Υποχρεωτική στείρωση ζώων συντροφιάς

Υποχρεωτική στείρωση ζώων συντροφιάς

Γέννες με ειδική άδεια, ψηφιακό μητρώο και ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Εσωτερικών –και όχι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης– αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο σχέδιο νόμο για την προστασία των ζώων συντροφιάς και των αδέσποτων ζώων. Στο νέο νομοσχέδιο με την επωνυμία «Πρόγραμμα Αργος» προβλέπεται η δημιουργία εθνικού μητρώου ζώων συντροφιάς για δεσποζόμενα αλλά και αδέσποτα ζώα, ενώ ταυτόχρονα ορίζεται πλαίσιο για την υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς. Επίσης, διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που θεωρούνται κακοποίηση των ζώων με την πρόβλεψη προστίμων, ενώ θεσπίζεται και ειδική γραμμή καταγγελιών με πενταψήφιο νούμερο στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες. 

Πέραν αυτών, προβλέπεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων σε επίπεδο δήμων με την παροχή συγκεκριμένων κινήτρων, ενώ η εποπτεία θα πραγματοποιείται με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των φιλοζωικών οργανώσεων. Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ως αρμόδιος της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου. Την ίδια στιγμή, στη μεταφορά της αρμοδιότητας της προστασίας των ζώων συντροφιάς στο υπουργείο Εσωτερικών αντιδρούν οι εργαζόμενοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου, μάλιστα, κρίνει αρνητικά πολλές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, εκτιμώντας ότι δεν εγγυώνται καθόλου την προστασία των ζώων, και ζητεί να επιστρέψει η αρμοδιότητα στο εν λόγω υπουργείο. Ωστόσο, η μεταφορά της αρμοδιότητας αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει ως κεντρική προτεραιότητά του τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που αφορά την προστασία των ζώων στην Ελλάδα.  

Στο νομοσχέδιο αναγνωρίζονται ρητώς οι πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων, δηλαδή η ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, η ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, η ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, η ελευθερία από τον φόβο και την αγωνία, καθώς και η ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.

Οπως προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο, όλα τα δεσποζόμενα ζώα θα είναι καταγεγραμμένα σε ψηφιακό μητρώο, οπότε και θα διαθέτουν ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας καθώς και ολοκληρωμένο ιατρικό ιστορικό ψηφιακά. Οσον αφορά την κακοποίηση, εκτός από τη σαφή αναφορά των πράξεων που θεωρούνται κακοποίηση ζώου, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, ενώ αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις. 

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς, ωστόσο με εξαιρέσεις, οι οποίες θα επιτρέπουν γέννες με ειδική άδεια και όρια. Επίσης, πριν από τη γέννα θα πρέπει να γίνεται δήλωση των υποψήφιων αναδόχων για τα νεογέννητα. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαγορεύεται η πώληση κουταβιών από pet shops. 

Οι δήμοι έχουν το δικαίωμα να ανταμείβουν τους επιμελείς ιδιοκτήτες ζώων με μείωση δημοτικών τελών.

Τέλος, το σχέδιο νόμου εισάγει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων σε επίπεδο δήμων με την εφαρμογή προγραμμάτων στείρωσής τους, καθώς και ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των φιλοζωικών οργανώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή