίου) οι νέες νοσηλείες ήταν 754 και τα εξιτήρια 750.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση από τα νοσοκομεία της Αττικής ενός τρίτου κύματος της πανδημίας περιέχει αρκετά στάδια. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, «τώρα είμαστε στο στάδιο 2, που σε αδρές γραμμές αφορά τη δέσμευση αυξημένου αριθμού κλινών του ΕΣΥ για την περίθαλψη ασθενών με COVID-19. Tο επόμενο στάδιο είναι περαιτέρω αύξηση των κλινών που δεσμεύονται για COVID-19. Στο τέταρτο στάδιο προβλέπεται και η χρήση και του ιδιωτικού τομέα για τη νοσηλεία περιστατικών COVID-19. Και ακολουθούν άλλα».

Το υπουργείο εν πολλοίς θα ακολουθήσει το «μοντέλο Θεσσαλονίκης». Από τις πρώτες κινήσεις θα είναι η αξιοποίηση κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων για τη νοσηλεία ασθενών non COVID, ώστε να αποδεσμευθούν περισσότερες υποδομές του ΕΣΥ και να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση περιστατικών λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Σημειώνεται ότι στα νοσοκομεία της Αττικής λειτουργούσαν την περασμένη Πέμπτη 225 κλίνες Εντατικής για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, με ποσοστό κάλυψης τη συγκεκριμένη ημέρα 80%, και 199 κλίνες Εντατικής για τα non COVID περιστατικά (87% ποσοστό κάλυψης την Πέμπτη). Σε αυτές τις κλίνες προστίθενται τις επόμενες ημέρες περίπου 80 κλίνες Εντατικής από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ηδη 30 κλίνες έχουν παραδοθεί στο ΚΑΤ και τίθενται σταδιακά σε λειτουργία καθώς ολοκληρώνονται οι απαραίτητες τεχνικές δοκιμές.

Επιπλέον, εφόσον χρειαστεί, θα αξιοποιηθούν μονάδες αυξημένης φροντίδας, μονάδες ανάνηψης και χειρουργικές αίθουσες για την ανάπτυξη κλινών Εντατικής, μια πρακτική που ωστόσο δέχεται κριτική από τους γιατρούς ως προς την καταλληλότητα των υποδομών. Ηδη υπάρχει η πρόβλεψη για αναστολή έως 80% των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, με την εξαίρεση των ογκολογικών περιστατικών.

Στο σχέδιο προβλέπεται και η αξιοποίηση ιδιωτικών μονάδων υγείας και για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό. Ηδη, είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις στελεχών του υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους ιδιωτικών νοσοκομείων ώστε να μη χρειαστεί το υπουργείο να προχωρήσει σε «επίταξη», όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη κατά το δεύτερο κύμα.

Οπως εκτιμά ωστόσο ο κ. Κωτσιόπουλος, οι δυνάμεις των νοσοκομείων της Αττικής σε συνδυασμό με το αυστηρότερο lockdown και τον έγκαιρο χρόνο που αυτό επιβλήθηκε θα έχουν ως αποτέλεσμα να αντεπεξέλθει ικανοποιητικά το ΕΣΥ σε αυτή τη νέα έξαρση.

«Να μην τρομάζουμε. Δεν είμαστε ακόμα στο κόκκινο. Αλλά χρειάζεται να προσέχουμε», τονίζει στην «Κ» και η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Στο νοσοκομείο «Σωτηρία», στα μέσα της εβδομάδας, στις κλινικές και στις ΜΕΘ COVID-19 οι κενές κλίνες ήταν λίγες. Από τις 84 κλίνες Εντατικής την Πέμπτη ήταν καλυμμένες οι 72. Και όπως εκτιμά η κ. Γκάγκα, «την επόμενη εβδομάδα δεν αναμένεται να δούμε μείωση στις εισαγωγές και στην πίεση στο ΕΣΥ». Η ίδια πάντως είναι καθησυχαστική. «Υπάρχουν θέσεις στα νοσοκομεία της Αττικής. Απλά δεν μπορεί το ΕΣΥ να είναι μόνο για την αντιμετώπιση των περιστατικών COVID-19», σημειώνει.

«Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί ο αριθμός των περιστατικών που βλέπουμε στον “Ευαγγελισμό”. Εκεί που είχαμε περίπου 10 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 σε κάθε εφημερία, πλέον έχουμε τουλάχιστον 15 με 18 περιστατικά», επισημαίνει στην «Κ» η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Παρασκευή Κατσαούνου. Και προσθέτει: «Αλλά ο “Ευαγγελισμός” από τον περασμένο Μάρτιο δεν έχει σταματήσει να βλέπει περιστατικά COVID-19. Και αθροίζεται πλέον η κούραση του προσωπικού». Προς το παρόν ο «Ευαγγελισμός» δεν είναι στο «κόκκινο» και σύμφωνα με την κ. Κατσαούνου υπάρχουν δυνατότητες να αναπτυχθούν κλίνες COVID-19 από πτέρυγες που υπολειτουργούν λόγω της πανδημίας, όπως π.χ. οι χειρουργικές. Στις δε 32 κλίνες της ΜΕΘ, προστέθηκαν πριν από λίγες ημέρες 12 κλίνες της μονάδας αυξημένης φροντίδας που είχε κλείσει για εργασίες ανακαίνισης.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση στην Αττική, εστιάζοντας στις ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό και κυρίως προσωπικό στα νοσοκομεία. «Παραμένουν οι τραγικές ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα Κέντρα Υγείας. Το ίδιο κατάκοπο, γερασμένο και αποδεκατισμένο υγειονομικό προσωπικό εδώ και δέκα μήνες “ανακυκλώνεται” με αναγκαστικές μετακινήσεις από Κ.Υ. σε νοσοκομείο και από τμήμα σε τμήμα. Εκατοντάδες υγειονομικοί έχουν ασθενήσει, ενώ το φαινόμενο του burn-out (επαγγελματική εξουθένωση) αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή