ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Αυξητική τάση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα

Θεσσαλονίκη: Αυξητική τάση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα

Διατηρείται η αυξητική τάση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις μετρήσεις που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι τιμές της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα δείγματα που ελήφθησαν από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, είναι κατά 17% αυξημένες σε σχέση με τις τιμές των δύο προηγούμενων δειγματοληψιών.

«Η ημερήσια διακύμανση είναι αυτή που μας δείχνει ότι, μέχρι στιγμής, η αυξητική τάση είναι μεν ξεκάθαρη και έντονη, απέχει δε από το να χαρακτηριστεί εκρηκτική. Το ιικό φορτίο από τις αρχές του μήνα αυξήθηκε σταδιακά με σχετικά ήπιο ρυθμό, ο οποίος όμως κατά την τελευταία εβδομάδα έχει επιταχυνθεί σημαντικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου, ήτοι την εβδομάδα 20-27 Ιανουαρίου η απόλυτη τιμή του ιικού φορτίου είναι σήμερα εξαπλάσια. Το ότι η αύξηση αυτή δεν ήλθε απότομα, όπως συνέβη τον περασμένο Νοέμβρη, είναι και το στοιχείο που καθιστά διαχειρίσιμη την κατάσταση για το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στα νοσοκομεία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν η πρόσφατη κακοκαιρία μπορεί να επηρέασε τα χαρακτηριστικά των λυμάτων και τις μετρήσεις, η Δρ. Μ. Πεταλά επικεφαλής της ομάδας υποδοχής των λυμάτων στο ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Τεχνικής και Σχεδιασμού Περιβάλλοντος του Tμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ απάντησε: «Κατά τις ημέρες των πρόσφατων χιονοπτώσεων παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των λυμάτων που ελήφθησαν από την είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, αυξήθηκε η συγκέντρωση των αιωρούμενων στερεών σωματιδίων και μεταβλήθηκε η σύσταση του οργανικού φορτίου. Και οι δύο αυτές παράμετροι επηρεάζουν την μέτρηση του ιικού φορτίου και ελήφθησαν υπόψη στον εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων».

Στα συνημμένα διαγράμματα του ΑΠΘ, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με πορτοκαλί χρώμα αντιστοιχούν σε 100-400 κρούσματα (όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ) και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από 100 ανακοινωμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

thessaloniki-ayxitiki-tasi-sti-sygkentrosi-toy-iikoy-fortioy-sta-lymata0
Σχετικός ρυθμός έκκρισης ιικού φορτίου μακροπρόθεσμα. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ
thessaloniki-ayxitiki-tasi-sti-sygkentrosi-toy-iikoy-fortioy-sta-lymata1
Σχετικός ρυθμός έκκρισης ιικού φορτίου μεσοπρόθεσμα. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ
thessaloniki-ayxitiki-tasi-sti-sygkentrosi-toy-iikoy-fortioy-sta-lymata2
Σχετικός ρυθμός έκκρισης ιικού φορτίου βραχυπρόθεσμα. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φθάνουν στα όριά τους οι ΜΕΘ στην Αττική

Στο μεταξύ, το μήνυμα ότι η ήδη κλιμακούμενη πίεση προς το Σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, πριν αποτυπωθεί η επίδραση του lockdown εκπέμπουν οι επιστήμονες, δείχνοντας εκ νέου προς το ενδεχόμενο παράτασης των αυστηρού «λουκέτου», αλλά αφήνοντας και «παράθυρο» αισιοδοξίας για την περίοδο του Πάσχα. 

Την εκτίμηση ότι στις μεγάλες περιφερειακές ενότητες της χώρας, όπως η Αττική, τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού που έχουν ληφθεί αποδίδουν έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας ότι σε αυτές τις περιοχές καταγράφεται μια σταθεροποίηση στο επιδημικό φορτίο.

Παρ’ όλα αυτά, η πίεση στις μονάδες υγείας του λεκανοπεδίου σταδιακά αυξάνει και είναι ενδεικτικό ότι χθες το μεσημέρι, από τις 240 κλίνες εντατικής COVID των νοσοκομείων της Αττικής, κενές ήταν οι 36 (ποσοστό πληρότητας 85%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: