Εν αναμονή της απόφασης για «Επαναστατική Αυτοάμυνα»

Εν αναμονή της απόφασης για «Επαναστατική Αυτοάμυνα»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εφετών προκειμένου να αποφασίσει επί της πρότασης του εισαγγελέα για την παραπομπή σε δίκη των τριών κατηγορουμένων για την υπόθεση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας». Την πρότασή του κατέθεσε ο εισαγγελέας την 26η Ιανουαρίου. Στο πολυσέλιδο έγγραφό του, που δημοσιοποίησε η «Κ» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, ο εισαγγελέας εισηγείται την παραπομπή σε δίκη των προφυλακισμένων Βαγγέλη Σταθόπουλου και Διονύση Μπάκα και του καταζητούμενου Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της ληστείας. 

Η υπόθεση αφορά την ένοπλη ληστεία που διαπράχθηκε στο ΟΠΑΠ Play στον Χολαργό την 21η Οκτωβρίου 2019 και τη μετέπειτα έρευνα που οδήγησε στον εντοπισμό του καλάσνικοφ-σφραγίδα της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» στο διαμέρισμα του Μπάκα, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από το υποκατάστημα του ΟΠΑΠ. Στην πρότασή του ο εισαγγελέας αναφέρει ότι τη ληστεία διέπραξαν οι Χατζηβασιλειάδης και Σταθόπουλος. Λέει ακόμα ότι, μετά τον αυτοτραυματισμό του Χατζηβασιλειάδη από λάθος χειρισμό του όπλου, οι δύο φερόμενοι ως δράστες βρήκαν καταφύγιο στο σπίτι του Μπάκα. Εκεί, γράφει ο εισαγγελέας, εκτός από το όπλο της ληστείας έκρυψαν και το καλάσνικοφ-ταυτότητα με το οποίο η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» είχε επιτεθεί δύο φορές σε διμοιρία των ΜΑΤ στη Χαρ. Τρικούπη, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και στην πρεσβεία του Μεξικού.

Ο Βαγγέλης Σταθόπουλος αρνείται τις κατηγορίες. Αμφισβητεί ότι στο μείγμα DNA που βρέθηκε στο τιμόνι κλεμμένης μοτοσικλέτας που χρησιμοποίησαν οι δράστες της ληστείας στο ΟΠΑΠ Play εμπεριέχεται ο δικός του γενετικός τύπος. Προκειμένου μάλιστα να ενισχύσει τον ισχυρισμό του απέστειλε –μέσω του συνηγόρου του Γιώργου Κακαρνιά– τα αποτελέσματα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών σε δύο τεχνικούς συμβούλους. Σε έκθεσή τους, που έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία, επισημαίνουν ότι από την εξέταση στο μείγμα DNA δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και να προκύψει ταυτοποίηση του κατηγορουμένου. O Σταθόπουλος αρνείται ακόμα ότι μετέβη σε σπίτι-κρησφύγετο στην Κυψέλη για να παραλάβει οπλισμό. Λέει ότι ειδοποιήθηκε να πάει στο σπίτι του Μπάκα στον Χολαργό από τρίτο άτομο που δεν κατονομάζει, μόνο και μόνο για να βοηθήσει τον τραυματία Χατζηβασιλειάδη. 
Η φιλοξενία
Ο Διονύσης Μπάκας αντίστοιχα, που εκπροσωπείται από τον δικηγόρο Κώστα Παπαδάκη, αρνείται και αυτός τις κατηγορίες. Ισχυρίζεται ότι ουσιαστικά βρέθηκε προ τετελεσμένου γεγονότος, καθώς λόγω παλαιότερης γνωριμίας τους δέχθηκε να βοηθήσει τον τραυματία Χατζηβασιλειάδη. Με ποιο τρόπο; Μετά τη ληστεία, τη νύχτα της 21ης Οκτωβρίου 2019, τον φιλοξένησε για μερικές ώρες στο σπίτι του, ενώ δέχθηκε να πάρει τα όπλα από το σπίτι-κρησφύγετο της Κυψέλης και να τα μεταφέρει στο διαμέρισμά του στον Χολαργό. 
«Μετέτρεψε την οικία του σε θάλαμο νοσηλείας και αποθήκη επικίνδυνων όπλων και εκρηκτικών», γράφει στην πρότασή του ο εισαγγελέας. Ο Χατζηβασιλειάδης, παρότι τραυματίας από σφαίρα στο πόδι, καταφέρνει μέχρι σήμερα να διαφεύγει τη σύλληψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή