Στόχος τα 200 κρούσματα στο λεκανοπέδιο, αρχές Μαρτίου

Στόχος τα 200 κρούσματα στο λεκανοπέδιο, αρχές Μαρτίου

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «δείκτης» επιβάρυνσης του ΕΣΥ από τη νέα έξαρση της πανδημίας COVID-19 θα είναι καταλυτικός, καθώς θα κρίνει τον χρόνο λήξης του αυστηρού lockdown στην Αττική, τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι αυτό το απαγορευτικό ξεκινά με «καλύτερες προοπτικές και εφόσον εφαρμοστεί θα αποδώσει σχετικά γρήγορα». Οι προβλέψεις για το πώς θα κινηθεί η επιδημία στην Αττική, με βάση τα μέτρα που λαμβάνονται, είναι θετικές. Σύμφωνα με το μοντέλο διαχείρισης υγειονομικού κινδύνου της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το αυστηρό lockdown των δυόμισι εβδομάδων θα οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των ημερήσιων διαγνώσεων στην Αττική στις περίπου 200 στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου. Η παράτασή του για μία εβδομάδα θα μειώσει περαιτέρω τα ημερήσια κρούσματα στην Αττική στα 100 κρούσματα ημερησίων στα μέσα Μαρτίου.

Αναφερόμενος στις επιδημιολογικές συνθήκες με τις οποίες ξεκίνησε αυτό το αυστηρό lockdown, αλλά και στο πότε θα εξεταστεί η άρση του, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, σημειώνει στην «Κ»: «Η κατάσταση τώρα θεωρείται καλύτερη σε σύγκριση με τον περασμένο Νοέμβριο. Το επιδημικό φορτίο στην κοινότητα είναι χαμηλότερο και ο ρυθμός αύξησης της επιδημίας δεν είναι τόσο υψηλός. Ετσι, εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά και εφόσον τηρηθούν τα μέτρα, θα δούμε στο τέλος του Φεβρουαρίου, το Rt (σ.σ. ενεργός αριθμός αναπαραγωγής του ιού – δείκτης της μεταδοτικότητας) να μειώνεται στο 1 από το 1,2-1,3 που είναι σήμερα». Οπως διευκρινίζει ο κ. Παρασκευής, «ο χρόνος άρσης των μέτρων θα εξαρτηθεί από το τι θα εκτιμήσουμε ως ικανοποιητικό τη δεδομένη στιγμή. Και σημαντική παράμετρος σε αυτό είναι ο βαθμός επιβάρυνσης του ΕΣΥ. Αυτό θα καθορίσει το καταληκτικό σημείο του lockdown. Παραδείγματος χάριν, όταν το μάξιμουμ της επιβάρυνσης του ΕΣΥ βρίσκει τις μονάδες εντατικής θεραπείας με μια πληρότητα στο 80%, τότε με το Rt στο 1, ένα ενδεχόμενο άνοιγμα μπορεί να είναι διαχειρίσιμο. Εάν όμως η επιβάρυνση είναι πάνω από το 90%, τότε χρειάζεται να μειωθεί περισσότερο η μεταδοτικότητα και να αποσυμπιεστεί το σύστημα, πριν αποφασιστεί η άρση των μέτρων».

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην «Κ« σημείωσε ότι με βάση τους υπολογισμούς της ερευνητικής ομάδας, στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου το αποτύπωμα του lockdown των δυόμισι εβδομάδων στην Αττική θα είναι να μειωθούν τα ημερήσια κρούσματα σε περίπου 200. 

«Μετά την άρση του, προφανώς θα υπάρξει ξανά αυξητική πορεία στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά πιο ήπια, ανάλογη των αρχών του Σεπτεμβρίου», σημειώνει και προσθέτει πως εάν επανέλθουμε στην προ των αυστηρών μέτρων κατάσταση, δηλαδή με μέτρα όπως λειτουργία του λιανεμπορίου με click away και λειτουργία σχολείων όπως πριν από τα μέσα της εβδομάδας, υπολογίζεται να φτάσουμε τα 300 με 350 κρούσματα ημερησίως την ημέρα έως το τέλος Απριλίου. Από τις αρχές Μαΐου, θα υπάρξει σταθερή αποκλιμάκωση που θα οδηγήσει σε 15-20 κρούσματα τον Ιούνιο. Ο ίδιος, δε, εκτιμά ότι μια παράταση των μέτρων που εφαρμόζονται τώρα κατά μία εβδομάδα ή ένα σύστημα «βεντάλιας» μέτρων τον Μάρτιο, όπου θα ανοίγουν και θα κλείνουν δραστηριότητες με πρόγραμμα και χωρίς αιφνιδιασμούς, θα μπορεί να οδηγήσει σε άνοιγμα ακόμη και της εστίασης τον Απρίλιο με σχετική ασφάλεια.

Την εκτίμηση ότι η απόφαση γι’ αυτό το αυστηρό lockdown ελήφθη έγκαιρα πριν διογκωθεί το επιδημικό κύμα, κάνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Στις 5 Νοεμβρίου, όταν αποφασίστηκε το lockdown, η Θεσσαλονίκη που χτυπήθηκε σφόδρα από το δεύτερο κύμα είχε 800 κρούσματα, αριθμός που αντιστοιχεί σε 3.200 κρούσματα στην Αττική, και ο αριθμός των εργαστηριακών τεστ ήταν πολύ χαμηλότερος σε σύγκριση με τα τεστ που γίνονται σήμερα», τονίζει. Και προσθέτει: «Εχουμε αισιόδοξη προοπτική. Λάβαμε τα μέτρα έγκαιρα. Και πλέον έχουμε ένα επιπλέον όπλο: τον εμβολιασμό. Μέσα στον επόμενο μήνα περιμένουμε μεγάλες ποσότητες εμβολίων. Ετσι, τον Απρίλιο ένα κρίσιμο κομμάτι του πληθυσμού, και μάλιστα οι ευπαθείς ομάδες, θα έχει ανοσία ή, τουλάχιστον, προστασία από σοβαρή νόσηση. Και τότε δεν θα μας νοιάζει να μετράμε 2.500 και 3.000 ήπια κρυολογήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή