Lockdown: «Μονόδρομος» η παράταση, στα εμβόλια η ελπίδα

Lockdown: «Μονόδρομος» η παράταση, στα εμβόλια η ελπίδα

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για παράταση του lockdown, εξαιτίας του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, κάνουν λόγο οι ειδικοί και επισημαίνουν ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση για να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» της πανδημίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε πως οι αριθμοί των ημερών μας φρενάρουν, τα μέτρα αποδίδουν μεν αλλά όχι στον ίδιο χρόνο.

Τόνισε ότι τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως, ωστόσο τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη ανατρέπουν όσα γνώριζαν οι ειδικοί καθώς οδηγούν σε μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού.

Διαβάστε ακόμη: Επέλαση της Covid-19

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός ακόμη σκληρότερου lockdown λέγοντας ότι έχουν εξαντληθεί οι ψυχικές αντοχές των πάντων. «Πρέπει αυτό που ζητούμε (από τους πολίτες), να μπορεί και να γίνει».

Ο κ. Εξαδάκτυλος εκτίμησε ωστόσο ότι πρόκειται για το τελευταίο lockdown καθώς αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 δεν θα χρειάζεται αυτός ο περιορισμός.

Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, καθώς όπως είπε τα κρούσματα στην πόλη δεν έχουν ουσιώδη διαφορά με της Αθήνας αναλογικά με τον πληθυσμό. «Η Θεσσαλονίκη, τόνισε παρουσιάζει μια αύξηση μικρή αλλά σταθερή και δεν θα ήταν καλό όταν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στην Αττική να εισέρχεται σε πρόβλημα το δεύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της χώρας».

Διαβάστε ακόμη: Σκληρό lockdown στην Αρκαδία – Στο «κόκκινο» και το Ναύπλιο

«Δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τόνισε -μιλώντας στο Mega- πως «από τη στιγμή που η διαχείριση αποφασίστηκε να γίνει μέσω lockdown, δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση. Ελπίζω ότι αυτό θα δουλέψει κάποια στιγμή».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η αύξηση των κρουσμάτων ενώ είμαστε σε lockdown οφείλεται στο ότι γίνονται πολλές επαφές σε “παρανομία”. Όταν κλείνουμε όλες τις διαδικασίες κοινωνικοποίησης, οι πολίτες βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους. Ουσιαστικά, όσο πιο παράνομο είναι κάτι, τόσο πιο ανεξέλεγκτο μπορεί να γίνει μέσα σε κλειστούς χώρους. Η ψυχολογία των πολιτών έχει αλλάξει και λόγω της κούρασης και λόγω της δυνατότητας να ξεφύγουν από το lockdown. Αν δίναμε δυνατότητες να αποσυμπιεστεί κάπως η κοινωνία, θα μπορούσαμε ίσως να βρούμε ένα μοντέλο ισορροπίας».

Κάνοντας μια πρόβλεψη για το πόσο μπορεί να παραταθεί το lockdown, ανέφερε ότι «μια βδομάδα παράταση του lockdown νομίζω δε θα μας δείξει τίποτα. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, δε νομίζω ότι με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία θα πιέζονται ακόμα, κάποιος θα πει να ανοίξουμε. Πρέπει να βλέπουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Δεν είναι γρήγορη και αποδοτική η κατάσταση με το lockdown. Η ελπίδα είναι τα εμβόλια, όλα τα άλλα είναι μκροδιαχείριση».

«Ακόμα και να φτάσουμε στο 70% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο, είναι διαφορετική η θεωρία από την πράξη στον έλεγχο του ιού. Ακούμε για μεταλλάξεις ή για στελέχη. Δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποιο στέλεχος να αρχίσει τη μετάδοσή του. Από το σημείο που θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης, μέχρι το σημείο που πραγματικά ελέγχουμε την πανδημία, πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στη διαχείριση», σημείωσε.

«Αν πετύχουμε ένα 60-70% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί τον Μάιο, και κάνουμε μετά ένα πολύ σκληρό lockdown τριών εβδομάδων, τότε ίσως μπορούμε μετά να ανοίξουμε συνολικά. Η μεταβατική περίοδος θα είναι πολύ πιο ελεύθερη από ό,τι είμαστε τώρα, αλλά δε θα είναι τελείως ελεύθερη», εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης.

Διαβάστε ακόμη: Στο 90% η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ-COVID στην Αττική

 

Στον Ευαγγελισμό, που εφημερεύει σήμερα από τις 2.30 μέχρι τις 8 το πρωί. Υπάρχει περίπτωση στη διάρκεια της νύχτας να γεμίσουν τα κρεβάτια, και το νοσοκομείο να αδυνατεί να δεχτεί ασθενείς, με τους εργαζόμενους να «αυτοσχεδιάζουν» προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.

Όπως σημείωσε ο κ. Δημήτρης Τσιλιβαράκης, παθολόγος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός: «ειδικά το τελευταίο διάστημα με το τρίτο κύμα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα σε κλίνες. Πρακτικά σχεδόν σε κάθε εφημερία, στις τελευταίες εφημερίες, το νοσοκομείο δηλώνει αδυναμία. Ο λόγος είναι τα αυξημένα κρούσματα και το ότι ακόμα δεν έχουν προστεθεί δομές στο σύστημα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του νοσοκομείου μετατρέπεται σε τμήμα κορωνοϊού. Γίνονται λίστες της τελευταίας στιγμής και αυτοσχεδιασμοί για να βοηθήσουμε τον κόσμο. Και στην τελευταία γενική εφημερία καλύφθηκαν τα κρεβάτια, πριν 4 μέρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή