Οι δασικοί χάρτες «πρασίνισαν» την Κρήτη και έφεραν αντιδράσεις

Οι δασικοί χάρτες «πρασίνισαν» την Κρήτη και έφεραν αντιδράσεις

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κρήτη είχε να φανεί σε χάρτη τόσο πράσινη… από τις εκλογές του 1981. Αυτό είναι ένα από τα πολλά αστεία που κυκλοφορούν τις ημέρες αυτές, με αφορμή την ανάρτηση (για πρώτη φορά) των δασικών χαρτών στο νησί.

Το ποσοστό των δασικών εκτάσεων και χορτολιβαδικών εκτάσεων στο νησί είναι υψηλό και οι πρώτοι «θιγόμενοι» είναι οι κτηνοτρόφοι, μερίδα των οποίων έχει φθάσει στο σημείο να απειλεί ευθέως τις δασικές υπηρεσίες.

Σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα οι δασικοί χάρτες έχουν αναρτηθεί, ωστόσο τα αποτελέσματα των «αναμορφώσεων» του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν είναι ορατά.

Σήμερα περισσότεροι από 30 περιφερειακές ενότητες (νομοί) είναι αναρτημένοι στην ειδική εφαρμογή της Ελληνικό Κτηματολόγιο, μέσω της οποίας πραγματοποιείται και όλη η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων (να σημειωθεί ότι στους παλαιούς δασικούς χάρτες αφορά μόνο τις περιοχές που αναμορφώθηκαν μετά τον τελευταίο νόμο).

Οι δασικοί χάρτες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις περιοχές που αναρτώνται για πρώτη φορά (το μεγαλύτερο μέρος τους, γιατί κάποιοι μικροί δασικοί χάρτες είχαν κυρωθεί στο πλαίσιο παλαιών προγραμμάτων κτηματογράφησης στις περισσότερες περιοχές). Ανάμεσα σε αυτές, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικό Κτηματολόγιο:

-Στην Αιτωλοακαρνανία ο χάρτης έχει έκταση 5,17 εκατ. στρέμματα, εκ των οποίων είναι δασικά το 67% και χορτολιβαδικά το 0,1%.

-Στα Γρεβενά αναρτήθηκαν 2,29 εκατ. στρέμματα (δασικά 73,2%, χορτολιβαδικά 0,01%).

-Στην Ευρυτανία αναρτήθηκαν 1,88 εκατ. στρέμματα (δασικά 89,2%, χορτολιβαδικά 0,1%).

-Στο Ηράκλειο αναρτήθηκαν 2,45 εκατ. στρέμματα (δασικά 29,2%, χορτολιβαδικά 8,3%).

-Στην Καστοριά αναρτήθηκαν 1,69 εκατ. στρέμματα (δασικά 70,4%, χορτολιβαδικά 0,3%).

-Στην Κεφαλληνία αναρτήθηκαν 0,9 εκατ. στρ. (δασικά 67,3%, χορτολιβαδικά 1%).

-Στην Κορινθία αναρτήθηκαν 2,16 εκατ. στρέμματα (δασικά 61,5%, χορτολιβαδικά 0,1%).

-Στο Λασίθι αναρτήθηκαν 1,76 εκατ. στρ. (δασικά 49,6%, χορτολιβαδικά 12,5%).

-Στη Λέσβο αναρτήθηκαν 2 εκατ. στρέμματα (δασικά 34%, χορτολιβαδικά 16,2%)

-Στη Σάμο αναρτήθηκαν 0,77 εκατ. στρ, (δασικά 68,4%, χορτολιβαδικά 1,5%)

-Στη Φλώρινα αναρτήθηκαν 1,86 εκατ. στρέμματα (δασικά 52,7%, χορτολιβαδικά 1%)

-Τέλος στη Φωκίδα αναρτήθηκαν 2,12 εκατ. στρέμματα (δασικά 80,1%, χορτολιβαδικά 0,1%).

Ανάμεσα στις περιοχές που αναρτήθηκαν για πρώτη φορά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Κρήτης. «Στην πραγματικότητα αυτή ήταν πάντα η εικόνα. Θεωρώ ότι οι περισσότερες αντιδράσεις βασίζονται σε άγνοια του τι είναι ένας δασικός χάρτης», λέει η επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη.

«Υπάρχουν βέβαια κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες που αντιδρούν- για παράδειγμα, κάποιοι κτηνοτρόφοι έχουν φθάσει στο σημείο να εκτοξεύουν ευθείες απειλές κατά των δασικών υπηρεσιών. Το ζήτημα για αυτούς είναι ότι επειδή προχώρησαν σε εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεών τους (για τις οποίες δεν υπήρχε πρόβλημα με το δασικό χαρακτήρα) θεωρούν ότι η έκταση δεν θα έπρεπε να είναι πια δασική. Πολλοί δεν έχουν και τίτλους ιδιοκτησίας, οπότε φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να κάνουν χρησικτησία».

Στην Κρήτη, πάντως, δεν ισχύει το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, δηλαδή το βάρος της απόδειξης της ιδιοκτησίας πέφτει εξίσου στον ιδιώτη και στο Δημόσιο. «Σε κάθε περίπτωση, όπου υπάρχουν λάθη θα διορθωθούν διά των αντιρρήσεων. Επιτέλους θα αποκτήσουμε ένα ενιαίο πλαίσιο όπου και οι πολίτες θα ξέρουν ποια είναι η περιουσία τους και το Δημόσιο ποιες περιοχές πρέπει να προστατεύσει. Και θα μπορέσουν και οι δασικές υπηρεσίες των νησιών του Αιγαίου να κάνουν διαχείριση του δασικού πλούτου και όχι να ασχολούνται κυρίως με πράξεις χαρακτηρισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή