Παράταση lockdown για τη «φωτιά» της Αττικής

Παράταση lockdown για τη «φωτιά» της Αττικής

Αύξηση του επιδημικού φορτίου τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ η πίεση στο ΕΣΥ εντείνεται – Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «κόκκινο»

παράταση-lockdown-για-τη-φωτιά-της-αττικής-561278584

Παράταση του lockdown στην Αττική έφερε η μικρή μεν, αλλά εμφανής επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της τελευταίας εβδομάδας. Ενα χρόνο ακριβώς μετά τον εντοπισμό του πρώτου επιβεβαιωμένου εργαστηριακά κρούσματος στη χώρα, και η Αττική παραμένει σε καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων, με κλειστά τα σχολεία και το λιανεμπόριο, αλλά και απαγορευτικό στις μετακινήσεις το βράδυ, σε μια σκληρή μάχη για τον έλεγχο της νέας έξαρσης του επιδημικού κύματος που ασκεί ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες ότι Αττική, Αχαΐα, Εύβοια, Κάλυμνος, Αρκαδία και ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου Θεσσαλονίκης παραμένουν σε καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου. Επιπλέον, στις «κόκκινες» περιοχές εντάσσονται από σήμερα και έως τις 8 Μαρτίου οι περιφερειακές ενότητες Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Σύρου, Σάμου, Ηρακλείου Κρήτης, Κορινθίας και οι δήμοι Αρτέων, Διδυμότειχου, Λοκρών και Αμφιλοχίας. Ο κ. Χαρδαλιάς εφιστά την προσοχή των κατοίκων του Πειραιά και του Δυτικού Τομέα Αθηνών καθώς και των δήμων Λάρισας και Βόλου, όπου το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, τις τελευταίες επτά ημέρες καταγράφηκε αύξηση του επιδημικού φορτίου, με 1.500 νέα κρούσματα κατά μέσον όρο ημερησίως και αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, που υπολογίζονται σε 12.000. Αυξητική τάση της διασποράς του ιού καταγράφηκε σε 56 περιφερειακές ενότητες της χώρας και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, «είχαμε πολλές μικρές πυρκαγιές», προσθέτοντας ότι «έτσι δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά».

Χθες ανακοινώθηκαν 1.790 νέα κρούσματα της COVID-19 και 29 θάνατοι λόγω της νόσου. Από τα νέα κρούσματα, 790 εντοπίστηκαν στην Αττική –σημαντική επιβάρυνση καταγράφεται στον Πειραιά, όπου χθες εντοπίστηκαν 167 κρούσματα–, 150 στη Θεσσαλονίκη, 122 στην Αχαΐα, 56 στη Λάρισα, 54 στη Φθιώτιδα και 45 στο Ηράκλειο. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 371 ασθενείς, ενώ προχθές οι νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία ήταν 270. Συνολικά ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών σε όλη τη χώρα ήταν χθες περίπου 2.500. Η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι έντονη. Το ποσοστό πληρότητας των ΜΕΘ Covid ήταν χθες 88%, ενώ προχθές περισσότεροι από 160 ασθενείς με κορωνοϊό εισήχθησαν στα νοσοκομεία της Αττικής. Οπως αναφέρει ενδεικτικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, στο «Αττικόν» άνοιξε νέα κλινική Covid με 31 κλίνες, η οποία και γέμισε στην εφημερία, ενώ στον «Ευαγγελισμό» έγιναν περισσότερες από 60 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό. Οσον αφορά τις ΜΕΘ, χθες το μεσημέρι ήταν γεμάτες οι Μονάδες σε «Σισμανόγλειο», «Ευαγγελισμό», ΝΙΜΤΣ, «Ελπίς», «Ασκληπιείο» και «Θριάσιο».

Ανάπτυξη, ακόμα και τώρα, περισσότερων κλινών ΜΕΘ στελεχωμένων με το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία και επίταξη άνευ όρων και για όσο διάστημα απαιτείται των περίπου 200 κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων της Αττικής ζητεί με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς. Αφορμή στάθηκαν οι μετατροπές, σε νοσοκομεία της Αττικής, non-Covid ΜΕΘ σε Covid (νοσοκομεία «Ερυθρός Σταυρός», «Αγία Ολγα» κ.ά.). Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, οι μετατροπές αυτές δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα σε μεγάλα γενικά νοσοκομεία όσον αφορά την περίθαλψη ασθενών που χρήζουν εντατικής θεραπείας.

Εν τω μεταξύ, έως χθες τις 5 μ.μ. είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 850.000 εμβολιασμοί. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος σε φαινόμενα παράκαμψης της λίστας, ανέφερε ότι διερευνώνται όλες οι περιπτώσεις και όπου υπάρχει παράβαση επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή