Η «πυρκαγιά» της Αττικής παρέτεινε το lockdown

Η «πυρκαγιά» της Αττικής παρέτεινε το lockdown

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παρατηρούνται πολλές μικρές εξάρσεις και έτσι δεν μπορεί να σβήσει η πυρκαγιά». Η αποστροφή αυτή της καθηγήτριας Βάνας Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας την Παρασκευή είναι ενδεικτική της επιδημιολογικής εικόνας που διαμορφώνεται στη χώρα, και ειδικά στην Αττική, οδηγώντας και επίσημα στην προαναγγελθείσα παράταση του σκληρού lockdown στο λεκανοπέδιο, έως τις 8 Μαρτίου.

Ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα, το γεγονός ότι η περιφέρεια της πρωτεύουσας παραμένει σε καθεστώς ιδιαίτερα αυστηρών περιοριστικών μέτρων, με κλειστά μαγαζιά και σχολεία, αποτυπώνει με σαφήνεια και το πόσο σύνθετη και μακρά αποδεικνύεται η δοκιμασία της πανδημίας.

Στο γεγονός αυτό, άλλωστε, στάθηκε και η ίδια η καθηγήτρια, σημειώνοντας πως το lockdown «δεν μπορεί να αποδώσει όπως τον προηγούμενο Μάρτιο» και αυτό είναι λογικό, καθώς όπως, είπε «έχουμε κουραστεί πολύ όλοι. Μάλιστα τόνισε πως διεθνώς αναζητούνται πιο έξυπνες λύσεις για να ακολουθηθούν μέχρι να αναπτυχθεί η ανοσία στην κοινότητα.

«Περιμέναμε επιπέδωση της καμπύλης και αυτό δεν συνέβη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, μιλώντας επίσης για εξάρσεις που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και «σχετίζονται με συναντήσεις σε σπίτια, την εργασία αλλά και την παραμονή σε δομές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, η Δυτική Αττική και ο Πειραιάς παραμένουν οι πλέον επιβαρυμένες περιοχές στο λεκανοπέδιο, ενώ ιδιαίτερα υψηλά παραμένει το φορτίου στον κεντρικό τομέα των Αθηνών. Η πληρότητα των ΜΕΘ Covid έχει αγγίξει το 88% στην Αττική.

Τουλάχιστον σε 2.500 ανέρχονται οι ασθενείς με κορωνοϊό σε όλη τη χώρα, ενώ το ένα τρίτο εξ αυτών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 45 έως 65 ετών.

Παράλληλα, στις 12.000 υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα αυτήν τη στιγμή στην επικράτεια, με αύξηση περιστατικών σε 56 από τις 76 περιφερειακές ενότητες και κατά μέσο όρο 1.500 νέα κρούσματα ανά ημέρα, κάτι που δείχνει αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

Μάλιστα, η κ. Παπαευαγγέλου παρουσίασε ένα ενδιαφέρον στοιχείο για το «Αττικόν», το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται η ίδια, λέγοντας πως όσοι υπερήλικες είχαν κάνει την μία δόση του εμβολίου και νόσησαν, νοσήσαν πιο ελαφριά και κανείς δε χρειάστηκε να μπει σε ΜΕΘ.

Όπως είπε ένας στους δύο υπερήλικες άνω των 80 έχει κάνει ήδη μία δόση του εμβολίου τουλάχιστον ενώ πολλοί άλλοι έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν.

Ο νέος επιδημιολογικός «χάρτης»

Εκτός της Αττικής, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) παραμένουν επίσης οι εξής περιοχές:

Κάλυμνος,

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου,

Εύβοια,

Αχαΐα,

Αρκαδία.

Από το «βαθύ κόκκινο» βγαίνει η Μύκονος, η οποία εντάσσεται στις περιοχές αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Στο «κόκκινο» εντάσσονται επίσης, από το Σάββατο στις 6 π.μ. έως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 6 π.μ., οι εξής περιοχές:

Π.Ε. Λευκάδας πλην Μεγανησίου,

Π.Ε. Θεσπρωτίας,

Σύρος,

Σάμος,

Δήμος Άρτας,

Διδυμότειχο,

Δήμος Λοκρών,

Δήμος Αμφιλοχίας,

Π.Ε. Ηρακλείου,

Π.Ε. Κορινθίας.

Από το επίπεδο υψηλού κινδύνου βγαίνουν οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.

Στο «κόκκινο» παραμένουν:

Κεφαλονιά,

Ηλεία (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας),

Θεσσαλονίκη,

Χαλκιδική,

Ρέθυμνο,

Θάσος,

Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας,

Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,

Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων,

Δήμοι Ναυπλιέων και Άργους – Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας,

Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Σταθερά σε υψηλά επίπεδα οι δείκτες

Όσον αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα της Παρασκευής, παρέμειναν σε σταθερά υψηλά επίπεδα, με τους διασωληνωμένους ασθενείς ειδικά, που αυξήθηκαν κατά τέσσερις, να αποτυπώνουν τη μεγάλη πίεση προς το Σύστημα Υγείας.

Σε 1.790 ανήλθαν τα νέα κρούσματα. Εξ αυτών, τα 790 εντοπίστηκαν στην Αττική, 150 στη Θεσσαλονίκη και 122 στην Αχαΐα

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 29 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 6.439.

Παράλληλα, σε 371 ανήλθαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ, αυξανόμενοι κατά τέσσερις σε σχέση με χθες.  

Τις 50.334 έφτασαν τα τεστ που διενερήθηκαν στην επικράτεια, με τη θετικότητα να κινείται στο 3,56%. 

Στους 850.000 οι εμβολιασμοί

Ως προς τους εμβολιασμούς, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι την Παρασκευή είχαν πραγματοποιηθεί το απόγευμα 28.500, ενώ συνολικά υπερβαίνουν τους 850.000.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως κάθε δόση είναι πολύτιμη, γι’ αυτό και υπάρχει μηχανισμός αναπλήρωσης προκειμένου καμία δόση να μην πάει χαμένη. Μέχρι στιγμής, όπως είπε, ένα πολύ μικρό ποσοστό δόσεων έχουν μείνει αδιάθετες, γύρω στο 0,36%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Πρόσθεσε επίσης ότι διερευνώνται όλες οι περιπτώσεις παράβασης της λίστας εμβολιασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή