Επαναλειτουργία καρδιοχειρουργικής κλινικής του Ρίου

Επαναλειτουργία καρδιοχειρουργικής κλινικής του Ρίου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο θα δεχθεί η καρδιοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου τον πρώτο της ασθενή μετά σχεδόν τέσσερα χρόνια ουσιαστικής αναστολής της λειτουργίας της. Η επαναλειτουργία της κλινικής θα λύσει το σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπισης των σοβαρών καρδιοχειρουργικών περιστατικών στη Δυτική Ελλάδα, τα οποία εξυπηρετούνται μόνο στα Ιωάννινα ή διακομίζονται στην Αθήνα, χωρίς να έχουν λείψει και οι απώλειες σε αυτή τη διαδικασία. Πιο χαρακτηριστική η περίπτωση του θανάτου μιας καθηγήτριας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τον Οκτώβριο του 2019, η οποία διαγνώσθηκε στο νοσοκομείο του Πύργου με κολποκοιλιακό διαχωρισμό και έξι ώρες μετά, ενώ ήταν καθ’ οδόν για το νοσοκομείο των Ιωαννίνων, εξέπνευσε μέσα στο ασθενοφόρο.

Επειτα και από αυτό το τραγικό περιστατικό, οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία της κλινικής επισπεύσθηκαν, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να δεσμεύεται δημοσίως ότι «η καρδιοχειρουργική του Ρίου θα ανοίξει ξανά». Το πρώτο βήμα ήταν η εκλογή του αναπληρωτή καθηγητή Καρδιοχειρουργικής Νίκου Χαροκόπου και η τοποθέτησή του ως διευθυντή της κλινικής. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτούνταν για να λειτουργήσει πλήρως η κλινική, ενώ ξεκίνησαν και διαδικασίες για την πρόσληψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Οι υλικοτεχνικές εργασίες ξεκίνησαν τον προηγούμενο χρόνο και έως τα τέλη του έτους είχαν ολοκληρωθεί, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώθηκαν και οι χώροι της πτέρυγας που είχαν «καταληφθεί» από άλλες υπηρεσίες του νοσοκομείου. Επιπλέον, διορίστηκε το απαραίτητο για τη λειτουργία της κλινικής προσωπικό (μόνιμο και επικουρικό). Το αποτέλεσμα είναι αύριο να έχει προγραμματιστεί η εισαγωγή του πρώτου ασθενούς στην κλινική, ύστερα από πολύ καιρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κικίλιας –εκτός απροόπτου– θα επισκεφθεί αύριο το νοσοκομείο του Ρίου με την αφορμή της επαναλειτουργίας της κλινικής. Υπενθυμίζεται ότι η καρδιοχειρουργική κλινική σταμάτησε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2017, όταν αποχώρησε ο ένας καρδιοχειρουργός της. Οι προσπάθειες να βρεθεί ιατρικό προσωπικό για να λειτουργήσει η κλινική πλήρως δεν ευοδώθηκαν. Το 2018 και για λίγο διάστημα ανέλαβε επικεφαλής καρδιοχειρουργός τη λειτουργία της κλινικής, ο οποίος όμως δεν παρέμεινε, καθώς υπήρξε πρόβλημα συνεργασίας με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ δεν είχε διασφαλιστεί και το απαραίτητο προσωπικό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή