Μετρό: Προεργασία για το εργοτάξιο στα Εξάρχεια

Μετρό: Προεργασία για το εργοτάξιο στα Εξάρχεια

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βεΐκου και στην Κατεχάκη θα στηθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο τα δύο πρώτα εργοτάξια του μετρό. Τα εργοτάξια αυτά θα σηματοδοτήσουν την έναρξη των πρόδρομων εργασιών (που για πρώτη φορά ανατέθηκαν με χωριστό διαγωνισμό) για τη γραμμή 4. Η εγκατάσταση εργοταξίου στην πλατεία Εξαρχείων εντός του έτους απασχολεί την κυβέρνηση, με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή να ζητεί τη συμπαράσταση όλων των κομμάτων, προδιαγράφοντας ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις.

Ενόψει της υπογραφής της σύμβασης για τις πρόδρομες εργασίες της γραμμής 4 του μετρό, ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε χθες την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. «Θα στήσουμε εργοτάξιο στην πλατεία Εξαρχείων και νομίζω ότι αυτό πρέπει να το αποφασίσουμε και να το συμφωνήσουμε όλοι για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε καμία περιοχή της Αθήνας, πόσο μάλλον τα Εξάρχεια, χωρίς να δώσουμε πραγματική ευκαιρία για ανάπτυξη. Θυμηθείτε τι έγινε σε άλλες περιοχές που πήγε το μέτρο – σας αναφέρω ως παράδειγμα το Γκάζι. Δεύτερον, οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ανάπτυξη και μια συντεταγμένη και ευνομούμενη πολιτεία έχει την υποχρέωση να μην αφήσει οποιαδήποτε περιοχή στο ημίφως της γκετοποίησης και στο σκοτάδι κάποιων ιδεολογικών εμμονών. Επειδή, λοιπόν, θα στηθούν στο επόμενο τρίμηνο τα πρώτα συνεργεία σε πάρα πολλές περιοχές της Αθήνας, μία από αυτές τις περιοχές θα είναι και η πλατεία Εξαρχείων, και θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω: η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα ήθελε και τη συμπαράσταση όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου, να ξεπεράσουμε τις όποιες αντιδράσεις μπορεί να υπάρξουν», ανέφερε ο κ. Καρμανλής.

Οπως επισήμανε ο υπουργός, ο ανάδοχος των πρόδρομων εργασιών (εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ) θα αναλάβει να «καθαρίσει» τους χώρους όπου θα γίνουν οι σταθμοί, να μετακινήσει τα δίκτυα κοινής ωφελείας και να πραγματοποιήσει τις αρχαιολογικές εργασίες (προϋπολογισμός έργου 35,5 εκατ. ευρώ, λόγω καθυστέρησης εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ 2021-27). Το έργο έχει προθεσμία ολοκλήρωσης 30 μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή