Διευρύνεται η διασπορά του βρετανικού στελέχους

Διευρύνεται η διασπορά του βρετανικού στελέχους

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα –σε σύγκριση με την περίοδο του Ιανουαρίου– συνεχίζει να κινείται η πανδημία στη χώρα μας, όπου εντοπίζονται όλο και περισσότερα περιστατικά του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.400 νέα κρούσματα COVID-19 και 27 νέους θανάτους λόγω της νόσου. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων είναι σαφώς αυξημένος σε σχέση με προχθές (755), που η καταγραφή της επιδημίας σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, επηρεάστηκε από τις πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν 320, ενώ προχθές έγιναν 181 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σταθερά τα μισά νέα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική (687), με τα περισσότερα να αφορούν τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (176), τον Πειραιά (143) και τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (114). Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 160 κρούσματα, στην Αχαΐα 97, στη Χαλκιδική 39 και στο Ρέθυμνο 25.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη που εξέδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εβδομάδες, πλέον δεν διαθέτει καμία περιοχή «πράσινη», δηλαδή με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και χαμηλό ποσοστό θετικότητας. Αντίθετα, εκτός από την Αττική, πλέον «κοκκίνισαν» όλη η Στερεά Ελλάδα και η Αχαΐα. Παρά την επιδείνωση της επιδημικής κατάστασης, παραμένει σε καλύτερη θέση από την πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε.

Στην Αττική η πανδημία συνεχίζει να πιέζει τις ΜΕΘ του ΕΣΥ. Χθες το μεσημέρι οι Μονάδες COVID των νοσοκομείων ΚΑΤ, «Ελπίς», ΝIMΤΣ, «Γεννηματάς», «Ασκληπιείο» και «Σισμανόγλειο» ήταν γεμάτες, στον «Ευαγγελισμό» 35 κλίνες Εντατικής ήταν κατειλημμένες και 9 κενές, ενώ στο «Σωτηρία», από τις 84 κλίνες εντατικής, είχαν μείνει κενές μόνο 5. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε συλλέξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, στο «Σωτηρία» χθες το μεσημέρι νοσηλεύονταν 300 ασθενείς με COVID-19 και στα «Αμαλία Φλέμινγκ» και «Παμμακάριστος» (νοσοκομεία αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη νόσο), 100 και 50 ασθενείς αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, διευρύνεται η διασπορά του βρετανικού στελέχους του SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Από τις τελευταίες αναλύσεις του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού, σε 454 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν την περίοδο 7 Ιανουαρίου έως και 9 Φεβρουαρίου ταυτοποιήθηκαν 269 κρούσματα που αφορούν το βρετανικό στέλεχος και 8 που αφορούν το νοτιοαφρικανικό. Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 764 θετικά για την παρουσία του βρετανικού στελέχους και 15 για την παρουσία του νοτιοαφρικανικού. Οσον αφορά το βρετανικό στέλεχος, η πλειονότητα των κρουσμάτων έχει εντοπιστεί στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (187), στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (121) και στη Θεσσαλονίκη (69). Από τα 15 κρούσματα του νοτιοαφρικανικού στελέχους, 11 προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη, δύο από τα Ιωάννινα και δύο από τον Βόρειο Τομέα Αθηνών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή