Τα μολύβδινα σκάγια σκοτώνουν κι ας αστοχούν

Τα μολύβδινα σκάγια σκοτώνουν κι ας αστοχούν

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά φοινικοπτέρων (φλαμίνγκο) που εντοπίζονται νεκρά ή βαριά άρρωστα στους προστατευόμενους υγροτόπους του Αγίου Μάμα Χαλκιδικής, της Επανομής και του Αγγελοχωρίου, με συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο, εξαιτίας της κατάποσης μολύβδινων σκαγιών. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί 30 θάνατοι φοινικοπτέρων, πολλά ακόμη εντοπίστηκαν σε άσχημη κατάσταση, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν και άλλα νεκρά πουλιά που δεν βρέθηκαν. Αυτό καταγγέλλουν ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Δράση για την Αγρια Ζωή, που έστειλαν επιστολή στις αρμόδιες αρχές με επείγον αίτημα να αναλάβουν δράση, με εντατικοποίηση των ελέγχων, για πάταξη της παράνομης χρήσης μολύβδινων σκαγιών για κυνήγι στους υγροτόπους. Στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη χρήση έχει απαγορευτεί από το 2013. Πρόσφατα ψηφίστηκε ανάλογη ρύθμιση και στο Ευρωκοινοβούλιο. «Το γεγονός ότι καταγράφονται συνεχώς περιστατικά νεκρών πουλιών εξαιτίας μολυβδίασης σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα κυνηγοί που τα χρησιμοποιούν παραβιάζοντας τη νομοθεσία», αναφέρει η Κωνσταντίνα Ντεμίρη εκ μέρους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Τα μολύβδινα σκάγια είναι μικρά σφαιρίδια που κατά την εκπυρσοκρότηση διασπείρονται. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, περίπου 21.000-27.000 τόνοι μολύβδου διασπείρονται στο περιβάλλον ετησίως. Τα σκάγια καταλήγουν στον πυθμένα των υγροτόπων ή στην επιφάνεια του εδάφους και καταναλώνονται από υδρόβια πουλιά που τα μπερδεύουν με χαλίκια (τα καταπίνουν για διευκόλυνση της πέψης) ή με σπόρους. «Ολα τα φοινικόπτερα που περιθάλψαμε φέρουν συμπτώματα μολυβδίασης, ενώ οι νεκροψίες και οι ακτινογραφίες δείχνουν ότι έχουν καταπιεί σκάγια», αναφέρει η Πηνελόπη Καραγιάννη, από την εθελοντική οργάνωση Δράση για την Αγρια Ζωή. Η αρνητική αυτή κατάσταση έρχεται να σκιάσει μια ελπιδοφόρα εξέλιξη. Πέρυσι στον υγρότοπο του Αγίου Μάμα, σημαντική περιοχή για τα πουλιά, κατέστη δυνατή για πρώτη φορά στην Ελλάδα η αναπαραγωγή φοινικοπτέρων. «Πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια έπειτα από επανειλημμένες αποτυχημένες απόπειρες κυρίως λόγω ανθρωπογενών οχλήσεων. Είναι πραγματικά απογοητευτικό να ματαιωθεί μια τέτοια θετική εξέλιξη», αναφέρει η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Αθηνά Παναγιώτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή