«Η ανοχή διαιώνισε τον φόβο»

«Η ανοχή διαιώνισε τον φόβο»

Η ανακοίνωση της ηγεσίας του Αριστοτελείου για την κατάληψη της Πρυτανείας

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο φόβος έφερε την ανοχή και η ανοχή διαιώνισε τον φόβο. Γι’ αυτό οι συγκεκριμένες επιθέσεις πλήττουν την καρδιά του δημοκρατικού πανεπιστημίου», λέει η ηγεσία του ΑΠΘ, δήλωση που συμπυκνώνει τους λόγους για την απόφασή της να καλέσει τον εισαγγελέα το πρωί της Δευτέρας, ώστε να αντιμετωπίσει την κατάληψη της Πρυτανείας από μικρή ομάδα ατόμων που έφτασαν εκεί κρατώντας λοστούς και εργαλεία διάρρηξης, πολλοί εκ των οποίων, όπως φάνηκε και από τις συλλήψεις, εξωπανεπιστημιακοί. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έχει το ΑΠΘ, οι 19 από τους συλληφθέντες δεν ήταν μέλη της κοινότητας του ΑΠΘ –κατά δήλωσή τους–, και μόνο 12 δήλωσαν φοιτητές του.

«Στις 7 το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου περίπου 25 άτομα συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του κτιρίου διοίκησης κρατώντας λοστούς και εργαλεία διάρρηξης. Στη συνέχεια, γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να καταλάβουν το δημόσιο κτίριο. Απαίτησαν από τους εργαζομένους στις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας να αποχωρήσουν, απειλώντας μάλιστα τη σωματική τους ακεραιότητα, ενώ ζήτησαν επιτακτικά και την εκκένωση των χώρων στάθμευσης. Οι πρυτανικές αρχές ενημέρωσαν τον εισαγγελέα υπηρεσίας. Ηδη, από την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της Συγκλήτου, άγνωστα άτομα κινήθηκαν απειλητικά κατά του αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, ενώ επιτέθηκαν σε υπάλληλο της υπηρεσίας φύλαξης που προσπάθησε να τον προστατεύσει. Ο εισαγγελέας υπηρεσίας ενημερώθηκε εκ νέου, όταν πρόσθετες πληροφορίες από την υπηρεσία φύλαξης του πανεπιστημίου τεκμηρίωναν την παραβίαση χώρων και την είσοδο άγνωστων ατόμων στον 7ο όροφο, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Πρυτανείας, όσο και σε άλλους χώρους που δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση. Επιπροσθέτως, ενημερώθηκε για την εκ νέου παρεμπόδιση στην προσέλευση εργασίας όλων των εργαζομένων και της διοίκησης στο κτίριο. Με βάση τα παραπάνω, η παρέμβαση της πολιτείας έγινε αυτεπάγγελτα», ανέφεραν οι πρυτανικές αρχές.

«Τα γεγονότα είναι η κορύφωση των όσων βιώνουν τόσα χρόνια καθηγητές, εργαζόμενοι, φοιτητές, σε ένα καθεστώς άτυπης ομηρίας από ομάδες που χρησιμοποιούν τη βία για να επιβάλουν τις απόψεις τους. Οι ομάδες αυτές επανειλημμένα έχουν προβεί σε αποτρόπαιες πράξεις άσκησης λεκτικής και σωματικής βίας σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Εχουν “επικηρύξει” καθηγητές που δεν συμμερίζονται τις απόψεις τους. Εχουν επιλέξει αντί του συντεταγμένου διαλόγου πρακτικές του όχλου. Εχουν παρεμποδίσει συνεδριάσεις δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων. Τα θύματα αυτών των συμπεριφορών αισθάνθηκαν ανήμπορα να αντιδράσουν. Δίσταζαν μπροστά στην απειλή της βίας. Ο φόβος έφερε την ανοχή και η ανοχή διαιώνισε τον φόβο. Γι’ αυτό οι συγκεκριμένες επιθέσεις πλήττουν την καρδιά του δημοκρατικού πανεπιστημίου», προσθέτει η ανακοίνωση. «Στο κράτος δικαίου που υπηρετούμε, η προσήλωσή μας στη νομιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η περιφρούρηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας», καταλήγει.

Από την πλευρά του, μετά την ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ο Τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την απόφαση μιλώντας για «βάρβαρη αστυνομική καταστολή της φοιτητικής κινητοποίησης στο ΑΠΘ».

Αντιδράσεις από την ΟΛΜΕ

Αντιδράσεις από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες προκάλεσε έγγραφο της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή, που ζητεί από τους διευθυντές των σχολείων να παραδώσουν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) τα ονόματα όσων καθηγητών δεν κατέθεσαν βαθμολογία του α΄ τετραμήνου, τα αιτιολογημένα σημειώματά τους καθώς και τα ονόματα των μαθητών που δεν έλαβαν βαθμούς. «Η κ. Μακρή παρά την ιδιότητά της, ως νομικού, φαίνεται να αγνοεί ακόμα και το πώς συντάσσεται μία εγκύκλιος. Δεν αναφέρονται πουθενά οι διατάξεις, με βάση τις οποίες δίνεται η εντολή αυτή, ενώ αποκρύπτει για μία ακόμη φορά τη νομοθεσία που αφορά στην κατάθεση βαθμολογίας. Ποια νομοθεσία προβλέπει να παραδίδονται τα ονόματα των εκπαιδευτικών που δεν κατέθεσαν βαθμολογία στις ΔΔΕ ή των μαθητών που δεν βαθμολογήθηκαν; Πότε άλλοτε έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο; Από πότε το ΥΠΑΙΘ παρεμβαίνει στην “επικοινωνία” μεταξύ σχολείων και ΔΔΕ;», λέει η ΟΛΜΕ. Και προσθέτει: «Με την τακτική του βούρδουλα και του εκφοβισμού η ηγεσία του υπ. Παιδείας προσπαθεί να διαχειριστεί τον πανικό της για την πλήρως αποτυχημένη πολιτική της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή