Η περιζήτητη Μητρόπολη Χαλκηδόνος

Η περιζήτητη Μητρόπολη Χαλκηδόνος

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη αλλαγή στην ανθρωπογεωγραφία των ιεραρχών δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο αποτελεί η εκλογή του μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ στη χηρεύουσα Μητρόπολη Χαλκηδόνος. Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλεί η έκπτωση του μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Αθανασίου από την επαρχία του, με τους λόγους να καταγράφονται σε ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «λόγω σωρείας αντικανονικών πράξεων, ως και την επιδειχθείσα απείθεια και ασέβεια προς το πρόσωπο του Παναγιωτάτου Προκαθημένου και προς τον θεσμό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου».

Είναι σαφές ότι οι σχέσεις του μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Αθανασίου με τον κ.κ. Βαρθολομαίο είχαν διαρραγεί εδώ και καιρό. Αλλωστε, όπως ανέφερε στην «Κ» εκκλησιαστικός παράγοντας, «τα πράγματα στην Εκκλησία κινούνται αργά, και σαφώς διαφορετικά από τους πολιτικούς χρόνους». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρώην Χαλκηδόνος αποπέμφθηκε κατόπιν ενός ακόμη επεισοδίου μεταξύ αυτού και του Οικουμενικού Πατριάρχη, το οποίο έγινε ενώπιον τρίτων. Οι γνωρίζοντες λένε ότι «ο κ. Αθανάσιος ξεπέρασε τα όρια επανειλημμένως, εκμεταλλευόμενος την παλιά του γνωριμία με τον Πατριάρχη και νομίζοντας ότι αυτή θα του προσέφερε ασυλία». Ωστόσο, δύο φέρεται να είναι οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι. Η πρώτη ήταν οι σχέσεις του κ. Αθανασίου με τον τέως μητροπολίτη Καλαβρύτων, ο οποίος έχει καταφερθεί με οξύτητα κατά του Πατριάρχη, με ορισμένους να τον χαρακτηρίζουν «επαγγελματία υβριστή του Πατριάρχη». Η δεύτερη… σταγόνα ήταν οι σχέσεις που είχε ο πρώην Χαλκηδόνος με μοναχή, που φέρεται να έχει σχέσεις εμπιστοσύνης με άλλον μοναχό, ο οποίος θεωρείται αντιπατριαρχικός και φίλα προσκείμενος στη Ρωσική Εκκλησία.

«Το ιερόν σώμα, ακούσαν και συνεκτιμήσαν όγκον αποδεικτικού υλικού μετά σωρείας αντικανονικών πράξεων, ως και την επιδειχθείσα απείθεια και ασέβεια του Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Αθανασίου προς το πρόσωπο του Παναγιωτάτου Προκαθημένου και προς τον θεσμό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου εκήρυξεν αυτόν έκπτωτον του θρόνου της επαρχίας αυτού και κατέταξεν αυτόν μεταξύ των σχολαζόντων Ιεραρχών του Θρόνου ως Μητροπολίτη πρώην Χαλκηδόνος», ανέφερε η Σύνοδος. 

Στη Μητρόπολη Χαλκηδόνος η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε τον έως τώρα μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ενώ στη Μητρόπολη Γαλλίας τοποθετήθηκε προσωρινά ως πατριαρχικός επίτροπος ο εν αυτή διακονών ως βοηθός επίσκοπος Θεοφιλέστατος Ρηγίου κ. Ειρηναίος.

Η Μητρόπολη Χαλκηδόνος είναι υψηλά στην κατάταξη μεταξύ των μητροπόλεων και άρα η θέση της είναι περιζήτητη. Ετσι, εκκλησιαστικοί παράγοντες αξιολογούν ως αναβάθμιση τη μετακίνηση του κ. Εμμανουήλ από μία μητρόπολη της περιφέρειας σε σχέση με το Φανάρι (Γαλλίας) σε μια παρακείμενη (Χαλκηδόνος). 

Ως αναβάθμιση αξιολογήθηκε, τον Απρίλιο του 2018, και η μετακίνηση του κ. Δημητρίου από τη Μητρόπολη Σεβαστείας, στην Ανατολική Τουρκία, στη Μητρόπολη Πριγκηποννήσων, ενώ ταυτόχρονα στο πρόσωπό του η μητρόπολη ανυψώθηκε σε Γεροντική. Δύο νέα πρόσωπα που βρίσκονται σε μητροπόλεις που περιβάλλουν το Φανάρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή