Η «Μήδεια» χτύπησε με σφοδρότητα την Αττική

Η «Μήδεια» χτύπησε με σφοδρότητα την Αττική

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα εντυπωσιακό και παρατεταμένο πέρασμα από την Αττική η «Μήδεια» έκλεψε τις εντυπώσεις, καθώς αναμφίβολα η ισχυρή για τα δεδομένα της πρωτεύουσας χιονόπτωση (από τις πρώτες βραδινές ώρες της Δευτέρας και όλη την Τρίτη) αναβάθμισε τη σημασία του συγκεκριμένου κύματος κακοκαιρίας. Πραγματικά, το κύριο χαρακτηριστικό της «Μήδειας» ήταν η επίμονη χιονόπτωση στην Αττική, την οποία έντυσε στα λευκά, με ένα πάχος χιονιού που έφτανε και τα δεκάδες εκατοστά του μέτρου, ανάλογα με την περιοχή.

Εντυπωσιακή ήταν η καθολικότητα του φαινομένου, δηλαδή η χιονόπτωση και στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια. 
«Επρόκειτο ασφαλώς για ένα πολύ ισχυρό κύμα χιονιά για την Αττική, που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε, καθώς προηγούμενα κύματα κακοκαιρίας, το 2017 η “Αριάδνη” και το 2019 ο “Τηλέμαχος” για να θυμηθούμε τα πιο πρόσφατα, είχαν ρίξει πολύ χιόνι σε άλλες περιοχές, εκτός Αττικής. Θα πρέπει να γυρίσουμε στο 2008 για να δούμε ανάλογη χιονόπτωση, ενώ το 2002, γύρω στα Φώτα, μάλλον είχαμε πιο ισχυρό χιονιά», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος του meteo.gr.  

Η «Μήδεια» χτύπησε με σφοδρότητα την Αττική-1
Η «Μήδεια» θα μείνει αξέχαστη στους Αθηναίους, που αντίκρισαν μια αγνώριστη πρωτεύουσα, χθες (φωτ. INTIME NEWS).

Τα δύο προηγούμενα συμβάντα ισχυρής χιονόπτωσης στην Αθήνα εκδηλώθηκαν επίσης περί τα μέσα Φεβρουαρίου, όπως και αυτό της «Μήδειας». Το 2004 το χιόνι έπεσε μετά τα μεσάνυχτα της 12ης προς 13η Φεβρουαρίου. Το 2008, η χιονόπτωση ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής 16 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια κάλυψε όλη την Αττική. Ο σταθμός του Αστεροσκοπείου στο Θησείο κατέγραψε ελάχιστη θερμοκρασία -5 βαθμούς Κελσίου! Ο πιο ισχυρός χιονιάς στην Αθήνα πάντως έχει καταγραφεί τον Μάρτιο του 1987, που χιόνισε για 10-15 μέρες ανάλογα με την περιοχή. 

Σήμερα Τετάρτη πάντως τα φαινόμενα εκτιμάται πως θα είναι σε αποδρομή, με τις χιονοπτώσεις να έχουν σταματήσει στην Αττική και να υποχωρούν μετά το μεσημέρι και στην Κρήτη και συνολικά. «Πήγαμε πολύ καλά στην πρόβλεψη του χιονιά, τα προγνωστικά μοντέλα και η ικανότητα των συναδέλφων έχουν σημαντική βελτίωση», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Λαγουβάρδος, ο οποίος όμως εφιστά την προσοχή στον παγετό που θα εμφανιστεί σήμερα και αύριο  τουλάχιστον και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις, τόσο των οχημάτων όσο και των πεζών. 

Η «Μήδεια» βεβαίως εκτός από την Αττική πρόλαβε και «έντυσε» στα λευκά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κατέβασε το θερμόμετρο πολύ, μα πολύ χαμηλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου, χθες στις 8 π.μ. παρατηρήθηκε ρεκόρ ελάχιστης θερμοκρασίας, με -25,1 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή Νέος Καύκασος Φλώρινας. Πρόκειται για τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο δίκτυο του ΕΕΑ. Το δίκτυο κατέγραψε χθες -19,1° C στο Μεσόβουνο Κοζάνης, -16,2° C στη Βωβούσα της Π.Ε. Ιωαννίνων και -15,2° C στα Γρεβενά. Αντίστοιχα, η χαμηλότερη θερμοκρασία που έδειξαν χθες οι σταθμοί της ΕΜΥ είναι -22 βαθμοί Κελσίου στη Φλώρινα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή