#ΜeΤoo, η ώρα του εισαγγελέα

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στο πεδίο των εισαγγελικών ερευνών για καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης από ανθρώπους του θεάτρου, καθώς όσο περνούν οι μέρες, νέες μηνύσεις κατατίθενται για περιστατικά που δεν έχουν παραγραφεί, δημιουργώντας κλίμα ετοιμότητας στις εισαγγελικές αρχές για την αντιμετώπισή τους.

Το ήδη βεβαρημένο κλίμα από τις δεκάδες καταγγελίες ανδρών και γυναικών κατά γνωστών πρωταγωνιστών του θεάτρου, επιβαρύνει πλέον νέα καταγγελία για βιασμό ανηλίκου, 14 χρόνων, όπως καταγγέλλεται, το 2010, που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από γνωστό πρωταγωνιστή και σημαντικό άνθρωπο του θεάτρου.

Η μήνυση που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας χθες, αξιολογείται σχολαστικά από τις εισαγγελικές αρχές και εκτιμάται ως εξαιρετικά σημαντική, καθώς οι όποιες ευθύνες προκύπτουν από τα περιγραφόμενα αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί, και ως εκ τούτου μπορούν να κινητοποιήσουν τον εισαγγελέα για την επιβολή του νόμου.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ο ενήλικος σήμερα άνδρας περιγράφει βιασμό του από τον γνωστό θεατράνθρωπο, όταν ήταν 14 χρόνων, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν ανήκει στον καλλιτεχνικό χώρο και γνωρίστηκε με τον καταγγελλόμενο ως θύτη στην περιοχή του Μεταξουργείου. Η αρχική γνωριμία καθορίστηκε από τον θαυμασμό για την επωνυμία και το καλλιτεχνικό μέγεθος του γνωστού πρωταγωνιστή, για να καταλήξει, όπως περιγράφεται στη μήνυση, σε βιασμό του τότε 14χρονου στο σπίτι του ηθοποιού και σκηνοθέτη στην περιοχή του κέντρου.

Οι εισαγγελικές αρχές αξιολογούν μετά μεγίστης προσοχής τη νέα καταγγελία και αν διαθέτει στοιχεία αληθείας, τότε δεν αποκλείεται η έκδοση ακόμα και εντάλματος σύλληψης για τον καταγγελλόμενο ως δράστη. Αλλωστε, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον καταγγέλλοντα Γιάννης Βλάχος αναφερόμενος στη μήνυση που κατέθεσε χαρακτήρισε τον φερόμενο ως δράστη του βιασμού του πελάτη του «ως επικίνδυνο» που μπορεί να συνεχίζει την έκνομη δράση του. Προς τούτο, πληροφορίες της «Κ» από αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εισαγγελικές αρχές επιχειρούν να επιβεβαιώσουν τα καταγγελλόμενα στη μήνυση και διά άλλου τρόπου –επικοινωνία με τον καταγγέλλοντα–, καθώς εμφανίζεται στη μήνυση ως κάτοικος Σουηδίας και η κλήση σε κατάθεση είναι κάτι που θα πάρει μέρες.

Και ενώ η νέα μήνυση πυροδοτεί ήδη εξελίξεις στον τομέα των εισαγγελικών ερευνών, με το δεδομένο ότι το όποιο αδίκημα δεν έχει παραγραφεί, σε πολιτικό επίπεδο η καταδίκη του καταγγελλόμενου ανθρώπου του θεάτρου από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν υπήρξε άσχετη από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και την τροπή που έχουν πάρει οι εισαγγελικές έρευνες ως προς αυτό το θέμα.

Στον Αρειο Πάγο

Αλλωστε, η ίδια η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε χθες το πρωί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, καταθέτοντας γραπτή αναφορά και θέτοντας τις υπηρεσίες του υπουργείου και τους εποπτευόμενους φορείς στη διάθεση των δικαστικών αρχών με ένα μόνο στόχο. Να μιλήσουν τα θύματα και να εντοπιστούν οι θύτες.

Η επίσκεψη της κ. Μενδώνη στον Αρειο Πάγο, λίγη ώρα πριν από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υπήρξε, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, προάγγελος των χθεσινών εξελίξεων, με την κάθετη καταδίκη του καταγγελλόμενου πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη, ενώ την ίδια ώρα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, με τον εισαγγελέα που χειρίζεται τις καταγγελίες για το λεγόμενο ελληνικό #MeToo, Kώστα Σπυρόπουλο, οργανώνουν τα επόμενα βήματα των ερευνών σε όλο το φάσμα των καταγγελιών που έχουν δει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το φως της δημοσιότητας.

Και εδώ κάτι σημαντικό. Η Εισαγγελία της Αθήνας ερευνά και επιμένει στην αναζήτηση των θυτών και την απόδοση ευθυνών σε αυτούς σε περιπτώσεις που τα αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί –διότι αν έχουν παραγραφεί δεν μπορεί ούτε επιτρέπεται να κάνει κάτι–, καθώς και σε άλλες όπου οι καταγγελίες είναι για σοβαρά αδικήματα, όπως βαριές περιπτώσεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, απόπειρες βιασμών και βιασμούς, χωρίς να ασχολείται με άλλες καταγγελίες για ηθικά καταδικαστέες και ανάρμοστες συμπεριφορές που όμως είτε έχουν παραγραφεί είτε έχουν μικρή ποινική απαξία. 

Προς τούτο έχει κληθεί τη Δευτέρα να εξεταστεί ως μάρτυρας ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας, προκειμένου να προσκομίσει στην Εισαγγελία όσες καταγγελίες έχει για σεξουαλικές κακοποιήσεις ώστε να ερευνηθούν και ποινικά.

Διαβάστε επίσης:

• Λ. Μενδώνη: «Ο Λιγνάδης με εξαπάτησε»

• Δ. Λιγνάδης: «Δεν νομίζω ότι είμαι ένας επικίνδυνος άνθρωπος»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή