Από παρ’ ολίγον αυτόχειρας, κατηγορούμενη

Από παρ’ ολίγον αυτόχειρας, κατηγορούμενη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου, μια 27χρονη Αφγανή ζήτησε από τα παιδιά της να βγουν έξω από τη σκηνή με αριθμό 959 στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Λέσβο και με έναν αναπτήρα έβαλε φωτιά στο συνθετικό περίβλημα. «Εκατσα στο κέντρο με σκοπό να αυτοκτονήσω. Εισέπνευσα καπνό, έχασα για λίγο τις αισθήσεις μου και οι γείτονες με έβγαλαν έξω για να με σώσουν», κατέθεσε αργότερα. Κανένα από τα τρία παιδιά της δεν τραυματίστηκε, η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε όμορες σκηνές. Η γυναίκα που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει βρέθηκε τελικά κατηγορούμενη για το αδίκημα του εμπρησμού από πρόθεση. 

Χθες απολογήθηκε, στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ακόμη με εγκαύματα στα χέρια, στα πόδια και στην πλάτη. Ο ανακριτής αποφάσισε, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, να αφεθεί ελεύθερη η κατηγορούμενη, με μόνο περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης της 27χρονης, δικηγόροι Βασίλης Κερασιώτης και Τερέζα Βολακάκη, υποστηρίζουν ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία για το αδίκημα του εμπρησμού από πρόθεση. Τονίζουν ότι δεν υπήρχε δόλος και ότι η φωτιά σβήστηκε εν τη γενέσει της με ρίψη νερού και με κουβέρτες που χρησιμοποίησαν άλλοι αιτούντες άσυλο, προτού φθάσει η Πυροσβεστική. Επισημαίνουν ακόμη ότι η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε άλλες σκηνές και ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για άλλον άνθρωπο.   

Η 27χρονη αναγνωρισμένη πρόσφυγας διανύει τον όγδοο μήνα εγκυμοσύνης και πρόσφατα έμαθε ότι το αίτημά της για οικογενειακή μετεγκατάσταση στη Γερμανία θα καθυστερούσε. Στο απολογητικό υπόμνημά της ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταφοράς της οικογένειάς της στη Γερμανία είναι «η μόνη αχτίδα φωτός», «η μόνη ενδεδειγμένη νομική οδός». 

«Ασχημες συνθήκες»

«Ηθελα να αυτοκτονήσω διότι οι συνθήκες στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου είναι πολύ άσχημες για μια έγκυο γυναίκα», είπε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, από το νοσοκομείο, σε ανακριτικό υπάλληλο της Πυροσβεστικής. Η ίδια και ο σύζυγός της είχαν ζητήσει να μεταφερθούν σε κάποιο οίκημα στη Μυτιλήνη, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό. Οπως κατέθεσε η ίδια, η οικογένεια είχε μπει σε λίστα μετεγκατάστασης στη Γερμανία, αλλά οι γιατροί δεν επέτρεψαν στη γυναίκα να ταξιδέψει λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης. «Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες για μια έγκυο», κατέθεσε και ο σύζυγός της. 
Σύμφωνα με την καταγραφή των ανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής που ερεύνησαν το συμβάν στον καταυλισμό, η σκηνή με αριθμό 959 χωριζόταν στη μέση με νοβοπάν και σε αυτή διέμεναν δύο οικογένειες αφγανικής καταγωγής. Νότια της σκηνής υπάρχει κενός χώρος 50 τετραγωνικών μέτρων, στα δυτικά βρίσκεται χωματόδρομος πλάτους τριών μέτρων και ανατολικά και βόρεια συνορεύει με άλλες σκηνές που έχουν τοποθετηθεί σε απόσταση ενάμισι μέτρου. Από τη φωτιά κάηκε ολοσχερώς η σκηνή της 27χρονης και όλα τα υπάρχοντα της οικογένειάς της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή