12 μήνες από το πρώτο κρούσμα: Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα

12 μήνες από το πρώτο κρούσμα: Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, η Ελλάδα μπήκε στη δίνη της πανδημίας που ήδη είχε αρχίσει να εξαπλώνεται ανά την υφήλιο. Στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα πάνω από 186.000 κρούσματα και 6.400 θάνατοι λόγω COVID-19. Βαθιές όμως είναι οι πληγές και για την ελληνική οικονομία, η οποία σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Κομισιόν συρρικνώθηκε με ρυθμούς 10% το 2020, παρά τα μέτρα στήριξης ύψους 23,6 δισ. ευρώ που ενεργοποίησε στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς η κυβέρνηση.

Έναν χρόνο μετά την καταγραφή της «ασθενούς μηδέν» το moneyreview.gr ανατρέχει στα σημαντικότερα γεγονότα που επέφερε η πανδημία στην Ελλάδα, ιχνηλατώντας την πορεία της χώρας από τα lockdown μέχρι την ελπιδοφόρα έλευση των εμβολίων και τις προσπάθειες για το χτίσιμο του «τείχους της ανοσίας».

Η έλευση της πανδημίας

4 Μαρτίου 2020: Αποφασίζεται η λήψη εκτάκτων μέτρων σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο.

5 Μαρτίου 2020: 21 άτομα που ταξίδεψαν στο Όρος Σινά και στους Αγίους Τόπους βρίσκονται θετικά στον κορωνοϊό.

9 Μαρτίου 2020: Αναστέλλονται οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας απευθύνει ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Την ίδια μέρα ανακοινώνεται η πρώτη δέσμη μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού που μεταξύ άλλων προβλέπει φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις και έκτακτες δαπάνες για την Υγεία.

10 Μαρτίου 2020: Κλείνουν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα.

11 Μαρτίου 2020: Σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιεί ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά». Η κυβέρνηση ανακοινώνει 2.000 προσλήψεις επαγγελματιών υγείας με διετείς συμβάσεις.

12 Μαρτίου 2020: Ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα. Κλείνουν δικαστήρια, γυμναστήρια, θέατρα και κινηματογράφοι.

13 Μαρτίου 2020: «Κατεβάζουν ρολά» τα εμπορικά κέντρα, η εστίαση, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.

14 Μαρτίου 2020: Αναστέλλονται οι επιβατικές πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Ιταλίας.

15 Μαρτίου: Αναβαθμίζεται σε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ανταποκρινόμενοι σε διαδικτυακό κάλεσμα πολίτες βγαίνουν στα μπαλκόνια και χειροκροτούν τους εργαζόμενους στην Υγεία σε ένδειξη ευγνωμοσύνης.

16 Μαρτίου 2020: Ο Νίκος Χαρδαλιάς αρχίζει να συμμετέχει στην καθημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας.

17 Μαρτίου 2020: Σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός αναφέρει πως «είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος και ύπουλος». Καλεί τους πολίτες να μείνουν ασφαλείς στα σπίτια τους. Μετά από συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει ότι δεν υφίσταται πλέον ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2020.

18 Μαρτίου 2020: Κλείνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα. Ανακοινώνεται δεύτερη δέσμη μέτρων στήριξης και στο «οπλοστάσιο» του ΥΠΟΙΚ κατά των επιπτώσεων της πανδημίας μπαίνει η «επιστρεπτέα προκαταβολή». Τίθεται σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα πολιτών από κράτη εκτός Ε.Ε. Την ίδια μέρα γεννιέται στο νοσοκομείο «Αττικόν» το πρώτο παιδί από μητέρα θετική στον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

19 Μαρτίου 2020: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει ότι ο προϋπολογισμός του κράτους αναθεωρείται. Το σύνολο των μέτρων για τη θωράκιση της οικονομίας φτάνει στα 10 δισ. ευρώ. Τίθεται σε ισχύ απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων.

21 Μαρτίου 2020: Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπερνά τα 500.

22 Μαρτίου: Ανακοινώνεται απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο moneyreview.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή