Τα ολογράμματα ετοιμάζονται να πιάσουν δουλειά

Τα ολογράμματα ετοιμάζονται να πιάσουν δουλειά

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία, αναμφίβολα, θα αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, ανάμεσα στους οποίους και η εργασία. Πώς, άραγε, θα εξελιχθούν οι εργασιακές συνθήκες μετά τον εφιάλτη της COVID-19; Θα επιβιώσουν οι εργασιακοί χώροι ώστε να επιστρέψουν εκεί όσοι από την περασμένη χρονιά εργάζονται από τα σπίτια τους;

Πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί παραχώρησαν στο προσωπικό τους τη δυνατότητα της επ’ αόριστον εργασίας εξ αποστάσεως. Αλλες εταιρείες σχεδιάζουν έναν οδικό χάρτη προς μια υβριδική κατάσταση, όπου οι εργαζόμενοι θα εργάζονται κυκλικά με φυσική παρουσία στον εργασιακό χώρο και τηλεργασία. Ωστόσο, η σύγχρονη τεχνολογία προτείνει ένα πιο προωθημένο όραμα, όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να συνεργάζονται ικανοποιητικά και να αλληλεπιδρούν, ανεξαρτήτως του φυσικού χώρου στον οποίο βρίσκονται. Αυτό το όραμα είναι τα τρισδιάστατα ολογράμματα.  

Η ιδέα, παρότι μοιάζει να ανήκει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ήδη δοκιμάζεται. Η καναδική ARHT Media εισήγαγε το HoloPod, ένα τρισδιάστατο σύστημα προβολής, που επιτρέπει στα εταιρικά στελέχη να «διακτινίζονται» σε συνέδρια και συσκέψεις, παρότι η φυσική τους παρουσία εκεί είναι ανέφικτη. Η Imverse, που ειδικεύεται στα τρισδιάστατα γραφικά, απέκτησε παγκόσμια φήμη στην έκθεση υψηλής τεχνολογίας CES χάρη στην παρουσίαση των ολογραμμάτων της που συνεργάζονται σε εικονικές αίθουσες συσκέψεων. 

Ασφαλώς αυτές οι εταιρείες δεν είναι οι μόνες που προσπαθούν να εισαγάγουν τα ολογράμματα στους χώρους, με την πεποίθηση πως αποτελούν ένα πιο σαγηνευτικό μέσο συνεργασίας από ό,τι τα πρόσωπα σε μια οθόνη υπολογιστή. Ενα άλλο πλεονέκτημα των ολογραμμάτων είναι ότι διευκολύνουν την ανάγνωση της μη λεκτικής επικοινωνίας, όπως η γλώσσα του σώματος. Οπως διαπιστώνεται, οι «ψηφιακές οφθαλμαπάτες» βελτιώνουν τη συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ εργαζομένων που αδυνατούν να βρίσκονται στον ίδιο φυσικό χώρο.

Δημοσκόπηση που εκπονήθηκε τον Ιανουάριο από την PWC διαπίστωσε ότι στελέχη και εργαζόμενοι περιμένουν ότι τους επόμενους μήνες θα αρχίσουν να εργάζονται, με ένα υβριδικό κυκλικό σύστημα φυσικής παρουσίας στο γραφείο και εξ αποστάσεως εργασίας. Μία άλλη έρευνα, της National Association for Business Economics, διαπίστωσε ότι μόνο το 11% των εργαζομένων αναμένεται να επιστρέψει στις προ πανδημίας εργασιακές συνθήκες. Ανάμεσα στα άλλα, θα μειωθούν ριζικά στη μετά COVID-19 εποχή τα επαγγελματικά ταξίδια. 

Μπορεί, πάντως, τα ολογράμματα να μη μας υποκαταστήσουν στο γραφείο στο άμεσο μέλλον, ωστόσο πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις τρισδιάστατες απεικονίσεις, ήδη προσφέρουν στους ενδιαφερομένους τα προϊόντα τους. Τα τελευταία χρόνια, τα ολογράμματα διάσημων μουσικών εμφανίζονται συχνά στη σκηνή. Οι δημιουργοί τους, βέβαια, ήθελαν να τα φέρουν στα σπίτια, αλλά η τεχνολογική υποδομή για την προβολή τους είναι υπερβολικά δαπανηρή για τα περισσότερα βαλάντια. Ετσι, έβαλαν στο στόχαστρο τις απείρως πλουσιότερες επιχειρήσεις. Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη άνοιξε νέους δρόμους στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των έξυπνων κινητών, ώστε να μπορούν εύκολα να δημιουργούν και να διαχειρίζονται ολογράμματα.

Τον Δεκέμβριο, η ARHT Media παρουσίασε μία τέτοια εφαρμογή προβάλλοντας το ολόγραμμα εταιρικού στελέχους, που βρισκόταν στο Λος Αντζελες, στη Σιγκαπούρη, όπου στελέχη της συμμετείχαν σε συνέδριο καινοτομίας. Ιδιαιτερότητα του συστήματος HoloPod της ARHT είναι η μεγάλη ευκολία χρήσης του. Στη μία τοποθεσία, το στέλεχος που θα μιλήσει στέκεται μπροστά σε μια πράσινη οθόνη κοιτάζοντας μια απεικόνιση του κοινού, που βρίσκεται σε άλλο σημείο του πλανήτη. Οι κάμερες καταγράφουν τον ομιλητή από κάθε γωνία. Στο σημείο εμφάνισης του ολογράμματος, κάποιος, αφού συνδέσει το HoloPod, θέτει σε λειτουργία τον υπολογιστή και μεταδίδει ζωντανά τον ήχο. Το λογισμικό συνδυάζει όλες τις παραμέτρους, επιτρέποντας στο ολόγραμμα του ομιλητή να απαντάει σε ερωτήσεις σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Βέβαια, όπως φάνηκε στην παρουσίαση του συστήματος, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε είκοσι χιλιάδες δολάρια, λείπει η ευκρίνεια. Κοιτάζοντας το ολόγραμμα άμεσα αντιλαμβάνεσαι ότι δεν πρόκειται για πραγματικό άνθρωπο. Ο διευθύνων σύμβουλος της ARHT Media, Λάρι Ο’ Ρέιλι, όμως, τονίζει ότι ακόμη και έτσι το HoloPod προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, κυρίως διευκολύνοντας την αναγνώριση της μη λεκτικής επικοινωνίας.

Ψηφιακοί κλώνοι

H αλματώδης εξέλιξη στην τεχνολογία δημιουργίας ολογραμμάτων πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες στο, όχι τόσο μακρινό μέλλον, να δούμε τέτοιους ψηφιακούς κλώνους στο σαλόνι του σπιτιού μας. Η εταιρεία γραφικών Imverse Μedia, που έχει στραφεί ολοκληρωτικά στην ανάπτυξη τεχνολογίας για τη δημιουργία και προβολή ολογραμμάτων σε πραγματικό χρόνο, έφτιαξε λογισμικό που επιτρέπει την εξ αποστάσεως δημιουργία τέτοιων απεικονίσεων με ένα κινητό. Ευελπιστεί ότι σταδιακά θα αντικαταστήσει τις δισδιάστατες βιντεοκλήσεις με τρισδιάστατες εικονικές συζητήσεις. Ο πρόεδρός της Ιβο Πετρόφ εξηγεί: «Σκεφτείτε στο μέλλον να έχετε τη δυνατότητα να βρίσκεστε στον ίδιο εικονικό χώρο με τους συναδέλφους σας, να αλληλεπιδράτε και να συνεργάζεστε, έχοντας στο επίκεντρο εικονικά αντικείμενα ή τρισδιάστατους λευκοπίνακες». Το λογισμικό της Imverse διαβάζει τις πληροφορίες από τις κάμερες βάθους και μετατρέπει την εικόνα σε ογκοεικονοστοιχεία που μπορούν να δημιουργήσουν ολογράμματα σε πραγματικό χρόνο. Πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την πρωτοποριακή τεχνολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή