Α. Βατόπουλος: Υγειονομικά ασφαλές να πάμε σε παράταση του lockdown

Α. Βατόπουλος: Υγειονομικά ασφαλές να πάμε σε παράταση του lockdown

1' 14" χρόνος ανάγνωσης

Υγειονομικά ασφαλές είναι να προχωρήσουμε σε παράταση του lockdown ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νοσοκομεία και οι μεταλλάξεις θα κρίνουν το lockdown.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε πως προτεραιότητα στην επιτροπή είναι το άνοιγμα των σχολείων.

Σχετικά με το αν θα είναι το τελευταίο lockdown ο ίδιος υπογράμμισε «ας ελπίζουμε ότι θα είναι το τελευταίο».

Επιπλέον, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε ότι οι διασωληνωμένοι έχουν μεν αυξηθεί αλλά πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, ενώ παράλληλα φαίνεται μείωση στα κρούσματα.

Όπως τόνισε, μιλώντας στο Mega, το ιικό φορτίο είναι σταθερό και από αύριο θα φαίνονται τα αποτελέσματα του lockdown.

Εκτίμησε επίσης ότι το lockdown θα πάρει παράταση μιας εβδομάδας, ενώ για την κακοκαιρία σημείωσε πως ευνοεί την αύξηση των κρουσμάτων και τη μεταδοτικότητα του ιού.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, είπε ότι πρέπει να λειτουργήσει από τον Απρίλιο στη νότια Ελλάδα και από το Μάιο στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι 

Σημειώνεται ότι χθες Τρίτη, καταγράφηκε τετραψήφιος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19 καθώς και μια νέα αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών, ενώ ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Παρά την αναβολή των εμβολιασμών στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας, τα εμβολιαστικά κέντρα ήταν ανοιχτά και υπήρξαν περιπτώσεις πολιτών που προσήλθαν κανονικά με βάση το ραντεβού τους για να κάνουν το εμβόλιο.

Πάντως, και σήμερα αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.