Χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις Aγκυρας με διοίκηση Μπάιντεν

Χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις Aγκυρας με διοίκηση Μπάιντεν

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβoύσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Aμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, κι αυτή είναι η δεύτερη επαφή της Αγκυρας με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, αφού είχε προηγηθεί η επικοινωνία του συμβούλου  ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Σύμφωνα με την Αγκυρα, στην τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο Τσαβούσογλου φέρεται να εξέφρασε την έντονη ενόχληση της Αγκυρας από τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ σχετικά με την επιχείρηση της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ και τον θάνατο 13 Τούρκων. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η έντονη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τις ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει και την απειλή της μη παρουσίας της Αγκυρας στο ΝΑΤΟ, είναι αποτέλεσμα και της ανησυχίας για το μέλλον των σχέσεων που έχει η τουρκική κυβέρνηση με τη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Στην Τουρκία εκτιμούν πως μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον δεν έχει δείξει θετικά σημάδια προσέγγισης με την Αγκυρα και η απόρριψη της «φόρμουλας Κρήτης» που είχε προτείνει ο Χουλουσί Ακάρ για τους S-400 θεωρείται προάγγελος μεγάλων δυσκολιών το επόμενο διάστημα. Η τουρκική εφημερίδα Karar παρατηρεί πως ο Ερντογάν ήδη διόρισε 25 νέους πρεσβευτές σε όλο τον κόσμο, όμως στη λίστα δεν περιλαμβάνεται ο νέος πρέσβης στην Ουάσιγκτον Μουράτ Μερτζάν. Η εφημερίδα τονίζει πως μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν ενέκριναν το συγκεκριμένο όνομα, ως μια απόδειξη ψυχρότητας των σχέσεων, και η Αγκυρα περιμένει τις επόμενες ημέρες να έχει επιλυθεί το ζήτημα αυτό. Επίσης, παρά τη φημολογία των προηγούμενων εβδομάδων, η Τουρκία δεν έστειλε νέο πρέσβη στο Ισραήλ και η θέση αυτή παραμένει κενή, γεγονός που, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, δείχνει τις δυσκολίες επαναπροσέγγισης της Αγκυρας με το Τελ Αβίβ. Η Τουρκία δεν έχει πρέσβη και στην Αίγυπτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή