Γ. Παυλάκης: Βασιλεύουν οι μεταλλάξεις – Ημιτελές το lockdown στην Αττική

Γ. Παυλάκης: Βασιλεύουν οι μεταλλάξεις – Ημιτελές το lockdown στην Αττική

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και την αποτελεσματικότητα του ισχύοντος lockdown εξέφρασε ο ερευνητής και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, Δρ. Γιώργος Παυλάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το lockdown που είναι σε ισχύ στην Αττική είναι ημιτελές, καθώς λειτουργούν κανονικά εργοστάσια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και επιχειρήσεις.

Μιλώντας στο OPEN, ο Δρ. Παυλάκης χαρακτήρισε ως «τρέλα» ένα ενδεχόμενο άνοιγμα των σχολείων, ενώ σε ό,τι αφορά την αυξανόμενη πίεση στις ΜΕΘ, τόνισε ότι «κατά κανένα τρόπο να αφήσουμε τα νοσοκομεία της Αττικής να αποτύχουν».

«Θα έχουν μεγάλη πίεσης τις προσεχείς ημέρες, η σκέψη μου είναι μαζί τους, πρέπει να αντέξουν», πρόσθεσε.  

Ο καθηγητής ανέφερε πως είναι πασιφανές ότι πρέπει να υπάρξει παράταση του lockdown, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα συγκριτικά με άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της επιδημίας.

«Δεν είναι αρκετή πια μια μάσκα και το πλύσιμο των χεριών, οι μεταλλάξεις μπορεί να ανατρέψουν τους κανόνες», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο καθηγητής επισήμανε «ότι πρέπει να σεβαστούμε» την πανδημία «όπως έναν σεισμό και κάθε άλλη φυσική καταστροφή».

«Βρισκόμαστε ήδη σε μια διαφορετική κατάσταση. Χειμώνας με κρύο και ξηρό καιρό. Αυτό επιτείνει τις ιδιότητες του ιού να μολύνει ευκολότερα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής προειδοποίησε ότι μπορεί να «ανατρέψουν τους κανόνες όπως τους ξέραμε μέχρι σήμερα».

« Αυτό που νομίζαμε ότι μια μασκούλα είναι αρκετή για μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ ή το λεωφορείο για να πάμε στη δουλειά μας δεν ισχύει πια. Χρειαζόμαστε πολύ πιο σημαντική προστασία, γι’ αυτό φωνάζαμε για καλύτερες μάσκες», δήλωσε.

Για να υποστηρίξει τον παραπάνω ισχυρισμό, ο Δρ Γιώργος Παυλάκης έφερε το εξής παράδειγμα: «Επιδημία γρίπης δεν υπάρχει φέτος. Πλένοντας χέρια και φορώντας μια μάσκα είναι αρκετό για το ιό της γρίπης. Δυστυχώς, δεν είναι αρκετό για τον κορωνοϊό, δεν είναι αρκετό για τα νέα στελέχη που μεταδίδονται πιο γρήγορα, μένουν περισσότερο στο σώμα, παράγουν περισσότερο ιό, με αποτέλεσμα να μεταδίδονται πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Ο Δρ. Παυλάκης υπογράμμισε επίσης ότι «τα καινούρια στελέχη βασιλεύουν ήδη και θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα», ενώ συμβούλευσε τους πολίτες να είναι πολύ πιο προσεκτικοί καθώς, όπως προειδοποίησε, δεν αρκεί η συμπεριφορά που έχουν στο πλαίσιο της ισχύουσας «ημιτελούς» καραντίνας.

Μιλώντας για τα εμβόλια, τόνισε ότι λειτουργούν όμως θα χρειαστούν μήνες για να καλυφθεί ο πληθυσμός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει πως σε πολυσύχναστα μέρη «ο ιός είναι στον αέρα, μπορεί να μπει από τα κενά στη μάσκα και να μας μολύνει».

Ως παράδειγμα έφερε τους οίκους ευγηρίας, όπου «από τη μια μέρα στην άλλη υπάρχει πρόβλημα, με 20-50 μολύνσεις».

«Ένας υπερμεταδότης σε συνθήκες συνωστισμού μπορεί να μολύνει πολλούς γύρω του, έως και 50. Αυτό δεν υπήρχε στον ίδιο βαθμό πέρυσι», εξήγησε.

Καταλήγοντας, ο Δρ Παυλάκης ανέφερε ότι «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση του ιού. Είμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο πριν την αυγή. Να περάσουμε αυτή την κρίση τον χειμώνα, με συνωστισμό, με χειρότερα στελέχη του ιού, με μέσο τα εμβόλια και τα μέτρα προστασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή