Βαρύ φορτίο επί 15 ημέρες στις ΜΕΘ

Βαρύ φορτίο επί 15 ημέρες στις ΜΕΘ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eντονη είναι η ανησυχία από τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τα στοιχεία των 15 τελευταίων ημερών να καταδεικνύουν πως η πίεση βαίνει κλιμακούμενη.

Συγκεκριμένα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις 4 Φεβρουαρίου ήταν 249 και μέχρι σήμερα παρατηρείται μια σταθερή (με ελάχιστες εξαιρέσεις) αύξηση στον αριθμό εισαγωγών στις ΜΕΘ. 

Διαβάστε ακόμη: Η «Μήδεια» της πανδημίας: 1.400 νέα κρούσματα – 320 σε ΜΕΘ

Μάλιστα, αυτή η πίεση καταγράφεται κατά την περίοδο που έχει επιβληθεί αυστηρό lockdown σε Αττική, Πάτρα, Χαλκίδα και άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών τις τελευταίες 15 ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κυμάνθηκε ως εξής:

  • 4/2: 249
  • 5/2: 246
  • 6/2: 249
  • 7/2: 262
  • 8/2: 276
  • 9/2: 277
  • 10/2: 284
  • 11/2: 281
  • 12/2: 293
  • 13/2: 300
  • 14/2: 301
  • 15/2: 299
  • 16/2: 309
  • 17/2: 313
  • 18/2: 320

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η πίεση στις μονάδες υγείας της Αττικής σταδιακά αυξάνει και είναι ενδεικτικό ότι το μεσημέρι της Τετάρτης, από τις 240 κλίνες εντατικής COVID των νοσοκομείων της Αττικής, κενές ήταν οι 36 (ποσοστό πληρότητας 85%).

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε πως καταγράφεται αύξηση του επιδημικού φορτίου -τις τελευταίες ημέρες- σε Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο, Ηλεία, Κορινθία, Θάσο, Αργολίδα, Βοιωτία, Κεφαλονιά, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Γιάννενα και Ηράκλειο.

Διαβάστε ακόμη: Χάρτης ECDC: Έχασε τις «πράσινες» περιοχές η Ελλάδα

Στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής την Τετάρτη νοσηλεύονταν 204 ασθενείς με COVID-19 και είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου ζήτησε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων «Αττικόν», «Θριάσιο», Νίκαιας, «Τζάνειο», «λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης που δημιουργείται εξαιτίας της πανδημίας και της πίεσης που αναμένεται να δεχθεί το σύστημα υγείας στα νοσοκομεία της Αττικής το αμέσως προσεχές διάστημα», την ανάπτυξη –μέσα σε 24 ώρες– 15 κλινών εντατικής COVID στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Θριάσιο», με τη μετακίνηση προσωπικού, ακόμα και εις βάρος των γενικών κλινών εντατικής.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κλεισίματος κλινών γενικών ΜΕΘ προκειμένου να υποστηρίξει το προσωπικό τα σοβαρά περιστατικά COVID-19, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «είναι στη διακριτική ευχέρεια, με βάση τον σχεδιασμό μας, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, των διοικητών των υγειονομικών περιφερειών και των νοσοκομείων να προσαρμόζουν τη λειτουργία των ΜΕΘ σε COVID ή σε non-COVID, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, την επιδημιολογική πίεση και τις συνθήκες σε κάθε περιοχή. Και αυτό έρχεται να προσαρμοστεί πάντα με το προσωπικό που έχει προσληφθεί και το προσωπικό το οποίο με βάση τον νόμο έχουμε δικαίωμα να μετακινούμε προκειμένου να υπηρετούν καλύτερα τους πολίτες».

«Δεν νομίζω να ανοίξουμε…»

Νωρίτερα, η καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Μαρία Τσολιά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι τα κρούσματα τείνουν να σταθεροποιηθούν, ωστόσο απέφυγε τις αισιόδοξες προβλέψεις.

«Δεν νομίζω ότι θα ανοίξουμε τόσο γρήγορα, θα πρέπει να δούμε μια μείωση της πληρότητας των ΜΕΘ- Covid, οπότε δεν μπορούμε να ανοίξουμε με πληρότητα 70%- 80%», είπε χαρακτηριστικά.

Πιθανή η συνδρομή ιδιωτικών κλινικών

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι τα νοσοκομεία θα πιεστούν τις επόμενες ημέρες έως ότου υπάρξει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ενώ δεν απέκλεισε –αναφερόμενος στην αύξηση των διασωληνωμένων – το ενδεχόμενο τα νοσοκομεία να χρειαστούν συνδρομή ιδιωτικών κλινικών με παροχή κλινών.

Ανέφερε δε ότι σε τρεις μέρες από σήμερα θα αρχίσει να φαίνεται αν αποδίδει το αυστηρότερο lockdown.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή