Τσουνάμι αποκαλύψεων για βιασμούς

Τσουνάμι αποκαλύψεων για βιασμούς

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες καταγγελίες θυμάτων και μαρτυρίες καταφθάνουν στις εισαγγελικές αρχές από τη στιγμή που ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης συνελήφθη με ένταλμα των δικαστικών αρχών, κατηγορούμενος για βιασμό ανηλίκων κατά συρροήν.

Πληροφορίες της «Κ» από αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι πολλά άτομα, μάρτυρες και θύματα, έχουν εκδηλώσει ήδη την πρόθεση να καταθέσουν στις δικαστικές αρχές, προσφέροντας νεότερα και ενδεχομένως αξιόλογα στοιχεία για τη δράση του γνωστού θεατράνθρωπου, που κρατείται στη ΓΑΔΑ και αύριο Τετάρτη καλείται από την ανακρίτρια να απολογηθεί για τα σοβαρότατα αδικήματα που τον βαρύνουν. Οι ίδιες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ένα ακόμα θύμα είναι έτοιμο να καταγγείλει σεξουαλική κακοποίηση, ενώ κι άλλα άτομα προτίθενται να πράξουν το ίδιο, επιβαρύνοντας την ήδη βεβαρημένη θέση του γνωστού ηθοποιού.

Η δίωξη εις βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, που προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη και έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω δημοσιευμάτων σε πολλές εφημερίδες σε Ευρώπη και Αμερική, υπήρξε απότοκος δύο σημαντικών, όπως εκτιμώνται από τις εισαγγελικές αρχές, καταγγελιών για βιασμούς δύο ανηλίκων (όταν συνέβησαν τα καταγγελθέντα). Ο ένας βιασμός που καταγγέλθηκε φέρει χρόνο τέλεσης το 2010, όταν ήταν 14 χρόνων το θύμα, που σήμερα είναι ενήλικος και κατοικεί μόνιμα στη Σουηδία. Η δεύτερη καταγγελία αφορά βιασμό το 2015 σε ανήλικο 17 χρόνων τότε, που επίσης σήμερα είναι ενήλικος.

Και οι δύο καταγγελίες, που επιβεβαιώθηκαν σε πολλά και κρίσιμα σημεία τους από μάρτυρες, αναφέρονται με λεπτομέρειες στον τρόπο που ο Δημήτρης Λιγνάδης πλησίαζε τα θύματα, κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους και στη συνέχεια προχωρούσε στη διάπραξη των σεξουαλικών κακοποιήσεων.

Τι μέτρησε για τη σύλληψη

Στη ζυγαριά των εισαγγελέων, που κινήθηκαν με ταχύτητα, επαγγελματισμό και πρωτίστως εχεμύθεια (είναι ο Κώστας Σπυρόπουλος, ο οποίος συνεπικουρείται από τον Νίκο Στεφανάτο), μέτρησε και η κατάθεση μιας γυναίκας που διατηρούσε σχέση με τον γνωστό σκηνοθέτη και έδωσε σημαντικές πληροφορίες για το προφίλ του, την ιδιοσυγκρασία του, τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε για την προσέλκυση των θυμάτων και άλλες λεπτομέρειες που «έδεσαν» τις καταγγελίες περί βιασμών.

Πέρα όμως από τα δύο θύματα, οι καταγγελίες των οποίων αποτελούν μέχρι στιγμής τον βασικό κορμό της δικογραφίας έως ότου απολογηθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης, οι εισαγγελικές αρχές εκτιμούν πως και άλλα θύματα που έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μιλήσουν ίσως έχουν προλάβει να προσέλθουν και να προβούν σε πρόσθετες επιβαρυντικές αποκαλύψεις.

Από την πλευρά του ο γνωστός σκηνοθέτης και θεατρικός δάσκαλος, μέσω του δικηγόρου του, Νίκου Γεωργουλέα, έχει δηλώσει άρνηση των όσων του αποδίδονται, προετοιμάζοντας την απολογία του, η οποία αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πάντως οι δικαστικές αρχές που προχώρησαν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης έλαβαν υπόψη τους, όπως αναφέρεται και στο κείμενο του εντάλματος, την πολύχρονη και κατ’ εξακολούθηση δράση του, τη μεθοδικότητα προσέλκυσης των θυμάτων, το ευαίσθητο της ηλικίας τους, την επαγγελματική επωνυμία του κατηγορουμένου και το γεγονός, έτσι όπως αναφέρεται, ότι ακινητοποιούσε τα θύματά του ή πάντως τα καθιστούσε αδύναμα να αντιδράσουν.

Η θεμελίωση του εντάλματος σύλληψης σε αυτά τα δεδομένα αποκλείει να ληφθεί υπόψη για την περαιτέρω ποινική μεταχείρισή του το γεγονός ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης πήγε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ όταν κυκλοφορούσαν πληροφορίες περί συλλήψεώς του και ότι παραδόθηκε οικειοθελώς όταν το ένταλμα εκδόθηκε. Και τούτο διότι οι δικαστικές αρχές διέταξαν τη σύλληψή του βασιζόμενες στην ουσία των όσων καταγγέλλονται και όχι στο αν είναι ύποπτος φυγής.

Η εισαγγελία ερευνά άλλους τρεις ηθοποιούς

Και ενώ η δικαστική έρευνα για την περίπτωση του Δημήτρη Λιγνάδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ουδείς γνωρίζει το εύρος που τελικά θα λάβουν οι αποκαλύψεις, η εισαγγελία ασχολείται συστηματικά με τρεις ακόμα ηθοποιούς, εκ των οποίων οι δύο είναι πασίγνωστοι και εξαιρετικά δημοφιλείς. Για αυτούς τους δύο οι εισαγγελικές έρευνες επικεντρώνονται σε καταγγελίες εις βάρος τους όχι μόνο για σεξουαλικές παρενοχλήσεις που φθάνουν σε βαριές προσβολές της γενετήσιας αξιοπρέπειας, αλλά και για περιπτώσεις απόπειρας βιασμού των θυμάτων τους. Και οι δύο έχουν τέτοιες καταγγελίες από γυναίκες συναδέλφους τους, οι οποίες έχουν μιλήσει για βίαια περιστατικά που συνιστούν απόπειρες βιασμού τους.

Παράλληλα, βέβαια, λαμβάνονται υπόψη και άλλες καταγγελίες εις βάρος τους για σεξουαλικές παρενοχλήσεις βαρύτατες ή λιγότερο βαριές, ενώ μία τρίτη περίπτωση ηθοποιού που παίζει και σε γνωστά σίριαλ απασχολεί την εισαγγελία κατά απόλυτη προτεραιότητα. Πρόκειται για ηθοποιό που έχει καταγγελία από άνδρα ενήλικο (και όταν έγινε το περιστατικό), ο οποίος περιγράφει πως βιάστηκε και δίνει λεπτομέρειες για τη σεξουαλική κακοποίησή του. Για την υπόθεση αυτή η εισαγγελία κινείται κατά προτεραιότητα, διότι το αδίκημα που καταγγέλλεται είναι παλιό και παραγράφεται αν δεν «τρέξουν» άμεσα οι σχετικές διαδικασίες σε δύο μήνες.

Ο εν λόγω ηθοποιός ελέγχεται και για τις σχέσεις του με τον Δημήτρη Λιγνάδη προκειμένου να διευκρινιστεί ποιος ήταν ο ρόλος του στη δράση του γνωστού θεατρανθρώπου, καθώς αναφέρεται από άλλο θύμα για συμμετοχή σε σεξουαλικές κακοποιήσεις. Σε όλα αυτά να προστεθεί η κατάθεση, χθες, στην εισαγγελία του προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρου Μπιμπίλα, ενώ τις προσεχείς ημέρες έχει κληθεί σε κατάθεση ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του ΣΕΗ για να προσκομίσει όσες σοβαρές καταγγελίες έχουν φθάσει στο πειθαρχικό του σωματείου.

Επίσης, η εισαγγελία διέταξε έρευνα και για τα δημοσιεύματα που φέρουν συγκεκριμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις να αποστέλλουν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στον Δημήτρη Λιγνάδη για διδασκαλία. Ο κ. Μπιμπίλας, πάντως, δεν έκανε καμία δήλωση μετά την κατάθεσή του, λέγοντας ότι με το θέμα ασχολείται πλέον η Δικαιοσύνη. Ομως, όπως όλα δείχνουν, οι δικαστικές έρευνες, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, βρίσκονται ακόμα στην αρχή, ενώ το λεγόμενο ελληνικό ΜeToo έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ το όριο των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και κινείται ήδη –σε πολλές περιπτώσεις– στα όρια βαρύτατων εγκληματικών πράξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή