Επιτροπή Φύση και 23 περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την απόσυρση ρύθμισης

Επιτροπή Φύση και 23 περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την απόσυρση ρύθμισης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση απόσυρση από σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης διάταξης με την οποία χωροθετούνται με δικούς τους κανόνες διάφορες αναπτυξιακές δραστηριότητες μέσα σε περιοχές Natura ζήτησαν χθες οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας.

Μάλιστα η WWF συνέλεξε μέσα σε τρεις ημέρες περισσότερες από 20.000 υπογραφές πολιτών που υποστηρίζουν το σχετικό αίτημα. Με τις οργανώσεις συντάχθηκε ομόφωνα χθες και η Επιτροπή Φύση 2000, το κεντρικό επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο του κράτους για το συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών και μέτρων προστασίας της ελληνικής βιοποικιλότητας.

Το επίμαχο άρθρο 219, που συμπεριελήφθη σε σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, προβλέπει τη χωροθέτηση «υπο-περιοχών» για αναπτυξιακά έργα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές (με ξεχωριστή Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, η οποία… θα τροποποιεί την γενικότερη μελέτη που εκπονείται σήμερα για καθεμία από τις προστατευόμενες περιοχές και προεδρικό διάταγμα). Όπως επισημαίνουν σε κοινή έκκλησή τους 23 περιβαλλοντικές οργανώσεις  (μεταξύ των οποίων οι ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Greenpeace, Green Tank, MΟm, και WWF Ελλάς), η διαδικασία αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία καθώς δημιουργεί ένα ad hoc καθεστώς για κομμάτια προστατευόμενων περιοχών.

Περαιτέρω, «η πρόβλεψη ότι η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) που θα καταρτιστεί από τον επιχειρηματία που αναλαμβάνει την επένδυση και θα αφορά τη συγκεκριμένη υπο-περιοχή θα ληφθεί υποχρεωτικά υπόψη κατά τη διαδικασία κατάρτισης των ΕΠΜ οδηγεί σε αποσπασματική προσέγγιση και κατακερματισμό της περιοχής και δεν λαμβάνει υπόψη το σύνολο των προστατευτέων αντικειμένων και την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη και συνεκτική προσέγγιση στη διαμόρφωση των απαιτούμενων μέτρων. Πρακτικά, η διάταξη αυτή προκρίνει την μελέτη του επενδυτή έναντι της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας», αναφέρουν, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη ευρω-καταδίκη της χώρας για την πλημμελή προστασία των προστατευόμενων περιοχών.

Με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις συντάχθηκε χθες ομόφωνα και η Επιτροπή Φύση 2000, το κεντρικό γνωμοδοτικό επιστημονικό όργανο του κράτους για τις προστατευόμενες περιοχές. Όπως αναφέρει, η ρύθμιση «προτείνεται χωρίς τεκμηρίωση, δεν συνάδει με τον ορθολογικό σχεδιασμό των επιτρεπόμενων χρήσεων και δραστηριοτήτων μέσα σε μία προστατευόμενη περιοχή ο οποίος πρέπει να γίνεται με γνώμονα τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ δυσχεραίνει την διαδικασία εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και Σχεδίων Διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura 2000, που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε στη Βουλή ότι η ρύθμιση θα ελεγχθεί προδικαστικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς προβλέπει την έγκριση προεδρικού διατάγματος. Λοιδώρησε δε όχι μόνο τους βουλευτές που υπέδειξαν το πρόβλημα στη ρύθμιση (Σ. Φάμελλος, Κρ. Αρσένης) αλλά και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αναφέροντας ότι «οταν κάποιον τον υβρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πάει να πει ότι κάτι κάνει καλά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή