Εβδομάδα αποφάσεων για το lockdown

Εβδομάδα αποφάσεων για το lockdown

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα στην Αττική και άλλες «κόκκινες» περιοχές πρόκειται να προσδιοριστούν αυτήν την εβδομάδα εβδομάδα, με την επιδημιολογική εικόνα να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των εμπειρογνωμόνων.

Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown κατά μια εβδομάδα στην Αττική, αν και δεν απέκλεισε να ανοίξει το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away από την 1η Μαρτίου. «Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δεν φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα» σημείωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Επεσήμανε ωστόσο ότι μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εκπαίδευση, καθώς τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός σχολείου, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην τριτοβάθμια. «Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», επεσήμανε. 

Ο κ. Γώγος έκανε λόγο για μεταβατική περίοδο, εκτιμώντας ότι «από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων. Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί». Δήλωσε επιπλέον ότι «έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί».

Ο ίδιος σημείωσε ωστόσο πως η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, κυρίως στις ΜΕΘ, θα καθυστερήσει λίγο καθώς «υπάρχει ακόμα πίεση». «Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για ν’ ανοίξουν καινούριες κλίνες COVID, κυρίως ΜΕΘ, και θα λειτουργήσουν αν χρειαστεί», συμπλήρωσε. 

Ο κ. Γώγος εξέφρασε την εκτίμηση πως ενδέχεται αυτό να είναι το τελευταίο αυστηρό lockdown, συμπληρώνοντας ότι περιοριστικά μέτρα κατά καιρούς μπορεί να υπάρχουν, αλλά θα είναι λιγότερα. Ως προς το Πάσχα, δήλωσε αισιόδοξος πως θα είναι καλύτερο σε σύγκριση με πέρυσι. 

«Τουλάχιστον μία εβδομάδα παράταση του lockdown»

Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβελος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να υπάρξει παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα, προκειμένου να έχει γίνει ορατή σταθεροποίηση της κατάστασης. «Κανείς λογικός άνθρωπος στον χώρο της Εντατικής δεν μπορεί να μιλά για άρση του lockdown με τέτοιους όρους» τόνισε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σημείωσε ότι «είναι πολύ κοντά το φως στο τούνελ» ωστόσο προειδοποίησε ότι «η πανδημία δείχνει τα δόντια της για δύο μήνες» και απηύθυνε έκκληση «να μην της δώσουμε την ευκαιρία να έχει ολέθρια αποτελέσματα». «Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για άνοιγμα της ανθρώπινης δραστηριότητας» επέμεινε, ενώ πρόσθεσε ότι στη Θεσσαλονίκη «ζήσαμε τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος», συμπληρώνοντας ότι δεν πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο στην Αθήνα.

Ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι «δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της ανοσίας της αγέλης» και παρατήρησε πως «όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ακολούθησαν την άμυνα», ενώ υπογράμμισε ότι το τρίτο lockdown έχει προληπτικά χαρακτηριστικά αλλά και μία αδυναμία: την κούραση.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι το πιο λογικό είναι να υπάρξει παράταση του lockdown για μία εβδομάδα. Παράλληλα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, είπε ότι στην Αθήνα υπάρχει μια ιδιομορφία του επιδημιολογικού κύματος, καθώς εκεί βρίσκεται ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας και διευκολύνεται η μετάδοση του ιού. Σημείωσε δε πως και αυτήν την εβδομάδα θα καταγραφεί άνοδος των κρουσμάτων.

Ωστόσο, όπως είπε, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, στις 10 Μαρτίου θα είναι παγιωμένη μια αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού κύματος και το Πάσχα θα είναι καλύτερο από πέρυσι. Πάντως, παρατήρησε ότι πρέπει η επαναλειτουργία δραστηριοτήτων να γίνει με προσοχή και συνέστησε να γίνει έρευνα από την επιτροπή για τη μετάδοση του ιού στα σχολεία, εκτιμώντας πάντως ότι τα δημοτικά και οι πρώτες τάξεις του γυμνασίου μπορούν να συνεχίσουν με φυσική παρουσία. Ως προς το λιανεμπόριο δήλωσε πως πρέπει να λειτουργήσει, αλλιώς θα φέρει πολλά και σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Διαβάστε ακόμη:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή