Εξίσωση για πολύ δυνατούς λύτες

Εξίσωση για πολύ δυνατούς λύτες

Η παράταση κατά μία εβδομάδα των υφιστάμενων μέτρων είναι πολύ κοντά

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το λογικό θα ήταν δύο εβδομάδες μετά την επιβολή ενός δεύτερου lockdown τα κρούσματα να αρχίσουν από χθες να είναι σε σαφή ύφεση. Και ξαφνικά, αντί αυτού, είχαμε άλμα με πάνω από 2.000, καταγράφοντας ρεκόρ μετά τη 2α Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα, οι διασωληνωμένοι αυξάνονται και άλλο, πιέζοντας ασφυκτικά το σύστημα υγείας. 
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση καλείται να λύσει μια πολύ δύσκολη εξίσωση, καθώς ο αρχικός στόχος, που ήταν να ανοίξει το λιανεμπόριο την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να αναπνεύσει η αγορά, δεν είναι αυτή τη στιγμή εφικτός και η παράταση κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα μοιάζει κάτι παραπάνω από βέβαιη. Το χειρότερο ωστόσο είναι μήπως η έκρηξη των κρουσμάτων κρύβει κάποιο νέο κύμα που δεν έχει γίνει ακόμη ορατό, δυσκολεύοντας πολύ περισσότερο το άνοιγμα. 

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές από την επιτροπή των ειδικών εξέφραζαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τον προβληματισμό εάν πρέπει να πάμε αντί για χαλάρωση σε κάποια αυστηροποίηση. Η άποψη αυτή, που αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία μπορεί να εκφραστεί πιο έντονα, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το κεντρικό σχέδιο της κυβέρνησης, που είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου όσο το δυνατόν νωρίτερα. 

Γίνεται σαφές από τα παραπάνω πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η οικονομία κάθε εβδομάδα που συνεχίζει να βρίσκεται σε lockdown αιμορραγεί. Από την κυβέρνηση δεν προτρέχουν και δεν κάνουν αυτή τη στιγμή κάποια πρόβλεψη, παραπέμποντας στους ειδικούς και στην υγειονομική εικόνα που θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σαφές πως η παράταση κατά μία εβδομάδα των υφιστάμενων μέτρων είναι πολύ κοντά.  

Προετοιμασία

Η πίεση ωστόσο που υπάρχει για επανεκκίνηση της οικονομίας φαίνεται από το γεγονός πως, ανεξαρτήτως της έκρηξης των κρουσμάτων, η κυβέρνηση μελετά μηχανισμούς που θα τη βοηθήσουν να ανοίξει το λιανεμπόριο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η χρήση ενός πενταψήφιου αριθμού –13032–  που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για το λιανεμπόριο. Οι πολίτες που θα θελήσουν να κάνουν αγορές όταν ανοίξει το λιανεμπόριο θα στέλνουν το συγκεκριμένο sms, που θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά την ημέρα. 

«Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει και η αγορά», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στoν ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM. 

Υπουργικό συμβούλιο

Σήμερα συνεδριάζει, εξάλλου, το υπουργικό συμβούλιο. Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι η παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων, η παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς, η παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου για την τηλεργασία και, τέλος, εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με την επιλογή υποδιοικητή Τράπεζας της Ελλάδος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή