Οι επικίνδυνες θεραπείες «μεταστροφής»

Οι επικίνδυνες θεραπείες «μεταστροφής»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μου έλεγε να επισκέπτομαι οίκους ανοχής και σιγά σιγά θα έρθει η επιθυμία για γυναίκες. Σταμάτησα να πηγαίνω στο γραφείο του [σ.σ. επαγγελματία ψυχικής υγείας] και είχα σκέψεις αυτοκτονίας». «Με ανάγκασε να προσεύχομαι κάθε μέρα για ώρες. Δεν μου έδιναν φαγητό ούτε νερό». «[…] Ο ιερέας, του οποίου το όνομα φοβάμαι να πω, έδινε οδηγίες και με ανάγκασε να κάνω σεξ μαζί του [σ.σ. με βοηθό του ιερέα]. Αηδίαζα. Δεν θέλω να κάνω καταγγελία πια». 

Οι μαρτυρίες όσων συμμετείχαν στην πρώτη πανελλαδική έρευνα του Orlando LGBT+,  του επιστημονικού φορέα για την ψυχική υγεία και τις ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες, σχετικά με τις θεραπείες «μεταστροφής» που πραγματοποιούνται στη χώρα μας από επαγγελματίες (ψυχικής) υγείας, ιερείς, κατηχητές και εναλλακτικούς θεραπευτές, σοκάρουν. Μάλιστα, πολλοί από τους παραπάνω «επαγγελματίες» φαίνεται ότι έχουν αποκτήσει φήμη, χάρη στην οποία οικογένειες φέρνουν τα παιδιά τους από την επαρχία στην Αθήνα, προκειμένου να τους «αναλάβουν»… Ψυχολογική βία, πίεση στον θεραπευόμενο να παρουσιάζει μια ψεύτικη ταυτότητα στον περίγυρό του, εκβιασμοί, ακόμα και «επανορθωτικοί» βιασμοί είναι μερικές από τις μεθόδους που ακολουθούνται, ενώ έχουν αποδειχθεί επικίνδυνες.

«Εχουμε στα χέρια μας 97 ολοκληρωμένες ανώνυμες μαρτυρίες, εκ των οποίων οι 57 αφορούν την τελευταία δεκαετία, οι περισσότερες δε τα τελευταία δύο με πέντε χρόνια», σημειώνει η κ. Νάνσυ Παπαθανασίου, ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη του Orlando LGBT+, καταρρίπτοντας την πεποίθηση ότι αυτές οι πρακτικές ανήκουν σε άλλες εποχές. «Υπήρξαν, επιπλέον, και 700 ημιτελή ερωτηματολόγια, καθώς για πολλούς ακόμα και η συμπλήρωσή τους είναι μια επανατραυματική εμπειρία». 

Οι παραπάνω «θεραπείες» απευθύνονται κυρίως σε έφηβα και νεαρά ενήλικα άτομα, από 14 έως και 20 ετών. «Ο “θεραπευτής” βρίσκεται και λόγω διαφοράς ηλικίας σε θέση ισχύος, κάτι που καθιστά την παρέμβασή του έμφυλη βία», σημειώνει από την πλευρά της η κ. Ελενα-Ολγα Χρηστίδη, ψυχολόγος και επιστημονική εξίσου υπεύθυνη του Orlando. 

Οι συνέπειες στους νεαρούς θεραπευόμενους είναι σοβαρές, από αισθήματα ντροπής και ενοχής, κοινωνική απόσυρση έως αυτοτραυματισμούς, κατάθλιψη και χρήση ουσιών. «Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αυξημένη αυτοκτονικότητα, καθώς όσοι έχουν υποβληθεί σε ψευδοθεραπείες εμφανίζουν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να προβούν σε απόπειρα αυτοκτονίας», επισημαίνει η κ. Παπαθανασίου. 

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ψηφίσει την απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής από τον Μάιο του 2018, η ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ έχει συντάξει σχετική έκθεση απευθύνοντας έκκληση για παγκόσμια απαγόρευσή τους, αντίστοιχη έκκληση έχουν απευθύνει πρόσφατα στην Κομισιόν πάνω από 60 ευρωβουλευτές. «Στη Γερμανία, στη Μάλτα, στην Αλβανία και σε κάποιες περιοχές της Ισπανίας έχουν ποινικοποιηθεί», σημειώνει η ίδια, «η συζήτηση ξεκίνησε και στη Γαλλία». Το Orlando ευελπιστεί ότι η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί και θα ευαισθητοποιηθεί, έτσι ώστε οι θεραπείες να ποινικοποιηθούν και να θεσπιστεί ένας κώδικας δεοντολογίας για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας με σαφείς όρους ως προς την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή